ROMÂNIA BREAKING NEWS

MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI

MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE  LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI

Revăzut de Editori

9.1
9.1 De importanță națională !

Miercuri, 20 mai 2015, ora 18:00, la Clubul Țăranului din cadrul Muzeului Țăranului Român a avut loc dezbaterea „MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI”, dedicată spațiului pontic, țintind mediatizarea și antrenarea publicului interesat, într-o mai bună cunoaștere a problematicii Marii Negre alături de specialiști în geopolitică, istorie și știință militară. Evenimentul a fost organizat de Clubul Țăranului Român, Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii din străinătate și Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina. Au prezentat Dr. Sergiu IOSIPESCU, Colonel (r.) dr. Ion PETRESCU, Lect. univ. dr. Ionuț COJOCARU și Dr. Constantin CORNEANU.

Avocat dr. Mihai Nicolae: „…Prima întrebare este de ce este nevoie într-o zi frumoasă de mai să vorbim de Marea Neagră (cu temă geopolitică, strategică și militară). O întrebare legitimă cumva, pentru că în viețile noastre de zi cu zi nu intră preocuparea pentru Marea Nagră. În acelaș timp poziția geografică a țării noatre ne arată că ne aflăm într-un „cartier de cuțitari”,  în care se întâmplă fel de fel de lucruri teribile și unde tot timpul trebuie să fi atent la ceea ce este în jurul tău.

Video / Avocat dr. Mihai Nicolae, președintele Institutului Frații Golescu, cuvânt în deschiderea dezbaterii:

„Nimic nu s-a schimbat, de pe vremea cimerienilor, ceea ce înseamnă vreo 4000 de ani. Dacă ne uităm numai la denumirile pe care le-a purtat în decursul timpului, vecina noastră Marea Neagră, realizăm proporțiile acestei falii tectonice între Europa și Asia în tot cursul timpului.” – Avocat dr. Mihai Nicolae

Avocat Mihai Nicolae, președintele Institutlui Frații Golescu pentru românii de pretutindeni

Avocat Mihai Nicolae, președintele Institutului Frații Golescu pentru românii de pretutindeni

.„.. A fost mare cimeriană, a fost mare grecească, apoi marea turcească, lac rusesc. Poziția geografică a României, este așezată exact în calea acestor mari interese. Acesta este un argument pentru necesitatea de a înțelege mai bine ce se petrece în Marea Neagră. Să ne gândim la războiul care este în plină desfășurare, hibrid sau nehibrid. Ne gândim la problemele pe care le are Ucraina, stat suveran și riveran la Marea Neagră, să negândim la Georgia și la întreaga constelație din Caucaz cu toate problemele ei.”

Avocat Mihai Nicolae

Avocat Mihai Nicolae

„… Să nu uităm că populații românești sau cel puțin românofone se află în acest spațiu al Mării Negre. Mă refer în primul rând la regiunea aceasta pe care noi o numim Sudului Basarabiei și care se termină la Cetatea Albă, mă refer la cele câteva sate și populații românești care se află în Caucaz, mă refer la toate insulele de românitate din zona Bugului în Transbugia, Bugul care se varsă în Marea Neagră și dintrodată avem un tablou complicat, un pesiaj complex și griul și negrul, toate strânse acolo, asta ar fi motivația pentru care împreună cu domnul dr. Constantin Corneanu și cu ceilalți invitați să incercăm să lămurim astfel de lucruri.”

Video: Col. (r.) dr. Ion Petrescu, despre situația României în contextul războiul informațional, geopolitic, militar și mai ales neconvențional, cât și despre explicațiile referitoare la incidentul militar dintre un avion de vânătoare rusesc care ar fi incapacitat un distrugător american în Marea Neagră.

Col.(r.) dr. Ion Petrescu la dezbaterea „MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE  LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI”

„…retrăim istoria anilor 1940, când nimeni nu se îngrijea de armata țării și Majestatea sa Regele a descoperit brusc că este nevoie de un lider hotărât. Să sperăm că nu va fi nevoie de așa ceva, deși ne îndreptăm spre o asemenea situație”

”…americanii sunt aici, sunt alături de noi și se antrenează cu militarii români. România nu este o țară care a intrat în UE și NATO pentru a se juca cu angajamentele internaționale, ci o țară previzibilă care-și respectă angajamentele”

„… acordarea de bani pentru armată trebuie să devină lege ca în Polonia, care este un exemplu în acest flanc estic al NATO”

„…a fost în 2008 în Georgia, a urmat în 2014 excursia din Ucraina, iar acum se pregătesc de o excursie din Transnistria și nu m-aș mira să ajungă grănicerii Federației Ruse și la nordul Dunării” 

„…Spre deosebire de Ucraina, care a avut parte de un război hibrid, Polonia va avea parte de un război ascuns. Pe teritoriul ei nu există cetățeni aparținând unui alt stat care să revendice drepturi pe care le-au invocat ca pretext cei din Donbas, dar există conserve pentru a provoca manifestații de stradă, reprimare din partea forțelor de ordine și intervenția unor pacificatori”

”O primă concluzie tragică este că frontierele schimbate rămân așa. A doua este că nu se vor opri aici și este bine ca și statele vecine să înțeleagă ceea ce NATO deja a priceput – că Federația Rusă va acționa în continuare imprevizibil. Când ne așteptăm mai puțin, va veni surpriza pentru că au 30.000 de oameni forțe expediționare subordonate direct lui Putin, capabile să acționeze în orice punct al lumii în decurs de câteva ore, față de NATO care are un interval de 48-72 de ore în care acționează”

Dr. Sergiu Iosipescu la dezbaterea  „MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE  LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI”

Dr. Sergiu Iosipescu

Dr. Sergiu Iosipescu

Video / Dr. Sergiu Iosipescu la dezbaterea „MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE  LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI” : „…Într-un Consiliu Științific, a fost analizat un volum de analiză politică, ne aflam înainte de anexiunea Crimeei și în acel volum de analize politice se explica vis-a-vis de Crimeea, că totul este sub control, că Rusia nu va îndrăzni nicodată sa anexeze Crimeea. Noi istoricii, eram doi, un specialist in secol XIX și eu specialist în evul mediu, am rămas stupefiați și am reacționat – cum este posibil să afirmați așa ceva?
Dar nu cunoașteți Istoria, planul lui Petru I, Planurile Ecaterinei împărăteasa Rusiei, planurile unui general rus din acea perioada, planurile Țarului Nicolae I, Alexandru I, toate astea vă sunt cunosacute? Răspunsul lor a fost – cum să se poată așa ceva ?  nici vorba ! acum există Comunitatea Europeană care va reacționa, Organizația Nord Atlantică, relațiile internaționale…”

…Apoi știm ce a urmat ! 

„….Domnul Lucian Boia ne învață că suntem niște „mici”, …„că am fost întodeauna niște mici” și că „vom fi niște mici”…
„…Aceasta este diadema de la Goranu, descoperită în 1980 și scoasă cu mare greutate în 1989 de acolo de unde se afla.  În prezent se află la muzeul Național de Istorie al României. Este o coroană a Pricipilor de la Vâlcea (Râmnicu Vâlcea). Coroana este asemănătoare cu a Constanței de Aragon, La nivelul anului 1290, princii români din NV-ul Olteniei purtau astfel de coroane”

Diadema princiara de nunta cu 7 lobi. Aur. An ca. 1250. Goranu. Jud. Vîlcea. România

Diadema princiara de nunta cu 7 lobi. Aur. An ca. 1250. Goranu. Jud. Vîlcea. România

„…mai departe – paftaua de la Argeș, sunt două în lume, una găsită în mormântul nr. 10 de la argeș, probabil al Principelui Radu I, care a întins Țara Românească până la Distra și până la Chilia și cealaltă pafta, singura care se găsește la Aachen, în Tezaurul Maghiar de la Aachen, care a aparținut regelui Carol Rober de Anjou”

„…Țările Române (mai puțin Dobrogea) la sfârșitul sec. XIV, sunt ca suprafață, cât regatul Angliei și din punct de vedere al veniturilor, veniturile principilor români depășeste
venitul Sultanului înainte de Cucerirea Constantinopolului. Țara Românească a lui MIrcea cel Bătrân, fațada maritimă împreună cu a cea a Moldovei, Cetatea Albă și la sud Caliacra, însumează cinci sute de Km și reprezintă una dintre cele mai mari puteri pontice al bazinului Mării Negre.”

Video / Dr. Constantin Corneanu la dezbaterea „MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE  LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI”:

Dr. Constantin Corneanu: „…La o intervenție la Televiziunea Română, am declarat la o întrebare a reporterului TVR, – „unde suntem?” Am răspuns: „suntem în linia I” evident și apropo de o dorință personală, eu aș dori vis-a-vis de forțele noastre navale la Marea Neagră, să nu avem nevoie de aliați, să nu avem nevoie de NATO, ci să avem propriile noastre forțe, să putem deschide focul, să se știe acolo la Cartierul General al Flotei Ruse de la Sevastopol că, fregatele românești pot deschide focul și cu toate neajunsurile a tot ceea ce a însemnat corupția, care ne-a adus  într-o situație neplăcută după mai mult de 25 de ani, suntem gata să întărim forțele navale și că aviația pe care o avem de tipul F16, chiar dacă sunt mai vechi, împreună cu forțele navale pot însemna ceva.”

Dr. Constantin Corneanu

„Comandamentul NATO din Arctica a observat că rușii construiesc niște lucruri extraordinare de infrastructura civilă în zona arcticii pe măsura ce gheața se topește, dar în acelaș timp acea structură poate fi oricând și militară. Acest lucru înseamnă ca federația Rusă a început să treacă la pregătirea forțelor sale militare într-o asemenea manieră, încât să încerce opunerea adversarului – NATO, pe acel cordon de securitate al Eurasiei, care înseamnă Letonia, Estonia, Lituania, Polonia, Ucraina, România, Bulgaria, aceasta fiind zona roșie peste care nu se poate trece.”

„Ucraina este locul unde se va hotărâ pacea sau războiul, …pur și simplu.”

Video / Dr. Constantin Corneanu răspunsuri la întrebări, comentarii și dezvăluiri în cadrul dezbaterii „MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE  LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI”:

Video / Lect.univ.dr.Ionuț Cojocaru alocuțiune în cadrul dezbaterii „MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE  LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI”:

Lect.univ.dr.Ionuț Cojocaru

Lect.univ.dr.Ionuț Cojocaru

Video / Ministru Secretar al Ambasadei Ucrainei la București, intervenție în cadrul dezbaterii „MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE  LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI”:

Ministru Secretar al Ambasadei Ucrainei la București – Teofil Redniuc

Despre actorii principali ai dezbaterii „MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE  LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI”

Dr. Sergiu iosipescu

Dr. SERGIU IOSIPESCU

Este Cercetător științific principal în cadrul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, membru al colegiului de redacție al Revistei de istorie Militară, fin cunoscător al problematicii geopolitice si istorice a arealului Mării Negre, coautor al volumului „De la sfârșitul Antichității la Pacea de la Paris (1856)” Expansiunea și decăderea puterii romane în bazinul Mării Negre / Evoluția frontierelor din regiunea Mării Negre în secolele VII–XII / De la Cruciada a III-a până la mijlocul celui de-al XVI-lea secol / Frontierele otomane la Marea Neagră de la mijlocul secolului al XVI-lea până la Pacea de la Belgrad (1739) / Apariția unei noi mari puteri pontice – Rusia / Expansiunea imperială rusă în bazinul pontic până la 1812 / Apogeul expansiunii rusești. Războiul Crimeei și Pacea de la Paris (1856). Domnul Iosipescu este și redactor al publicației Analele Putnei, publicație științifică având ca subiect cercetarea epocii lui Ștefan cel Mare și a istoriei Mănăstirii Putna.

Col.(r) Ion Petrescu

Colonelul (r.) dr. Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în București. După absolvirea Școlii Militare de Ofițeri Activi Nicolae Bălcescu”, din Sibiu, în 1977, a comandat, între 1977-1984, subunități de grăniceri, succesiv, în garnizoana Timișoara, ulterior la Aeroportul Internațional Otopeni.
În 1986 a absolvit Academia Militară fiind încadrat la săptămânalul pentru ostași
La datorie”. În decembrie 1989 a realizat, cu alți colegi, primul număr necenzurat al acestui periodic, pe care l-a dus personal la TVR, unde a și fost prezentat ca prima publicație militară liberă de orice influență ideologică. După 1989, redacția din care a făcut parte a fost integrată în aceea a săptămânalului „Armata României”, intitulat azi „Observatorul militar”. În 1991 a obținut certificatul de atestare al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
În 1992 a urmat cursul de limbă franceză la Academia de Înalte Studii Militare/A.Î.S.M.
În 1993 a primit premiul ziarului „”Vremea” și al revistei „Totuși iubirea”,
pentru publicistica promovată cu încurajarea lui Adrian Păunescu. În anul 1997 este numit șeful biroului presă al MApN, ulterior șeful secției mass-media din Direcția Relații Publice, până în 2000.
În 2000 a absolvit Colegiul de Studii Internaționale și de Securitate, din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, din Bavaria, în Germania. În noiembrie 2000 este numit directorul Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naționale. A asigurat mediatizarea, pentru presa militară, a summiturilor NATO de la Praga/2002 și Colorado Springs-SUA/2003. În perioada postdecembristă a îndeplinit misiuni peste hotare, ca jurnalist militar și ofițer de relații publice la exerciții multinaționale în Afganistan, Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Elveția, Franța, Germania, Irak, Italia, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Ungaria, SUA și Turcia. În 2007 este împuternicit la comanda Direcției Informare și Relații Publice din MApN. Pentru TVR1 a realizat, în studioul TV al NATO, din Bruxelles, interviuri cu personalități politice și militare, de la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice, difuzate de televiziunea publică înainte de începerea Summitului NATO, de la București, din 2008. În 2009 a scris editoriale și analize politico-militare, în ziarele „Jurnalul național” și „Ziua”,în 2010/2011 la ARENA.MD și între 2010-2013 la ZIUAVECHE.RO. Din ianuarie 2013 este blogger la ADEVĂRUL și la VOXPUBLIKA.MD. Colaborează ca analist militar, la posturi de radio și televiziune. A inițiat, în 2014 și realizează și în prezent emisiunea “Valori euroatlantice”, la 6TV. A fondat Clubul Militar Român de Reflecție Euroatlantică.

Dr. Constantin Corneanu

Este membru fondator și președintele Consiliului Director al Asociației Europene de Studii Geopolitice și

Dr. Constantin Corneanu

Strategice “Gheorghe I. Brătianu” (AESGS) din septembrie 2009. Anterior fondării AESGS, a fost consilier în cadrul Oficiului Guvernului României pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova (2004 – 2007) și jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale în cadrul redacției TV Pro-Patria și la Observatorul Militar. Are o experiență de peste 15 ani în domeniul analizei relațiilor internaționale, aria sa de expertiză incluzând afaceri externe și politici de securitate, cu precădere în spațiul ex-sovietic, precum și relația dintre Republica Moldova și România. Este doctor în istorie din 2003 cu o teză legată de geopolitica României în epoca celui de Al Doilea Război Mondial. A absolvit Colegiul Național de Apărare (1998) și Facultatea de Istorie (1994) a Universității București. A publicat lucrările: Sub povara marilor decizii (ediția a I-a la Editura Scripta, București, 2007 și ediția a II-a la Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2013); Victorie însângerată. Decembrie 1989 (Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2014), precum și numeroase articole științifice apărute în revistele Europa XXI, Revista de Istorie Militară, Document (Buletinul Arhivelor Militare Române), Dosarele Istoriei, Istorie și Civilizație, Historia, Lumea Magazin. A fost nominalizat la Marele Premiu al Clubului Român de Presă pentru talk-show pe anul 2000 cu  producția de televiziune Balcanii în flăcări. Co-editor al volumului Prăbușirea Imperiului Sovietic. „Lecții” în retrospectivă (Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012). Începând cu 1 martie 2010 este cercetător-asociat în cadrul Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și membru al Consiliului Științific al acestei instituții. A publicat numeroase studii, articole și editoriale dedicate Revoluției Române din Decembrie 1989 din calitatea de cercetător și Director Editorial al publicației CAIETELE REVOLUȚIEI (2012). Din ianuarie 2015 s-a alăturat proiectului media România Breaking News.

Lect. univ. dr. Ionuț Cojocaru

Este doctor în istorie al Facultății de Istorie a Universității din București cu teza: România și Turcia, actori

Lect.univ.dr. Ionuț Cojocaru

importanți în sistemul de relații interbelice (1918 – 1940). A obținut un Master în Istoria Contemporană a României (Facultatea de Istorie a Universității din București) și unul în Științe Politice în cadrul SNSPA (2013). Preocupările sale țin de spațiul balcanic cât și de relațiile statelor balcanice cu Imperiul Otoman/Turcia. A publicat numeroase studii, analize, volume de documente și de studii privind relațiile dintre statele balcanice și internaționale. Din anul 2007 este cadru didactic universitar iar din 2012 este titularul cursurilor de Istoria Relațiilor Internaționale și Istoria Europei de Sud-Est în secolele XIX – XX din cadrul Universității Europei de Sud-Est Lumina. Membru în colegiul științific al revistelor: Balkan Synthesis, Facta Universitatis (Serbia); Journal of Eurasian Studies, Studies of the Ottoman Domain, History Studies/International Journal of History (Turcia); Crimean Historical Review (Federația Rusă). Începând din ianuarie 2015 este coordonator al Departamentului de Studii Balcanice și Orientale din cadrul AESGS „Gheorghe I. Brătianu”.

Material realizat și publicat de România Breaking News – RBN Press / romaniabreakingnews.ro

România Breaking News mulțumește e-syv.ro pentru sprijinul acordat la realizarea materialelor video.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

6 Comments

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: