La Vidin (sau Dii, pentru locuitorii români) Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria AVE a organizat în zilele de 27-28 octombrie un Simpozion Masă Rotundă închinate Teodorei Basarab, canonizată de B.O.R. cu numele de sinaxar „Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Institutul Frații Golescu pentru românii de pretutindeni.
Potrivit sursei citate, Teodora Basarab, prinţesă a Ţării Româneşti, ţarină a Bulgariei (prin căsătorie şu ţarul Ivan/Ioan Alexandru), mamă de ţar şi bunică de ţar bulgari, principesă a avut un rol important în timpul celei de-a doua renaşteri culturale din Bulgaria. Născută, crescută şi educată la Curtea de Argeş în credinţa ortodoxă, Teodora a combătut erezia bogomilismului şi a susţinut învăţătura isihastă a lui Grigore Palama. A îmbrăcat haina cernită a călugăriei, fiind considerată prima monahie cunoscută de neam românesc. Personalitate de primă mărime a istoriei noastre este, fără discuţie, cea mai de seamă personalitate feminină a secolului al XIV-lea.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat canonizarea sa pe data de 22 mai 2022, în Anul Comemorativ al Sfinţilor Isihaşti. În calendarul ortodox este prăznuită pe data de 28 octombrie, odată cu Sfântul Ierarh Iachint, primul mitropolit al Ţării Româneşti..
Avocatul Mihai Nicolae, directorul Institutului Frații Golescu pentru românii de pretutindeni, a precizat pentru romaniabreakingnews.ro, că această ediție a simpozionului cu tema ,,Viața Sfintei Teofana Basarab” a fost marcată de participarea unor importanți specialiști români și bulgari care au susținut expuneri impresionante, atât ca documentare cât și ca putere de pătrundere și capacitate de sinteză a semnificațiilor vieții, activității culturale și teologice a fiicei marelui voievod român Matei Basarab, devenită cneaghină a Bulgariei și mamă de țar bulgar, intrată apoi în monahie.