ROMÂNIA BREAKING NEWS

La Vidin în Bulgaria, Simpozion Masă – Rotundă închinate Teodorei Basarab, canonizată de B.O.R.

La Vidin în Bulgaria, Simpozion Masă – Rotundă închinate Teodorei Basarab, canonizată de B.O.R.

La Vidin (sau Dii, pentru locuitorii români) Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria AVE a organizat în zilele de 27-28 octombrie un Simpozion Masă Rotundă închinate Teodorei Basarab, canonizată de B.O.R. cu numele de sinaxar „Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Institutul Frații Golescu pentru românii de pretutindeni.

Potrivit sursei citate, Teodora Basarab, prinţesă a Ţării Româneşti, ţarină a Bulgariei (prin căsătorie şu ţarul Ivan/Ioan Alexandru), mamă de ţar şi bunică de ţar bulgari, principesă a avut un rol important în timpul celei de-a doua renaşteri culturale din Bulgaria. Născută, crescută şi educată la Curtea de Argeş în credinţa ortodoxă, Teodora a combătut erezia bogomilismului şi a susţinut învăţătura isihastă a lui Grigore Palama. A îmbrăcat haina cernită a călugăriei, fiind considerată prima monahie cunoscută de neam românesc. Personalitate de primă mărime a istoriei noastre este, fără discuţie, cea mai de seamă personalitate feminină a secolului al XIV-lea.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat canonizarea sa pe data de 22 mai 2022, în Anul Comemorativ al Sfinţilor Isihaşti. În calendarul ortodox este prăznuită pe data de 28 octombrie, odată cu Sfântul Ierarh Iachint, primul mitropolit al Ţării Româneşti..

Avocatul Mihai Nicolae, directorul Institutului Frații Golescu pentru românii de pretutindeni, a precizat pentru romaniabreakingnews.ro,  că această ediție a simpozionului cu tema ,,Viața Sfintei Teofana Basarab” a fost marcată de participarea unor importanți specialiști români și bulgari care au susținut expuneri impresionante, atât ca documentare cât și ca putere de pătrundere și capacitate de sinteză a semnificațiilor vieții, activității culturale și teologice a fiicei marelui voievod român Matei Basarab, devenită cneaghină a Bulgariei și mamă de țar bulgar, intrată apoi în monahie.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: