ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video / Bruxelles: Comemorarea Războiului de pe Nistru și omagierea eroismului și rezistenței pentru limba română în liceul românesc din Tiraspol

Video / Bruxelles: Comemorarea Războiului de pe Nistru și omagierea eroismului și rezistenței pentru limba română în liceul românesc din Tiraspol

Vineri 2 martie 2023, în premieră la Sediul Parlamentului European din Bruxelles, cu sprijinul și implicarea eurodeputatului român Eugen TOMAC,  grupul Partidului Popular European, s-a organizat comemorarea a 31 de ani de la declanșarea de către Rusia a războiului de la Nistru. Un război care a frânt  Republica Moldova în două părți și a dat naștere unei enclave separatiste exploatată încă și azi de grupările politico-criminale aflate sub patronajul Fedrației Ruse și care au frânat sistematic evoluția statului RM spre democrație, prosperitate și stat de drept.

Cu prilejul acestei comemorări a fost lansată ediția în limba engleză a volumului  „Ostatec în propria țară. Cartea Vieții mele” al profesorului Ion IOVCEV, care mai bine de 30 de ani a fost director al singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol .  Volumul  este un jurnal al unei teribile lupte și rezistențe  pentru dreptul limbii române în Liceul românesc „Lucian Blaga”, aflat dincolo de Nistru sub controlul separatiștilor nistreni. Istoriile dezvăluite prin condeiul profesorului IOVCEV, se înfățișează ca un veritabil Thriler, în care personajele centrale reprezentate de directorul școlii (prof. IOVCEV), corpul profesoral, elevii și familiile acestora trăiesc drama unei permanente tensiuni și amenințări, desfășurată în coordonatele ocupației militare, arestării, devastării, privării de bunuri materiale și lichidării fizice.

Au luat cuvântul eurodeputații Eugen TOMAC, Vlad BOTOȘ, Marian Jean MARINESCU,  comisarul European Corina CREȚU, Dr. Mihai NICOLAE – președintele Institutului Frații Golescu pentru românii din străinătate, Dr. Irina AIRINEI VASILE – coordonatoarea volumului  (cadru didactic la SNSPA, președintele Asociației  interetnice Anima Fori), Prof.dr. Cristina GÂRLEA de la Centrul de Studii şi Cercetări de Biodiversitate aflat în subordinea Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române și actrița Angela CĂRĂUȘI de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Video: înregistrarea completă a manifestării de la  sediul Parlamentului European din Bruxelles

Eurodeputat Eugen TOMAC: „Mă bucur astăzi avem această premieră în care putem să prezentăm acest volum al vieții și luptei dumneavoastră atât în limba română cât și în limba engleză prin care dumneavoastră evocați viața pe care ați trăit-o în ultimele decenii în această regiune ocupată de prezența militară rusă pe un teritoriu unde chiar și astăzi și în aceste condiții o parte a populației vorbește în limba română iar Moscova dorește să păstreze acel spirit sovietic care din fericire nici măcar în Rusia nu mai există această lecție de viață pe care o veți cunoaște în paginile cărții. Este extraordinar că ați reușit acest lucru și mă bucur mult că ați acceptat invitația de a fi împreună astăzi când se împlinesc 31 de ani de la declanșarea acestui conflict nedrept”

„Cred că în toţi aceşti ani, cele opt instituţii cu predare în limba română din stânga Nistrului au putut să schimbe mentalitatea a mii de copii, pe care i-am rupt din ghiarele ideologiei comuniste şi le-am oferit posibilitatea să vadă că există şi o altă lume, o lume mai frumoasă. S-a schimbat în principal atitudinea faţă de ceea ce este România, care, din cauza propagandei, apărea ca o ţară săracă şi coruptă. Elevii care au venit în această şcoală erau cei care doreau să înveţe în limba română, dar şi să aibă o altă orientare. Majoritatea copiilor erau din familii de intelectuali, care ne-au ales pentru că, în ciuda condiţiilor materiale precare, aveam un material uman frumos. Şi am putut supravieţui de-a lungul anilor pentru că am avut un colectiv de părinţi care au fost trup şi suflet alături de noi în cele mai dificile momente. Ceea ce îmi doresc astăzi e să transmitem organizaţiilor internaţionale, tuturor celor care iau decizii şi pot să ne ajute că în stânga Nistrului este o zonă de ocupaţie, că acolo are loc de fapt o deznaţionalizare completă, sunt încălcate drepturile elementare ale omului, dreptul copiilor şi părinţilor de a studia în limba maternă, libera circulaţie pe teritoriul Republicii Moldova, nu mai vorbim în Europa. Noi luptăm, facem tot ce ţine de noi, dar fără sprijin extern, nu putem supravieţui” – a declarat profesor Ion IOVCEV pentru  Agerpres citat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: