ROMÂNIA BREAKING NEWS

Se lansează prima ediție în limba română a volumului „BASARABIA raport politico-economic”, important document istoric al Comisiei Hoover pentru România, în 1919

Se lansează prima ediție  în limba română a volumului „BASARABIA raport politico-economic”, important document istoric al Comisiei Hoover pentru România, în 1919

Muzeul Țăranului Român, Institutul Frații Golescu – pentru românii din străinătate și Asociația Culturală Pro Baasarabia și Bucovina (ACPBB), organizează lansarea primei ediții în limba română,  a volumului „BASARABIA raport politico-economic”, important document istoric, intocmit de John KABA – capitan în Armata Statelor Unite și membru în Comisia Hoover pentru România, în 1919.

Lansarea volumului va avea loc sâmbătă, 24 februarie 2024, ora 12:00, la Sala Media a Muzeului Național al Țăranului Român, cu intrare prin  str. Monetăriei nr.3 .

JOHN KABA , a fost capitan in Armata Statelor Unite si membru in Comisia Hoover pentru Romania.  In 1919 s-a deplasat in Basarabia si a elaborat un raport despre starea acestui tinut romanesc , la un an dupa Unirea din 27 martie 1918. Raportul prezinta realitatile de peste peste Prut , prezentind date si fapte privind ocuparea Moldovei rasaritene de catre Imperiul Rus. In cunostinta de cauza , capitanul Kaba afirma :

”Armata Romana lupta nu numai in bataliile Romaniei, dar ale intregii civilizatii ; monitorizeaza frontiera civilizatiei impotriva regresului ca sa salveze restul Europei…”

Documentul a contribuit la nuantarea pozitiei marilor puteri in legatura cu Regarul Roman.
Raportul a circulat in editii in lb. engleza si, respectiv, in lb. franceza , fiind prezentat la Conferinta de Pace de la Paris.

Volumul poate fi comandat la  : 0721/242-932 / EDITURA MAGIC PRINT, ONESTI , 2023

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: