Comisia Europeană discriminează Cercetarea românească. Din acest motiv cercetătorii români au renunțat la un grant european de excelență de 300.000 de euro, pentru că sunt plătiți cu 3-7 euro pe oră, în timp ce colegii din Occident primesc 20-30 euro
Universitatea Babeș Bolyai a sesizat Comisia Europeană în urmă cu mai bine de jumătate de an, pentru că o directivă care vizează cuantumul salariilor din granturile de cercetare Orizont 2020, considerate a fi de excelență, este total neechitabilă, stabilind pentru profesorii cercetători români un tarif de 7 euro pe oră, iar pentru lectori 3 euro/oră, în condițiile în care, pentru aceeași muncă în proiecte similare ale aceluiași program, colegii lor europeni primesc 30, respectiv 20 euro/oră. În pofida apelului situația a rămas neschimbată. Din această cauză, cercetătorii români vor să renunțe acum la granturile pe care le-au obținut sau să le mute la universități din vestul Europei. Cel mai recent caz s-a înregistrat la Cluj, unde un grup de cercetători de la Babes-Bolyai a renunțat la un grant de 300.000 de euro, iar alții intenționează să aplice printr-o universitate din Olanda. De precizat că noile reglementări afectează doar cercetarea de stat românească, nu și cea privată unde salariul se stabilește diferit.
„La Universitatea Babes-Bolyai, săptămâna trecută, un grup de cercetare de la UBB a renunțat să mai semneze un contract de 300 de mii de euro, din acest motiv – că nu mai merită investiția de timp pentru tariful pe ora de cercetare. Asta înseamnă un brain drain extraordinar. Și cei puțini, care sunt buni și ar avea șanse cât de cât să câștige niște granturi de genul ăsta – că granturile astea europene le putem număra pe degetele de la două mâini – și ei pleacă sau nu mai aplică”, a declarat Daniel David prorectorul Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Daniel David mai avertizează că această directivă descurajează participarea cercetătorilor români.
„De exemplu, dacă eu câștig un astfel de grant și vreau să îmi angajez un doctorand foarte bun din țară, român, el o să îmi spună că nu vine pe grantul meu european, că este mai convenabil să meargă pe un grant național în care tariful este unul rezonabil, stabilit la nivel european. Deci practic, nu poți să îi angajezi pe granturi europene, deși sunt considerate de excelență, pe cei mai buni din țară, că ei preferă să meargă pe alte granturi sau să facă altceva. Pentru cât sunt plătiți, nu merită să facă efortul”, spune prorectorul UBB
Despre Granturile de excelentă Orizont 2020
Orizont 2020 este un amplu program de Cercetare și Inovare derulat de Uniunea Europeană, ce face disponibilă o finanțare de 80 de miliarde de euro pe durata a 7 ani (2014-2020).
Potrivit prorectorului UBB pentru Cercetare, Competitivitate – Excelență și Publicații Științifice, „competițiile pentru granturile din Orizont 2020 sunt unele dintre cele dure. De obicei, rata de succes este undeva între 10-15% pentru că reprezintă partea de excelentă a cercetării europene. Granturile sunt foarte generoase. Dacă reușești să fii între 10-15% din Europa, granturile sunt unele mari”.
Competiția pentru aceste fonduri este făcut la nivel de Comisie Europeană.
Regulamentul stabilește însă, începând de anul acesta, că salariul pe care câștigătorii unui grant Orizont 2020 îl pot lua trebuie raportat la salariul de bază pe care aceștia îl au în țară. În trecut, salariul era stabilit la nivel de țară, fără o regulă impusă de la Bruxelles.
„Tariful pe oră de cercetare se raportează la tariful pe ora de cercetare derivat din salariul de bază. Asta înseamnă că un asistent universitar, vă dați seama, are un salariu foarte mic, la pământ, lectorul la fel. Profesorul, hai să spunem, pentru el este mai rezonabil raportat în țară, dar raportat la spațiu vestic, tot mic este”, a explicat Daniel David.