ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: România întră pe harta mondială a producătorilor de componente pentru baterii litiu-ion destinate industriei auto

Video: România întră pe harta mondială a producătorilor de componente pentru baterii litiu-ion destinate industriei auto

Ministrul Energiei Virgil Popescu a semnatpe 7 martie 2022, în prezența prim – ministrului Nicolae Ciucă, Memorandumul de înțelegere cu RockTech Lithium pentru a construi o fabrică în România pentru producția de materii prime/componente de tehnologie climatică (hidroxid de litiu) pentru bateriile litiu-ion destinate industriei auto, investiție de 400 de milioane de euro, informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat al Guvernului României.

La finalul ceremoniei a fost organizat un briefing pentru presă cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cu reprezentantul companiei, Chairman Dirk Harbecke.

Ministrul energiei a mai declarat că a „semnat în numele Guvernului României acest memorandum. Lucrăm la el de peste un an de zile. Am fost în contact cu compania încă din guvernul trecut, guvernul condus de Florin Cîţu, când a fost aprobat acest memorandum, dacă nu mă înşel, în luna octombrie. Sunt foarte bucuros că România va intra pe harta marilor producători de componente pentru baterii. Pentru că trebuie să spunem, nicio baterie nu poate funcţiona fără litiu”.

Potrivit acestuia, în Europa vor fi construite două astfel de rafinării pentru pulberea de litiu, una în Germania și alta în România, iar litiul va fi adus de la minele din Canada.

„Practic aceste rafinării, aceste două rafinării care vor fi construite în Europa vor face această pulbere de litiu, una în Germania, una în România. Litiul este o resursă energetică. Nu vorbim în acest moment despre exploatarea litiului din România, ci vorbim despre litiu adus de la minele din Canada. Dar România va beneficia de o investiţie de circa 400 de milioane de euro, locuri de muncă şi va fi pusă pe harta producătorilor de baterii electrice”- a declarat reprezentanților presei, ministrul  Virgil Popescu.

Ministrul a mai arătat că din acest punct poate fi dezvoltată pe orizontală o industrie, alte şi alte noi investiţii. Ministrul a menționat că inclusiv în Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă avem posibilităţi de finanţare pentru investitori care vor să construiască, să investească în România în ciclul de producţie al bateriilor. Guvernul României s-a angajat în cadrul legal european că va acorda ajutoare de stat investitorilor care vin să investească în România.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: