ROMÂNIA BREAKING NEWS

S-a demarat implementarea memorandumului România – Republica Moldova în domeniul transformării digitale

S-a demarat implementarea memorandumului România – Republica Moldova în domeniul transformării digitale

Guvernele României și R. Moldova au pornit implementarea Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale. În cadrul comisiei mixte au fost identificate o serie de priorități pentru etapa inițială de implementare, potrivit ipn.md  citat de romaniabreakingnews.ro.

„Avem cu România o agendă comună clară, prin care ne-am angajat să cola borăm şi să ne susținem reciproc pentru impulsionarea cooperării bilaterale, efectuarea schimbului de experiență, mobilizarea resurselor tehnice, financiare și umane în vederea dezvoltării spațiului digital comun. România este principalul partener al Republicii Moldova, ne sprijină în fiecare domeniu, avem relații economice foarte strânse, deci avem nevoie de această interoperabilitate”, a declarat viceprim-ministrul pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu, transmite IPN.

Agenția de Guvernare Electronică de la Chișinău va dezvolta, în comun cu autoritățile publice de profil din Guvernul României, sistemele informaționale partajate. Va identifica și implementa soluții pentru facilitarea schimbului de date dintre cele două state în vederea simplificării administrative și sporirii accesibilității serviciilor publice prestate de autoritățile și de instituțiile publice din ambele state. De asemenea, se va implica în procesul de co-creare a sistemelor informaționale reutilizabile pe teritoriul ambelor state, va asigura mentenanța viitoare a aplicațiilor și serviciilor electronice dezvoltate în comun în cele două țări, precizează Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Ne dorim adesea poduri peste Prut, autostrăzi, asfalt și beton. Dar cel puțin la fel de importante sunt punțile digitale, care vor aduce economia viitorului, cu toate oportunitățile ei, pe ambele maluri ale Prutului. Spațiul digital comun va aduce avantaje pentru ambele țări. Pe lângă multiplele beneficii de ordin tehnologic, financiar sau uman, Republica Moldova își va crește capacitățile de a transpune standardele și reglementările Uniunii Europene și de a aplica cele mai bune practici internaționale în domeniul transformării digitale”, a notat ministrul Sebastian Burduja.

Memorandumul de înțelegere în domeniul transformării digitale a fost semnat pe 11 februarie 2022.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: