ROMÂNIA BREAKING NEWS

Atenție! Xiaomi, OnePlus și Oppo Realme livrate utilizatorilor cu spyware

Atenție! Xiaomi, OnePlus și Oppo Realme livrate utilizatorilor cu spyware

UN studiu dat publicității de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh și de la Trinity College din Dublin, arată că dispozitivele android de ultima generație vândute în China, sunt livrate utilizatorilor cu spyware, informează Directoratul Național de Securitate Cibernetică din România, citând Securityaffairs și preluat de romaniabreakingnews.ro

Potrivit sursei citate , cercetătorii au analizat datele transmise de aplicațiile preinstalate pe dispozitive Android vândute de Xiaomi, OnePlus și Oppo Realme. Astfel au descoperind că anumite aplicații de la furnizor sau surse terțe sunt create pentru a exfiltra informații despre utilizator și dispozitiv. Informațiile exfiltrate sunt despre sistem, geolocație, profilul utilizatorului, relații sociale și istoricul apelurilor.

Unde se transmit toate aceste date?

Informațiile sunt transmise către furnizorul dispozitivului și către operatorii chinezi de rețea mobilă (ex. China Mobile sau China Unicom), chiar dacă aceștia nu furnizează vreun serviciu pe dispozitiv (ex. în cazul în care cartela SIM utilizată este de la alt operator).

Cercetătorii au comparat în plus și aplicațiile preinstalate pe sistemele Android livrate în China cu cele livrate la nivel global cum ar fi de exemplu în Uniunea Europeană și au descoperit că există de 3-4 ori mai multe aplicații preinstalate și furnizate de surse terțe pe sistemele din China, având de 8-10 ori mai multe permisiuni, comparativ cu aplicațiile terțe preinstalate pe sistemele livrate global.

Ce este de fapt un SPYWARE?

Spyware este orice software care se instalează singur pe computerul dvs. și începe să monitorizeze în mod ascuns comportamentul dvs. online fără știrea dvs. sau permisiunea dvs. Spyware este un fel de malware care adună în secret informații despre o persoană sau organizație și transmite aceste date altor părți.

Spyware-ul este în mare parte clasificat în patru tipuri: adware, monitoare de sistem, urmărire, inclusiv urmărire web și troieni; exemple de alte tipuri notorii includ capabilități de gestionare a drepturilor digitale care „telefon acasă”, keylogger, rootkit-uri și web beacon-uri.

ATENȚIE! Unspyware este diferit de viruși. În timp ce ambele sunt tipuri de malware care se ascund în dispozitivul dvs., virușii sunt proiectați pentru a se replica și încorpora în celelalte fișiere ale dispozitivului dvs. Programele spion nu au această caracteristică de replicare. Prin urmare, termeni precum „virus spion” nu sunt exacti pentru a categoriza spyware și în consecință programele antivirus ar putea să nu detecteze astfel de aplicații.

Cum putem ști daca dispozitivul nostru are instalat un spyware?

Uitați-vă la următoarele indicii: Creșterea leneței și răspunsul lent. Mesaje publicitare neașteptate sau ferestre pop-up (spyware-ul este adesea ambalat cu adware). Bare de instrumente noi, motoare de căutare și pagini de pornire pe internet pe care nu vă amintiți că le-ați instalat.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: