ROMÂNIA BREAKING NEWS

Foto/Video Chșinău: Peste 25 de mii de români basarabeni a cerut unirea cu România și au intonat „Deșteaptă-te române” în fața ambasadei Rusiei

Foto/Video Chșinău: Peste 25 de mii de români basarabeni a cerut unirea cu România și au intonat „Deșteaptă-te române” în fața ambasadei Rusiei

DW: Între 20 și 25 de mii de susținători ai unirii cu România, care au manifestat sâmbătă la Chișinău, au cântat imnul „Deșteaptă-te române” în fața Ambasadei Rusiei din Chișinău.

Video – Privesc.eu

Unioniștii din Republica Moldova nu s-au mai adunat într-un număr atât de mare de mai bine de două decenii.

Ei au venit în Piața Marii Adunări Naționale pentru a comemora 203 ani de la alipirea Basarabiei de către Imperiul Țarist Rus și pentru a cere unirea Republicii Moldova cu România. „Opțiunea noastră nu mai poate fi neglijată. Suntem o adevărată forță și glasul nostru devine din ce în ce mai puternic”, a menționat reprezentantul Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu. În cadrul manifestației s-a decis unificarea forțelor civice pro-unioniste într-un bloc pentru unitate națională, implicarea activă în campania electorală și organizarea unei Mari Adunări Naționale pe data de 5 iulie curent.

Manifestația s-a desfășurat fără incidente.

Poliția a fost ridicată, însă, „pe alarmă”, autoritățile temându-se de furia protestatarilor după ce, miercuri, a fost expulzat din Moldova liderul Platformei unioniste „Acțiunea 2012”, George Simion, sub pretextul că ar reprezenta un pericol pentru siguranța națională a Moldovei.

Participanții la miting au mărșăluit de-a lungul Bulevardului Ștefan cel Mare din Chișinău, au scandat „Rușine” în fața Serviciului de Informații și Securitate în legătură cu expulzarea activistului român George Simion, iar în fața Ambasadei Federației Ruse, mulțimea a cerut retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova și au cântat în cor imnul României.

Unirea în cel mult doi ani?

Ulterior, mulțimea s-a îndreptat spre Ambasada României din Republica Moldova. Manifestanții au solicitat președintelui României, Klaus Iohannis, și clasei politice de la București, să urgenteze demersurile pentru apropierea decisivă a celor două state românești. ,,Unirea este unica soluție pentru o viață mai bună, fără sărăcie. Situația social-economică din Republica Moldova, pericolul extern care pândește la graniță, dar și deschiderea României arată că trăim un moment unic pentru unire, care nu trebuie ratat. Nimic nu mai poate împiedica realizarea acestui act”, a menționat reprezentantul Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu. El a spus că tinerii Moldovei au un principiu: „Nu promit ceea ce nu pot face. Astfel, vă promitem azi și aici că unirea cu România se va produce în mai puțin de doi ani!”, a spus Anatol Ursu.

Coloana de unioniști s-a oprit și în fața Ambasadei Germaniei, peste drum de clădirea Academiei Naționale de Teatru și Arte Plastice unde s-a votat, în 1918, Unirea Basarabiei cu România. Aici, manifestanții au afișat lozinca: „Germania 1990 – România 2018” – aluzie la reunificarea Germaniei din anul 1990.

Nici un politician de la Chișinău, cu excepția primarului liberal de Chișinău, Dorin Chirtoacă, nu a vrut să vorbească despre amploarea mitingului unionist cu jurnaliștii. În momentul în care a intrat în mulțime, Chirtoacă a fost aclamat și dus pe brațe de către manifestanți. „Mulți ani mi-am dorit și am așteptat ca asemenea manifestații să izbucnească din sânul societății, din rândul oamenilor, fără să fie organizate de cineva în mod politic! Principala forță a acestor acțiuni este tineretul, susținut de toți ceilalți oameni treji la minte din Moldova!”, a menționat Dorin Chirtoacă.

Ziarul de Gardă (md): Marșul UNIRII – tricolorul, mii de voci și dezamăgiri

Un marș al unirii a fost organizat ieri, 16 mai, de către toți cei care vor să se unească cu România. „Unirea cu România este singura noastră șansă de a intra în familia Uniunii Europene, unde e pace și oamenii nu caută să ocupe teritoriile vecinilor săi”, ne-a spus Iulian Popas, participant al marșului.

Piața Marii Adunări Naționale a fost împânzită de un tricolor mare și o mulțime de oameni, care s-au arătat dezamăgiți de actuala guvernare de la Chișinău și au cerut tragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați de situația dezastruasă a țării, unde „corupția este trecută cu privirea, oamenii și așa săraci sunt jefuiți sau alungați din țară… Avem nevoie de niște instituții care să funcționeze corect și să facă ordine în țară, ca toți hoții de la guvernare să ajungă după gratii”, s-a arătat indignată Svetlana Ianuș, pensionara care-și face griji pentru viitorul nepoților ei.

Protestatarii au mărșăluit prin centrul capitalei și s-au oprit în fața ambasadei Federației Ruse, unde au scandat: „Rusia, nu uita Basarabia nu-i a ta” și „Armata rusă afară”. Apoi, au mers spre ambasadele Germaniei, Statelor Unite și României, ca să ceară susținere pentru cauza lor nobilă de a fi uniți și fericiți.

„Noi vrem să avem o țară prosperă, salarii decente și pensii normale, iar copiii să traiască în țară alături de părinți. Cerem să fie întoarse miliardele și să nu mai plătească poporul pentru prosperitatea celor de la conducere”, a declarat Anatol Ursu, reprezentantul platformei „Tinerii Moldovei”.

De asemenea, manifestanții s-au arătat nemultumiți de expulzarea activistului român George Simion. „Este un act de neputință a autorităților din R. Moldova”, a subliniat Anatol Ursu.  / Tatiana BEGHIUzdg.md

Publicat de romanibreakingnews.ro

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: