ROMÂNIA BREAKING NEWS

Dumitrița Sîrghi, basarabeancă, despre studiile în România: „Le-am început cu liceul și de atunci nu am avut altă opțiune”.

Dumitrița Sîrghi, basarabeancă, despre studiile în România: „Le-am început cu liceul și de atunci nu am avut altă opțiune”.
1) Dragă Dumitrița, aș dori să te întreb, în primul rând, ce te-a motivat să urmezi studii universitare în România? Ai avut ezitări, cântăreai mai multe opțiuni?
 
Am venit pentru prima dată în România în anul 2012 când am fost admisă la Colegiul Național Iași. Și datorită deciziei de atunci nu a existat altă opțiune decât să-mi continui studiile tot în România, mai întâi mi-am dat licența la Iași și apoi disertația la Cluj și apoi nu am mai vrut să plec. Oamenii pe care i-am întâlnit au fost principala mea sursă de inspirație și motivare pentru a rămâne aici definitiv: prieteni dragi, profesori dedicați și în general oameni buni și respectuoși.


2) Cum te-ai integrat în mediul universitar românesc? Ai simțit vreo atitudine diferită din partea profesorilor și colegilor pentru faptul că ești basarabeancă?
 
Aș vrea să vorbesc mai întâi despre experiența din liceu pentru că ea este definitorie în călătoria lungă pe care am pornit-o departe de casă. Inițial mi-a fost greu, mai mult din cauza mea, mă consideram singură, diferită și stingherită din cauza accentului moldovenesc pronunțat, dar până la urmă aceste lucruri m-au făcut să mă simt specială. Frica pe care o trăiam când vorbeam la lecții sau în pauze între colegi s-a transformat într-un moment de glorie. Toată lumea era atentă la fiecare cuvânt sau expresie și puteam să observ curiozitatea din ochii lor. „Greșelile” mele erau de fapt lucruri noi, diferite și interesante care se aflau la doar câțiva kilometri distanță, într-o țară știută a fi asemănătoare, dar în realitate diferită. Astfel după 4 ani de liceu au urmat 3 ani de facultate minunați, unde Iașul și-a păstrat titlul de „Orașul sufletului meu”. În facultate integrarea a fost rapidă, eram de-ai casei, dintr-o dată m-am trezit întrebată cu îndoială dacă sunt basarabeancă. Ce ține de profesori pot să declar că am avut parte de mult ajutor și susținere încă de la început. Nu a existat niciun moment în care să fiu discriminată sau mărginită, din contra, am fost ajutată, motivată și inspirată.
 
3) Există vreun moment din timpul studenției care te-a marcat în mod deosebit?
 
Experiența studențească este în sine una care marchează, atunci ne maturizăm, ne implicăm în proiecte mai serioase și suntem nevoiți să fim independenți. Un moment care m-a marcat în mod deosebit a fost experiența Erasmus în Franța, o perioadă plină de emoții, în care am experimentat o nouă cultură, limbă și stil de viață. Cel mai memorabil a fost întâlnirea cu ceilalți studenți Erasmus din diverse colțuri ale lumii. Împreună, am început să explorăm orașul și împrejurimile, să ne cunoaștem reciproc și să împărtășim experiențele noastre. A fost uimitor să văd cât de repede am reușit să legăm prietenii și să simt un impuls pentru explorare, învățare și creștere personală.
 
4) Ce le-ai recomanda tinerilor din Republica Moldova care se gândesc să urmeze studii în România?
 
Prima recomandare ar fi să profite de această ocazie, statul român oferă multe beneficii pentru studenții basarabeni printre care: burse, cazare, susținere, schimb de experiență cu alte țări europene sau non-UE. Deși poate fi o provocare, studierea în străinătate este o experiență valoroasă și transformătoare. Plus nu ești singur, cel puțin în cazul meu am fost 6 basarabeni doar într-o grupă, nu mai zic câți ne număram în întreaga facultate, astfel a fost ușor să ne împărtășim unele dileme sau opinii referitoare la această experiență.
A doua recomandare este ca fiecare să se pregătească, să se documenteze bine și să ia în considerare toate aspectele implicate și să ia decizia care răspunde propriilor priorități, de exemplu: distanța de casă, costuri de trai, zone de interes sau de ce nu aeroportul din apropiere.
Studiile în străinătate, mai ales cele universitare, nu sunt doar despre educație, ci și despre explorarea lumii, dezvoltarea abilităților sociale și creșterea personală. Așa că recomand cu tărie studenților noi veniți să participe la cât mai multe activități atât din cadrul facultății cât și din afara ei, să se înscrie în organizațiile studențești, să călătorească fie în România unde sunt o mulțime de locuri frumoase, fie în alte țări.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: