ROMÂNIA BREAKING NEWS

Amintiri înlăcrimate… 23 de ani de la Războiul de pe Nistru, comemorare la București și Chișinău

Noi am fost o regiune a unui Imperiu Sovietic. Nu aveam minister de Interne, ci ministerul de Interne al URSS, era Ministerul de Apărare al Uniunii Sovietice. R.Moldova nu avea armată naţională. Noi am avut doar nişte TAB-uri din România şi un singur tanc. A fost extrem de greu să apărăm integritatea şi demnitatea poporului român - General Costaș

Articol actualizat cu înregistrarea video a dezbaterii, ce a precedat lansarea în România, a filmului „Masacrul Inocenților – cronica unui război uitat”, de la Clubul Țăranului Român (2 martie 2015).

În acest an se împlinesc 23 de ani de la începutul războiului de pe Nistru. Conflictul dintre Chișinău și Tiraspol a început în anul 1989, când limba română a fost declarată limbă de stat în Republica Moldova.

Acest lucru nu a fost acceptat de sovietele locale din regiunea transnistreană, unde s-au format grupuri de persoane care erau împotriva introducerii limbii române, alfabetului latin și reformelor democratice.

În Transnistria au urmat o serie de proteste față de Guvernul republican de la Chișinău. Pe 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova, al cărei teritoriu cuprindea și raioanele din stânga Nistrului. Astfel, în noaptea zilei de 1 spre 2 martie 1992, mai multe detașamente ale cazacilor au atacat secția de poliție din Dubăsari, care era asigurată cu blindate din dotarea armatei ruse, și au luat ostatici un grup de polițiști loiali Chișinăului.

Pe parcursul lunii martie au urmat mai multe apeluri către comunitatea internațională ale președintelui Mircea Snegur și ale Parlamentului de la Chișinău, care denunțau agresiunea comisă de fosta Armată a 14-a a Rusiei pe teritoriului Republicii Moldova. Deși Moscova respingea aceste acuzații, ea a continuat să sprijine în mod direct regimul separatist.

La scurt timp, Chișinăul a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor rebele care atacaseră posturile de poliție de pe malul estic al Nistrului.

La războiul din 1992 au participat circa 30 de mii de persoane, dintre care 287 au decedat: 198 de militari din Armata Națională și 89 persoane din cadrul Ministerului de Interne. Alții aproape 300 au rămas invalizi.

La 21 iulie 1992, Republica Moldova și Federația Rusă au semnată o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Chiar și după încetarea focului, Rusia a continuat să ofere regimului separatist sprijin militar, politic și economic, permițându-i să supraviețuiască și conferindu-i un anumit grad de autonomie față de Moldova.

Trupele rusești staționează în continuare pe teritoriul moldovenesc, în pofida obligațiilor asumate de Rusia la Summit-urile OSCE din 1999 și 2001.

Mama unui soldat mort în războiul de pe Nistru: „Filat, Ghimpu și Lupu ne-au trădat”

Prezentă la eveniment a fost mama unicului judecător mort în războiul de pe Nistru, Nionela Popovici. Profesoara a reamintit despre importanța evenimentelor care au avut loc la 1992 și a transmit un mesaj dur către noua guvernare.

„Venim cu un apel către toate autoritățile centrale și locale. Nu vă limitați doar la marșuri și mese de pomenire în ziua de 2 martie. Numirea unui Guvern minoritar în cârdășie cu comuniștii. A trecut viața noastră în speranță și așteptări. În prezent vinovați sunt toți trei: Filat, Lupu și Ghimpu.

Excelența voastră, stimați politicieni v-am crezut, v-am ascultat și promovat, iar domniile voastre ne-au trădat și ne-au dezamăgit. Chiar am crezut și am sperat, că în scurt timp, ne veți asocia în UE unde la sigur am fi scăpat de sărăcie. V-ați transformat în lebăda, știuca și racul. Vă reamintim că statul a lăsat în voaia soartei invalizii de război”, a spus Popovici. Sursa:agora.md

Marian_Voicu

…Și la București

Sub umbra amintirilor ce încă înfioară, Generalul Ion Costaș (părintele poliției și armatei R.Moldova), prim ministrul R. Moldova din acea perioadă – Mircea Druc, Sorin Bucătaru, fiul regretatului regizor Victor Bucătaru, împreună cu generalul Chelaru și moderatorul Marian Voicu, au rememorat clipele teribile ale acelui război alături de bucureștenii adunați la Clubul Țăranului Român pentru premiera din România a filmului „Masacrul Inocenților cronica unui război uitat”, realizat de regizorul Victor Bucătaru.

Proiecția filmului a fost urmată de o dezbatere aprinsă, în care interlocutorii au fost șicanați de unele întrebări incomode din public.

Mircea Druc consideră că războiul de pe Nistru, a fost de fapt, un veritabil război ruso-român, ”iar ghinonul basarabenilor a fost prezența dincolo de Nistru a arsenalelor și depozitelor de arme care au fost evacuate de armata sovietică din Cehia, Ungaria, Polonia și Bulgaria, depozite cu armament în valoare de 4 miliarde de dolari”.

Mircea Druc a mai afirmat: „Noi suntem învingătorii în acest război ruso-român de la Nistru, pentru că URSS a dispărut, iar separatiștii au luptat pentru menținerea unui bastion de aur al statului sovietic”, iar „Federația Rusă se va dezmembra ca orice imperiu”.

Generalul Costaș, fost ministrul de Interne și al Apărării în perioada 1990-1992, a explicat situația în care se găseau autoritățile de la Chișinău și populația lipsită de apărare, în momentul declanșarii ostilităților de către separatiștii transnistreni: ”Noi am fost o regiune a unui Imperiu Sovietic. Nu aveam minister de Interne, ci ministerul de Interne al URSS, era Ministerul de Apărare al Uniunii Sovietice. R.Moldova nu avea armată națională. Noi am avut doar niște TAB-uri din România și un singur tanc. A fost extrem de greu să apărăm integritatea și demnitatea poporului român”

În opinia generalului, Ucraina ar putea fi nevoită să lupte pe două fronturi. Unul în Transnistria și altul în Donbass, pentru că ”scopul principal al lui Putin este crearea Novorossiei care să cuprindă regiunile Donețk, Lugansk, , Odessa și eventual să ajungă până la gurile Dunării.”

Masacrul_InocentilorSorin Bucătaru, fiul regizorului „Masacrul Inocenților”  a surpins pe invitați și publicul spectator cu relatarea despre piedicile și probleme care le-a avut în a prezenta acest film la Chișinău, unde autoritățile au dat dovadă de instituirea unui soi de cenzură nedeclarată pentru difuzarea filmului despre memoria celor care au luptat atunci. „Trăim o mare dezamăgire fața de cu ce ne-am ales, și noi și băieții pe care îi veți vedea în film”, a conchis Sorin Bucătaru.

Evenimentul a fost organizat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor din România (AIJR), înmpreună cu Institutul Frații Golescu  și Acțiunea 2012.

În zilele ce urmează, România Breaking News va pune la dispoziția publicului, înregistrarea intergrală a dezbaterii, unele selecții din filmul „Masacrul Inocenților”, surprinse în timpul prezentării și alte materiale inedite despre teribilele zile prin care au trecut românii basarabeni, nevoiți  fiind ca de atâtea ori în istorie, să apere ființa națională românească la Nistru.

Actualizare, 5 martie 2015.

Video: partea I,  a dezbaterii de la Clubul Țăranului Român

Video: partea a II-a,  a dezbaterii de la Clubul Țăranului Român

Dorian Theodor /România Breaking News

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: