ROMÂNIA BREAKING NEWS

Republica Moldova și Ucraina, amenințate de Rusia cu războiul dacă nu opresc presiunea pe Transnitria

Republica Moldova și Ucraina, amenințate de Rusia cu războiul dacă nu opresc presiunea pe Transnitria

Rusia amenință prin Dumă de Stat  (camera inferioară a parlamentului Federaţiei Ruse) Republica Moldova și Ucraina,  să renunţe la orice formăde presiune faţă de Transnistria, în caz contrar situaţia putând escalada după modelul Donbas. Declarația a fosta lansată vineri 7 iulie a.c. printr-un apel oficial către autorităţile de la Chişinău şi Kiev

Declaraţia adoptată de Duma de Stat se referă la ceea ce se consideră a fi în viziunea Moscovei „tendinţele negative în evoluţia situaţiei din Transnistria ca urmare a deciziilor luate de Republică Moldova şi Ucraina”, potrivit portalului Deschide.md şi Radio Chişinău, care citează agenţii de presă ruse.

Leonid Kalaşnikov – preşedintele Comisiei din Duma pentru CSI, integrare euro asiatica şi relaţii cu compatrioţii,  a avertizat că, în cazul în care Chişinăul şi Kievul vor continua să exercite presiuni asupra Transnistriei, situaţia poate escalada după modelul celei din Donbas, estul Ucrainei, care în prezent este scena unui conflict armat între rebelii separatişti prorusi şi forţele guvernamentale.

În viziunea deputaţilor ruşi, Chişinăul şi Kievul ar încerca să instituie o blocadă în jurul regiunii transnistrene şi nu s-ar consulta cu Tiraspolul pentru a lua anumite decizii.

„Cerem Kievului şi Chişinăului să respecte toate condiţiile asumate: condiţii prielnice pentru existenta misiunii de pacificare, importul mărfurilor alimentare şi al altor produse. În caz contrar, se va crea un focar care poate dinamita întreaga situaţie. Astfel, nu doar în Ucraina va fi război, dar, din păcate, va fi unul şi la graniţa de sud a Ucrainei. Noi nu putem să acceptăm această situaţie, deoarece noi menţinem pacea de 25 de ani acolo pe Nistru, unde trăiesc 200.000 de compatrioţi”, a declarat Kalaşnikov, potrivit Deschide.md.

În acest context, parlamentarii ruşi au cerut convocarea unei noi runde de negocieri cu privire la diferendul transnistrean în formatul „5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA ca observatori).

În declaraţia Dumei se spune că acţiunile Republicii Moldova şi ale Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea regiunii transnistrene şi securitatea populaţiei din stânga Nistrului, inclusiv pentru cei peste 200.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse de aici.

Deputaţii ruşi amintesc în context interdicţia impusă de Ucraina tranzitării pe teritoriul său a bunurilor pentru aprovizionarea forţelor de pace ruse din Transnistria. La fel, ei subliniază că autorităţile de la Chişinău acţionează pentru a obstrucţiona activitatea pacificatorilor ruşi şi a Grupului operaţional de trupe ruse din regiunea transnistreană (GOTR).

Analistul Oazu Nantoi a remarcat faptul că documentul Dumei intervine în contextul în care Chişinăul şi Kievul au instituit un control comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

La rândul său, politologul Anatol Taranu subliniază că nu sunt vizate toate autorităţile de la Chişinău pe ansamblu, ci numai guvernul proeuropean, în contextul unei atitudini diferite a preşedintelui (prorus) al Republicii Moldova, Igor Dodon, faţă de situaţia respectivă, potrivit Radio Chişinău.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: