Deschiderea oficială a „Marșului Național Avram Iancu” 2015, începe luni, 7 septembrie ora 12,00, în clădirea Prefecturii Județului Hunedoara din Deva, printr-o Conferință de Presă. Inițiator și organizator este Laurian Stănchescu, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina. România Breaking News este partener media al marșului.
„Marșului Național Avram Iancu” este o procesiune care este organizată în cinstea „Crăișorului Munților”, care se va face pe jos, pe o distanță de 100 de kilometri, cu pornire de la casa lui Avram Iancu din Vidra de Sus pe traseul: Câmpeni – Abrud – Ciurleasa – Buceș – Mihăileni – Zdrapți – Criscior – Brad – Țebea.
Aduc toată gratitudinea mea Instituției Prefectului pentru acest ajutor. Marșul se desfășoară în perioada 7-13 septembrie, precede Marea Sărbătoare Națională de la Țebea, este o procesiune cultural-istorică, se merge pe jos aproape 100 km de la casa Crăișorului din Vidra de Sus-Țebea și celebrează memoria Eroului din Apuseni. Voi aduce în spațiul public pentru prima dată, odiseea din Parlament și Cotroceni a Proiectului meu Avram Iancu, „Martir și Erou al Națiunii Române,” motivul nepromulgării, respingerii și retrimiterii Proiectului în Parlament de către Klaus Iohannis, identitatea opozanților acestui demers național, dar voi face public și numele unui distins parlamentar, Președinte de Comisie, luptător pentru recunoașterea meritelor Crăișorului. Laurian Stănchescu, Membru titular, Uniunea Scriitorilor din România, Președinte, Fundația „Ideea Contemporană”
Video: MARȘ ISTOVITOR ÎN MEMORIA LUI AVRAM IANCU – 17 sept. 2013
Precedent: (2013) Marș istovitor în memoria lui Avram Iancu: a parcurs 100 de kilometri desculț până la mormântul „crăișorului”
În această după-amiază, Laurian Stănchescu și însoțitorii săi au ajuns la Țebea. Au sfârșit astfel un pelerinaj început în urmă cu șase zile, care a străbătut mai multe localități din Țara moților: Vidra de Sus, Câmpeni, Abrud, Ciuruleasa, Buceș, Mihăileni, Crișcior, Brad și Țebea.
Ultimii zece kilometri ai marșului Avram Iancu au fost dificili pentru inițiatorul acestuia.
Din cauza faptului că a mers desculț, Laurian a fost nevoit să treacă pe la secția de chirurgie a spitalului din Brad, înainte de a porni spre Țebea. A avut nevoie de copci, iar tălpile picioarelor i-au fost bandajate. Chiar și așa, a reușit să ajungă la mormântul Crăișorului, pe jos. Pe traseul Țebea – Brad, în ciuda ploii torențiale, l-au însoțit mai mulți localnici, dar și vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Tiberiu Balint. Nu au mai venit, deși își anunțaseră prezența, fosta gimnastă Corina Ungureanu, Leonard Doroftei, Mircea Diaconu și Victor Ciorbea. Pelerinajul dedicat lui Avram Iancu s-a încheiat cu un moment solemn dedicat lui Avram Iancu. „A fost un omagiu pe care am vrut să îl aduc celui carea fost Avram Iancu și le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături”, a spus Laurian Stănchescu. Duminică vor avea loc serbările naționale de la Țebea, la care sunt așteptați peste 5.000 de oameni. (adevarul.ro)
Foto Marș istovitor în memoria lui Avram Iancu
Foto: La mormântul lui Avram iancu
AVRAM IANCU, EROUL ROMÂNILOR
Născut în Vidra de Sus, județul Alba de azi, în anul 1824, Avram Iancu reprezintă o personalitate de prim rang, un adevărat erou național al românilor din Transilvania. Provenind dintr-o familie de moți înstăriți din munții Apuseni, Avram Iancu, prin tot ceea ce a făcut pentru românii din această parte de țară, a rămas în memoria colectivă drept „Crăișorul munților”.
După absolvirea Liceului Piarist din Cluj, în anul 1844, el s-a înscris la Facultatea de Drept din localitate, devenind mai târziu avocat („cancelist”) în cadrul „Tablei Regești” din Târgu Mureș.
Izbucnirea revoluției maghiare din 15 Martie 1848 îi va oferi ocazia să devină avocatul tuturor românilor din Transilvania, în speranța ca aceștia să se bucure de aceleași drepturi și libertăți precum celelalte națiuni ale Transilvaniei – maghiari, sași și secui. În consecință, el ajunge să fie conducătorul românilor în timpul revoluției de la 1848 – 1849.
În contextul dorinței de anexare a Transilvaniei la Ungaria, Iancu va deveni un adevărat vârf de lance între români, prin crearea în munții Apuseni („Țara Moților”) a unei veritabile armate țărănești, numită „Legiunea Auraria Gemina”, și care se va opune cu succes, între Octombrie 1848 – Iulie 1849, revoluționarilor maghiari conduși de către Lajos Kossuth.
Totuși, înfrângerea revoluționarilor maghiari de către armatele austriece și rusești în bătălia de la Șiria, de lângă Arad, nu a schimbat cu nimic statutul pe care-l avuseseră românii până atunci. Chiar dacă Ungaria și Transilvania vor fi și de acum înainte în limitele granițelor Imperiului Austriac, Avram Iancu va rămâne același luptător pentru drepturile românilor din această provincie, fapt concretizat prin diversele memorii scrise în numele moților de aici și înaintate autorităților imperiale de la Viena.
Perseverența sa s-a manifestat și prin deplasările sale la Viena, pentru a-i prezenta însuși împăratului Franz Iosif situația grea a țăranilor iobagi. Una dintre aceste deplasări a avut loc în Februarie 1850, când, în drumul său spre Viena, Iancu a poposit pe 06 Februarie și la Oradea, fiind întâmpinat cu multă căldură.
Din păcate, aceste memorii și deplasări s-au finalizat doar cu promisiuni deșarte din partea autorităților imperiale, decesul său, survenit la data de 10 Septembrie 1872, în localitatea Baia de Criș, găsindu-i pe români în aceeași situație grea, precum cea din tumultul anilor 1848 – 1849.
Imagini inedite cu Avram Iancu în ultimii ani de viață
Editat și publicat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro
Surse și foto: avantulliber.ro, Cornelia Marta, Laurian Stanchescu, evenimenteoradea.ro, bisericadinribita.blogspot.com, adevarul.ro, colorostariu