ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Amintiri despre PAPALAMBRU” – Dublu eveniment de omagiere la Constanța și București, a preotului Haralambie Balamace, martir al neamului românesc de la Sud de Dunăre

„Amintiri despre PAPALAMBRU” – Dublu eveniment de omagiere la Constanța și București, a preotului Haralambie Balamace, martir al neamului românesc de la Sud de Dunăre

Duminică 3 iulie 2022, ora 12:00, va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Media, un eveniment omagial dedicat memoriei celui care a fost un exponent al românismului la sud de Dunăre, preotul Haralambie BALAMACE. Invitatul special al acestui eveniment este Pano BAKALLI, președintele Fundației „Nicolae Iorga” din Saranda, Albania, moderator este Dr. Robert STĂNCIUGEL, istoric. Omagiul este organizat de Muzeul Național al Țăranului Român și Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate, în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina. În avanpremiera evenimentului de la București se va desfășura și la Constanța un moment de omagiere, închinat Preotului Haralambie BALAMACE. Evenimentul  va avea loc pe 30 iunie ora 18:00, în incinta restauranului „Harlequin by the Lake” din Bulevardul Mamaia nr.341 D,  partener organizatoric fiind Asociația Culturală Harlequin Diversitate.

Haralambie Balamaci, alternativ Haralambie Balamace, s-a născut în anul 1863 în satul aromân Pleasa de Sus, din Imperiul Otoman, astăzi localitate dispărută în Albania. După definitivarea studiilor la Corcea (Corița), a devenit preot și profesor, urmând Seminarul teologic la Curtea de Argeș. Oamenii îi spuneau, familial, „Papa Lambru”. A înființat școli românești în Pleasa, Moscopole, Corcea, Nicea, Sipska, Grabova, Lunca, Nicea, Vituki, și chiar în orașele Elbasan și Berat. În fața altarului și enoriașilor săi a slujit și vorbit întotdeauna în dialectul aromân al limbii române, deși ierarhia bisericească greacă interzicea acest lucru, limba greacă fiind singura recunoscută ca limbă de cult. La școală promova atât învățarea limbii române, cât și a celei albaneze. Excomunicat de greci nu s-a speriat și nu a abandonat misiunea sa națională, continuând să susțină emanciparea vlahilor din Imperiul Otoman. A militat pentru întemeierea unui episcopat românesc pentru aromânii din Macedonia.

Pe data de 23 martie 1914, părintele Balamace, împreună cu fratele său Sotir și alți fruntași români, au fost asasinați de bandele înarmate ale grecilor – antarți, îndemnați de Mitropolitul grec – Ghermanos.

BUCUREȘTI:

CONSTANȚA:

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: