ROMÂNIA BREAKING NEWS

Simpozion „Preoți mărturisitori în închisorile comuniste” III – 22 martie 2016

Simpozion „Preoți mărturisitori în închisorile comuniste” III – 22 martie 2016

Simpozionul Preoți mărturisitori în închisorile comuniste, partea a III-a, s-a desfășurat în Facultatea de Teologie Ortodoxă din București la 22 martie 2016.
Despre preoții mărturisitori:
Pr.Constantin Sârbu
Pr.Benedict Ghiuș
Pr.Gherasim Iscu

Au vorbit:
Adrian Nicolae Petcu – istoric
Sorin Lavric – scriitor
Radu Găină – producator TVR
Ioan Iscu – profesor
Pr.Gheorghe Holbea – moderator și organizator al seriei de conferințe

Evenimentul poate fi urmărit aici:

Istoricul Adrian Nicolae Petcu relatează, pe rând, despre cei trei preoți mărturisitori:

1. Pr. Constantin Sârbu

În anii trecuți reușeam să văd dosarul penal de la Securitate al Pr.Constantin Sârbuși care, în urma cercetării, am realizat că am în față cazul unui preot care pe lângă calitatea de bun slujitor al bisericii avea și calitatea de om apropiat de oameni, cu o viziune culturală și socială, care înțelegea că pe lângă slujire trebuie să se aplece și asupra celor aflați în nevoință și fiind evident într-o dimensiune culturală. Greutățile materiale l-au obligat să facă multe pentru a își urma calea, deși era premiant la seminarul teologic trebuia să își plătească școlarizarea și era nevoit să muncească noaptea la o fabrică de cherestea iar ziua la negustorii de prăvălie, acorda și meditații. Apoi se înscrie la Facultatea de Teologie și la Conservatorul de Muzică. Pentru a se susține în facultate, muncește la Societatea de Tramvaie în București dar lucrează și ca benevol la lucrarea misionară de la Biserica Zlătari.

2. Pr. Benedict Ghiuș

A făcut parte dintr-o pleiadă de teologi ortodocși cu studii în străinătate, care înțelegeau că Biserica trebuie să lucreze intens prin slujitorii ei în plan teologic dar și cultural, astfel încât vectorul politic să înțeleagă că societatea are nevoie de un drum care să se apropie cât mai mult de idealul creștin, si pot enumera printre acești teologi pe Ioil Babaca, Nicodim Ioniță, Antim Nica, Boris Răduleanu, cu care de altfel a și colaborat. În ianuarie 1944 este ales Episcop al Hotinului, într-o împrejurare puțin dificilă și pentru România, începuse ofensiva sovietică și mai mult de jumătate din Basarabia și Bucovina fuseseră deja ocupate de sovietici. La momentul respectiv, Mihai Antonescu ceruse noilor episcopi din Basarabia ca după momentul alegerii, dacă vor fi ocupați de armatele sovietice, să rămână pe loc.

Mărturisitorul Ioan Ianolide spunea despre Pr.Benedict Ghiuș, pe care îl vizita frecvent: “figură luminoasă, suflet blând, om de un perfect echilibru, deopotrivă duhovnic și teolog, poate puțin naiv a fost Arhimandritul Benedict, care a redat prestigiul monahismului românesc, prin participarea sa la rezistența credinței mărturisite în temniță și martiriu. Deși modest, este totuși figura cea mai frumoasă a clerului nostru. Era un călugăr plăpând și firav la trup dar curat și integru la suflet. Om de aleasă cultură și mare duhovnic”.

3. Pr. Gherasim Iscu

În aprilie 1942 este trimis de către Mitropolitul Olteniei, Nifon Bucovineanul, în misiune religioasă în Transnistria, perioadă despre care, într-o declarație a sa la Securitate, în 1948, spunea: “Păstrez una din cele mai frumoase imagini din viața mea.“ Aici el a lucrat pe câmpul misionar, la Balta, a întemeiat o Mănăstire de monahi la Berșa, unde a fost și stareț de altfel, iar apoi un schit. A fost profesor de religie la școala din localitate. Pentru credincioșii de acolo, el a învățat limba ucraineană. A fost foarte apreciat de către mitropolitul Visarion Puiu pentru activitatea sa.

Afișul evenimentului:

 

Publicat de Ion Antonromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: