ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Banat&Timoc” – O nouă manifestare dedicată teritoriilor cu populație românească, pentru care idealul unității naționale a rămas un vis neîmplinit

„Banat&Timoc” – O nouă manifestare dedicată teritoriilor cu populație românească, pentru care idealul unității naționale a rămas un vis neîmplinit

Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina organizează, Conferința „Banat&Timoc”, vineri, 21 iunie 2019, cu începere de la ora 18:00, la Sala „Podul Mogoșoaiei”, din Calea Victoriei Nr. 120 / București,  (Curtea „Green Hours”) informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat transmis de organizatori redacției RBN Press.

Potrivit organizatorilor, conferința face parte din seria de manifestări dedicate teritoriilor cu populație românească, pentru care idealul unității naționale a rămas un vis neîmplinit. Vor conferenția domnii istorici: Dr. Alexandru GHIȘA, Dr. Claudiu TURCITU și Dr.Robert STĂNCIUGEL. Moderatorul manifestării este Dr. Mihai NICOLAE – președintele Institutului Frații Golescu.

Potrivit comunicatului, organizatorii consideră că „din punct de vedere politic, o graniță comună între entități statale sârbă, respectiv românească, s-a fixat abia în anul 1833, când nou-născuta Serbie modernă a anexat Craina, locuită majoritar de români” și că din punct de vedere istoric „în 1919-1920, ar fi fost posibil ca o parte mai mare din Banat să fi revenit României. Atunci însă, la Paris, Conferinta de Pace a hotărât împărțirea ținutului. Zeci de mii de români au rămas captivi în ceea ce ulterior s-a denumit Banatul iugoslav.

Organizatorii manifestării țin să amintească momentul „aprilie 1941, când Germania se pregătea să atace Iugoslavia, Adolf Hitler a oferit conducătorului român, Banatul în totalitate, apreciind că în felul acesta României i s-ar repara o nedreptate făcută cu ocazia Conferinței de Pace din anii 1919-1920. Fireste, oferta atragea participarea țării la acțiunea militara a Axei.  Ion Antonescu a refuzat atunci oferta germană, România neintervenind militar în spațiul iugoslav.”

„În cadrul celor două Conferințe de Pace de la Paris, nu a fost ridicată și problema romanilor din Timoc! De ce?” – sună retoric întrebarea ce încheie textul comunicatului transmis de organizatori.

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: