ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ministrul învățământului ucrainean despre UCRAINIZAREA grădinițelor minorităților naționale

Ministrul învățământului ucrainean despre UCRAINIZAREA grădinițelor minorităților naționale

În art. 7 al Legii Învățământului se menționează că în grădinițele minorităților naționale copiii trebuie să învețe atât în limba maternă, cât și în limba de stat. Acest lucru a fost anunțat de către ministrul Învățământului și Științei, Lilia Grynevyci, într-un interviu acordat site-ului „Adevărul ucrainean”, tradus de Libertatea Cuvântului din Cernăuți și preluat de romaniabreakingnews.ro

„Aceasta înseamnă că vrem să oferim oportunitatea de a începe învățarea limbii ucrainene ca limbă de stat de la vârsta preșcolară“, a spus ministrul.

Grynevyci explică faptul că vârsta preșcolară este foarte potrivită pentru a începe să înveți o altă limbă. Potrivit ministrului, Ministerul Învățământului va iniția în anul 2019 acordarea unei subvenții speciale din Bugetul de stat pentru sprijinirea studiului limbii ucrainene în instituțiile de învățământ preșcolar ale minorităților naționale. De asemenea, treptat, ucraineana va fi folosită și în timpul jocurilor, astfel încât copiii să se familiarizeze mai bine cu această limbă.

„Începem cu preșcolarii, pentru ca la sfârșitul claselor primare să existe deja acel nivel al limbii ucrainene, care să permită în clasa a 5-a studierea în ucraineană a anumitor discipline“, a spus Grynevyci.

În același timp, școlile minorităților naționale nu vor fi obligate să predea obiectele în ucraineană în clasele primare, cu excepția limbii ucrainene și citirii. Potrivit ministrului, este necesar de a ridica nivelul studierii limbii ucrainene în școlile minorităților naționale, în special, în cele cu limba română și maghiară de predare. A doua problemă se referă la sporirea profesionalismului şi a nivelului de pregătire a cadrelor didactice care predau în limba minorităților naționale şi care acum trebuie să treacă la educația bilingvă sau la predarea obiectelor în limba ucraineană.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: