ROMÂNIA BREAKING NEWS

Echipa naţională a României la dezbateri pentru elevi, coordonată de ARDOR este în primele opt din lume. 74 de echipe se întrec anual la World Schools Debate Championship

Echipa naţională a României la dezbateri pentru elevi, coordonată de ARDOR este în primele opt din lume.  74 de echipe se întrec anual la World Schools Debate Championship

Pentru prima dată, Echipa naţională a României la dezbateri pentru elevi, coordonată de ARDOR, s-a clasat printre primele opt din cele 74 de echipe ale lumii, la Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship), desfăşurat online între 25 iulie şi 5 august.

„Echipa României a fost singura din Europa prezentă în sferturile Campionatului Mondial. Parcursul extraordinar al elevilor români s-a oprit în sferturi, în faţa echipei statului Filipine. Echipe puternice, formate din vorbitori nativi de limba engleză, precum echipa Angliei sau Irlandei, au părăsit turneul în fazele anterioare”, se arată într-un comunicat către presă dat de Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică. ( foto: ARDOR)

Potrivit ARDOR, printre temele dezbătute se numără posibilitatea ca serialele cu poliţişti să facă mai mult rău decât bine, interzicerea producerii şi a consumului de carne, comercializarea spaţiului cosmic, capitalismul „curcubeu”, faptul că ţările în curs de dezvoltare ar trebui să prioritizeze industrializarea în scopul substituirii importurilor în defavoarea industrializării orientate spre exporturi.

Astfel, în clasamentul general final echipa României s-a clasat pe locul 8 din 74 de țări participante la ediția din acest an.

Echipa României a obținut de asemenea titlul de Cea mai bună echipa EFL ( „EFL Best Team”), prima din cele 19 echipe EFL* din concurs (înaintea unor echipe precum Danemarca, Lituania, Japonia, Germania, Croația, Ungaria) și Valeriu Cărășel (unul dintre componenții din acest an ai lotului) a obținut un loc foarte bun loc 8 în clasamentul individual EFL.

La fiecare ediție a Campionatului Mondial se realizează, pe lângă clasamentul general, un clasament EFL, al țărilor unde engleza se învață la școală ca limbă străină, spre deosebire de țările unde este limbă nativă (Ex. Canada, campionii din acest an, Statele Unite, Australia, Anglia) sau ESL (English as a Secondary Language), țări unde engleza este limbă oficială secundară și elevii au învățământ integral în această limbă (Hong Kong, Filipine, India, Pakistan etc.).

„Felicitări elevilor români! Mă bucur să putem demonstra din nou că tinerii din cluburile de debate ARDOR pot face performanță la nivel mondial. Facem debate în România de peste 20 ani și am acumulat în organizație un nivel extraordinar de expertiză. Avem o echipă de antrenori fantastică, ce merită susținută și motivată pentru a continua să aducă rezultate de nivel înalt pentru România.” a declarat cu acest prilej Emanuel Beteringhe, președinte executiv ARDOR.

Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship) din acest an s-a desfășurat online între 25 iulie și 5 august și a adunat la start 74 de echipe naționale. Desfășurat integral în limba engleză, turneul a avut 8 runde preliminare, urmate de runde eliminatorii, începând cu șaisprezecimi. Fiecare rundă preliminară a fost arbitrată de câte trei arbitri. Fiecare arbitru a oferit o decizie și un punctaj individual (speaker points) vorbitorilor din meci.

Echipa României din acest an a fost formată din elevii:

  • Oana Nițu (Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești)
  • Elena Rădulescu (Colegiul Național „Sfântul Sava” București)
  • Tania Acsinte (Colegiul Național „Sfântul Sava” București)
  • Irina Chicuș (Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” București)
  • Valeriu Cărășel ( Colegiul Național „Mihai Viteazul” București)

și rezerva Arina Dumitru (Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești).

Lotul de antrenori care au pregătit în acest an echipa națională este format din traineri și arbitri cu experiență ai Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică – ARDOR, mulți dintre ei foști componenți ai echipei naționale: Șerban Pitic, Diana Diaconescu, Ștefan Matei, Teodor Grama, Laura Drăgoi, Andrei Olaru, Miruna Cozianu, Eveline Dicu, Cătălin Panțiru.

România este reprezentată la Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship) încă din 2006 și anterior a avut cea mai bună performanță în 2020: locul 15 în clasamentul general și locul 1 în clasamentul English as a Foreign Language.

Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică – ARDOR (www.ardor.org.ro), organizația care selectează, antrenează și finanțează  Echipa Națională a României, este una dintre cele mai relevante organizații non-guvernamentale din zona educațională. Pe lângă programul „Echipa Națională a României”, ARDOR administrează peste 100 de cluburi de dezbateri în toată țara, în parteneriat cu licee și universități și oferă instruire în dezbateri și argumentare către cadre didactice (peste 1000 de profesori în ultimii 5 ani) și către sectorul privat (www.dialogon.ro).

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: