ROMÂNIA BREAKING NEWS

TACTICA și STRATEGIA (nr.3) SPECIAL: RĂZBOI DEASUPRA ROMÂNIEI. Prima revistă de istorie militară românească și internațională își continuă drumul!

„...apărătorii, atât cei din apărarea antiaeriană, cât și din aviația de vânătoare, au luptat cu curaj și și-au făcut datoria, înscriind pagini de un eroism legendar, dar prea puțin cunoscut...”

aviator_Alexandru_SerbanescuNu înțeleg ca un inamic, oricât de mare și puternic ar fi, să intre în țara mea ca-n sat fără câini și s-o pustiească. Nu se va putea spune că în România nu a ieșit niciun român în fața americanilor, chiar dacă pierdem bătălia. – Căpitan aviator Alexandru Șerbănescu, 18 august 1944

TACTICA și STRATEGIA nr.3 (Coperta)

TACTICA și STRATEGIA nr.3 (Coperta)

La apariția celui de-al treilea număr al revistei noastre dorim încă o dată să aducem mulțumiri cititorilor care cumpără și recomandă revista, fără aportul lor deosebit aceasta neputând să apară. Spre deosebire de alte publicații care se bucură de subvenții, inclusiv din fonduri publice, revista noastră depinde în cel mai înalt grad de cititorii care o achiziționează și care o recomandă prietenilor și cunoscuților.

Numărul trei se concentrează pe un alt aspect mai puțin cunoscut al istoriei noastre militare, respectiv un front uitat în cea mai mare măsură de istoriografia comunistă, respectiv frontul aerian căruia a trebuit să-i facă față România în decursul celei de-a doua conflagrații mondiale. Deoarece, pe lângă luptele grele pe frontul de est, contra sovieticilor, în anii 1942-1944, mai cu seamă în ultima parte, România a trebuit să ducă un război greu și inegal contra celor mai mari puteri militare ale lumii, ale celor mai numeroase și mai bine dotate armate aeriene ale timpului, aviația militară americană și britanică.

Așa cum se spune de multe ori în istorie, există un blestem al resurselor, în sensul că cel ce deține anumite resurse minerale va atrage asupra lui intervenția puterilor majore ale epocii.

Așa a fost și în cazul României, bogăția petrolieră, deși a avut un aport important în dezvoltarea statului român modern, a atras și intervenția mai marilor zilei, în sensul că marile decizii strategice ale anilor conflagrațiilor mondiale au ținut seama de importanța energetică a României, mai mult decât capacitatea economică și militară.

A gasoline refinery and storage facility used by Nazi armed forces goes up in flames after a bombing raid by the U.S. 9th Army Air Force. Ploesti, Romania, ca. 1941-1944.

A gasoline refinery and storage facility used by Nazi armed forces goes up in flames after a bombing raid by the U.S. 9th Army Air Force. Ploesti, Romania, ca. 1941-1944.

Interesul Uniunii Sovietice de a se apropia de resursele de petrol ale României au contribuit la decizii majore, la fel și interesul Germaniei.

Odată declanșat războiul mondial, interesul aliaților de a tăia principală resursă de petrol a Germaniei a stat la baza deciziei de a bombarda rafinăriile și mai apoi orașele românești indiferent de dificultăți și costuri, cum s-a văzut în cadrul Operațiunii Tidal Wave din 1 august 1943.

Bombardier america B24 peste răfinăriile din Ploesti, Romania, 1 August 1943 (grafică)

Bombardier american B24 peste răfinăriile din Ploesti, Romania, 1 August 1944 (grafică)

Ulterior, începând cu 1944, după ce Aliații ocupă sudul Italiei, România ajunge în raza de acțiune nu numai a bombardierelor grele, dar și a avioanelor de vânătoare moderne și performante care puteau proteja aceste bombardiere. Valuri de sute de bombardiere și avioane de vânătoare se vor revărsa asupra României aruncând potop de bombe, în fața lor stând mult mai puțini apărători, de cele mai multe ori având la dispoziție material inferior nu numai numeric, dar și tehnic.

„…apărătorii, atât cei din apărarea antiaeriană, cât și din aviația de vânătoare, au luptat cu curaj și și-au făcut datoria, înscriind pagini de un eroism legendar, dar prea puțin cunoscut…”

IAR 80 în luptă cu avioane de vânătoare americane Mustang, deasupra României (1944)

Cu toate acestea, apărătorii, atât cei din apărarea antiaeriană, cât și din aviația de vânătoare, au luptat cu curaj și și-au făcut datoria, înscriind pagini de un eroism legendar, dar prea puțin cunoscut. Era o bătălie pe un front interior, confruntările dintre români și anglo-americani având loc doar în aer, dar acest front lua resurse importante în oameni și material, în special în aviație și artilerie antiaeriană, în defavoarea celuilalt front, cel de est, frontul esențial al războiului nostru în prima sa parte, cea mai îndelungată.

Acestor apărători și luptători deosebiți, unul contra douăzeci de multe ori, atât de importanți, dar atât de puțin cunoscuți publicului larg, le dedicăm acest număr al revistei noastre. Considerăm că o reamintire a luptei lor, a eforturilor lor, cât și a acestui război prea puțin pomenit, este o datorie de onoare a fiecărui român.

În demersul nostru am fost sprijiniți de tineri cercetători în domeniul aviației, autori a numeroase cărți, dar și de consacrați ai tematicii, după cum puteți descoperi în paginile revistei.

„…în media românească, un conflict actual cu implicații majore asupra României și NATO este prea puțin reprezentat, deși acesta va influența în cel mai mare grad viitorul nu numai al estului Europei și al UE, dar și al lumii întregi…”

Centru de Comandă NATO în România

Centru de Comandă NATO în România

Pe de altă parte, am constatat cu suprindere faptul că în media românească, un conflict actual cu implicații majore asupra României și NATO este prea puțin reprezentat, deși acesta va influența în cel mai mare grad viitorul nu numai al estului Europei și al UE, dar și al lumii întregi. Ne referim aici la conflictul armat din estul Ucrainei, vecina noastră, de la a cărui declanșare s-a împlinit un an. În paginile revistei noastre, o analiză amănunțită a primului an de război în estul Ucrainei.

Anul trecut s-au comemorat o sută de ani de la izbucnirea primului război mondial, eveniment care a schimbat pentru totdeauna istoria lumii.

O analiză atentă a bătăliei de la Marna din 1914, momentul în care Germania practic a pierdut războiul, dublată de explicațiile unui foarte important gânditor militar român, general de excepție în războiul mondial și în campania contra Ungariei bolșevice.

Batalia-de-pe-Marna 1914

*

540 de ani de la una dintre cele mai mari victorii românești din evul mediu

„…10 ianuarie 1475 a reprezentat apogeul militar al lui Ștefan cel Mare, o victorie care l-a făcut pe acesta mândria creștinătății…”

540 de ani de la una dintre cele mai mari victorii românești din evul mediu, dar și una dintre cele mai categorice înfrângeri ale Imperiului Otoman chiar în perioada sa de glorie. 10 ianuarie 1475 a reprezentat apogeul militar al lui Ștefan cel Mare, o victorie care l-a făcut pe acesta mândria creștinătății.

Printre multe alte subiecte abordate în acest număr, corespondenți de război, actualități, istoricul armelor și multe altele care fac și din acest număr unul deosebit de interesant pentru cititorii pasionați de istoria noastră militară, dar și de cea mondială.

TACTICA și STRATEGIA nr.3 (Sumar)

*

TACTICA și STRATEGIA (nr.3) SPECIAL: RĂZBOI DEASUPRA ROMÂNIEI

Războiul dificil și inegal al aviatorilor români pe cerul României pentru a contracara eforturile celor mai mari puteri aeriene ale lumii, americană și britanică, ce încercau să distrugă capacitatea energetică și industrială a țării, un război în cea mai mare parte uitat, atât în perioada comunistă, cât și după.

      Bombardamentele americane asupra României (1942-1944)

Considerații generale, aspecte tactice, cu accent asupra mijloacelor și dotărilor ambelor părți.

      Operațiunea Tidal Wave (1 august 1943)

Primul bombardament masiv al aviației americane asupra câmpurilor petrolifere de la Ploiești, cea mai temerară acțiune aeriană americană din războiul mondial, transformată în Duminica Neagră a aviației americane.

       Bombardiere B-24 doborâte pe teritoriul României

Inedit: o listă cu descrierea bombardierelor americane doborâte deasupra României în cursul operațiunii Tidal Wave.

       Capitala în flăcări (4 aprilie 1944)

Cea mai mare tragedie din istoria Bucureștiului din secolul XX, primul și cel mai masiv bombardament aerian din al doilea război mondial asupra capitalei.

        Duel pe cerul României

Exemplificarea modului în care se duceau luptele aeriene deasupra României, cu mărturiile ambilor participanți, și o întâlnire emoționantă după 66 de ani.

        Operațiunea Reunion (31 august – 3 septembrie 1944)

Cum au fost repatriați și astfel salvați de o posibilă captivitate sovietică prizonierii anglo-americani după ce România a trecut de partea Aliaților la 23 august 1944.

       Așii aviației: Căpitanul Alexandru Șerbănescu

Povestea exponentului elitei aviației române, doborât în luptă pentru apărarea spațiului aerian al României.

        Monumentul Eroilor Aerului

Un monument în centrul capitalei, dedicat tuturor eroilor români căzuți pentru cucerirea cerului, dar mai ales pentru apărarea celui românesc.

Editorial

Numărul trei se concentrează pe un alt aspect mai puțin cunoscut al istoriei noastre militare, respectiv un front uitat în cea mai mare măsură de istoriografia comunistă, respectiv frontul aerian căruia a trebuit să-i facă față România în decursul celei de-a doua conflagrații mondiale. 

Ucraina, război pe frontul de est

O analiză completă a primului an de război în estul Ucrainei, forțele implicate, tactici și primele concluzii. Aspecte geopolitice și militare, cu consecințe în viitorul regiunii.

Arme de foc portative

Povestea revolverului. Cum a ajuns o armă să facă istoria Americii

Martorul istoriei

Ioan Di Cesare, pilot de vânătoare, as al aviației române, cu 19 victorii aeriene pe frontul de est și împotriva aviației americane pe teritoriul național, un interviu în mare parte în exclusivitate.

Corespondent de război

Constantin Virgil Gheorghiu, reporter pe frontul de est. Unul dintre cei mai mari scriitori români, poate cel mai important reprezentant literar al exilului românesc, scriitorul cu zeci de cărți dintre care una ecranizată de Hollywood cu o distribuție impresionantă, la începutul carierei a fost corespondent de război pe frontul de est, din acea experiență rezultând nu mai puțin de trei cărți.

Vaslui 1475

Descrierea uneia din cele mai categorice înfrângeri ale Imperiului Otoman în evul mediu, așa cum a fost.

Simpozion

Omagiu generalului Stan Poetaș, erou al Marii Uniri, unul din generalii români căzuți în luptă (vezi T&S nr 2, pag 27) într-un război uitat și nerecunoscut.

TACTICA și STRATEGIA nr.3 (Coperta)

TACTICA și STRATEGIA nr.3 (Coperta)

*

Despre numerele anterioare TACTICA și STRATEGIA

, 17 DECEMBRIE 2014

Pagini interzise o vreme și apoi uitate din istoria noastră, …în numarul 2 al revistei „Tactica si Strategia”

, 21 OCTOMBRIE 2014

TACTICA și STRATEGIA un succes editorial. Românii sunt interesați de istoria militară a neamului românesc

, 6 SEPTEMBRIE 2014

Prima revistă „TACTICA și STRATEGIA”, revistă de istorie militară românească și internațională, și-a făcut apariția în media românească

Tactica_si_Strategia_nr_02

Tactica_si_Strategia_nr_02

Tactica-si-Strategia-Nr.1

Tactica-si-Strategia-Nr.1

*

 

 

Publicat de România Breaking News – RBN Press / 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: