ROMÂNIA BREAKING NEWS

FOTO-VIDEO / Eveniment la București, închinat unei personalități emblematice a Basarabiei: Teodor Iacobescu. România recunoscătoare

FOTO-VIDEO / Eveniment la București, închinat unei personalități emblematice a Basarabiei: Teodor Iacobescu. România recunoscătoare

*4/04/2019 / Actualizare FOTO VIDEO:

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, a organizat  vineri, 12 aprilie 2019, la București, un nou eveniment din seria „personalități basarabene și bucovinene –  România recunoscătoare”, având ca temă evocarea personalității basarabeanului Teodor Iacobescu. Evenimentul a fost centrat pe cadrul amintirilor cuprinse în volumul „Tatăl meu, Teodor Iacobescu”, operă memorialistică scrisă de pianista Liliana Iacobescu, despre tatăl domniei sale, ocazie cu care acest volum a fost lansat la București, în prezența autoarei și a familiei sale. Evenimentul s-a bucurat de prezențe de excepție: Ambasadorul Republicii Moldova la București – Dr. Mihai GRIBINCEA, Dr. Constantin CORNEANU – președintele Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”, Dr. Mihai NICOLAE – directorul Institutului Frații Golescu pentru românii din străinătate, Vasile BÂCU (Cernăuți) fondator al ziarului Gazeta de Herța, jurnalistul Marin GHERMAN – președintele Centrului Media Bucpress din Cernăuți și domnul Nicolae MAXIM – flautist al Filarmonicii George Enescu. Gazda evenimentului a fost domnul Marian CLENCIU, președintele Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina (CN-ACPBB).

Lansare „Tatăl meu, Teodor Iacobescu” / Video înregistrare completă:

Cuvânt de deschidere, Marian CLENCIU președinte CN-ACPBB (gazda evenimentului), video:

Video prezentare, Dr. Liliana IACOBESCU, autoarea volumului „Tatăl meu, Teodor Iacobescu”:

Video prezentare și concert, Nicolae MAXIM, flautist al Filarmonicii George Enescu:

Video prezentare, Dr. Mihai GRIBINCEA – Ambasadorul Republicii Moldova la București:

Video prezentare, Dr. Constantin CORNEANU – președintele Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”:

Video prezentare, jurnalistul Marin GHERMAN – președintele Centrului Media Bucpress din Cernăuți:

Video prezentare, Vasile BÂCU (Cernăuți) – fondator al ziarului Gazeta de Herța:

Video prezentare, Dr. Mihai NICOLAE – directorul Institutului Frații Golescu pentru românii din străinătate:

Lansare „Tatăl meu, Teodor Iacobescu” / Foto:

*08/04/2019/ Știrea inițială:

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, organizează un nou eveniment din seria „personalități basarabene și bucovinene –  România recunoscătoare”, având ca temă evocarea personalității basarabeanului Teodor Iacobescu. Evenimentul este centrat pe amintirile cuprinse în volumul „Tatăl meu, Teodor Iacobescu”, operă memorialistică scrisă de pianista Liliana Iacobescu, despre tatăl domniei sale, ocazie cu care acest volum va fi lansat la București.

Teodor Iacobescu a fost președinte al Asociației Generale a Învățătorilor din România,  învăţător în Basarabia, participant la primul război mondial (căpitan), şef al Partidului Naţional Ţărănesc în judeţul Cetatea Albă, parlamentar şi revizor şcolar. T. Iacobescu fusese prieten cu mai toate personalitățile epocii. În arhiva lui reţin atenţia însemnările şi jurnalul de front, statisticile privind alegerile din anii 1928 şi 1937, listele cu membrii Partidul Naţional Ţărănesc din judeţul Cetatea Albă, hărţile Basarabiei şi ale judeţelor, corespondenţa cu Vasile Goldiş, Titus Hotnog, Ion Inculeţ, Viorel V. Tillea şi Alexandru Vaida-Voevod. Chiar și pe vremea comuniștilor a declarat public că:

„noi, basarabenii, ne întâlnim aproape zilnic la Pantelimon Halippa și acolo luăm fel de fel de hotărâri … noi avem datoria să ieșim în stradă pentru a cere alipirea Basarabiei la patria mamă.”

La înmormântarea lui T. Iacobescu (8 martie 1969), Pantelimon Halippa, prietenul său, adresându-se într-o formulare retorică defunctului, a spus, printre altele:

„Tu ai fost învăţător la Cetatea lui Ştefan cel Mare – în Basarabia unde noi am luptat mult amândoi – în Basarabia noastră, care astăzi ruşii ne-au răpit-o pentru a treia oară în 1940”.

Toată asistenţa, în număr destul de mare, a rămas înmărmurită, mulţi comentând: „Oare diseară mai doarme acasă liniştit?!”

„Dacă a existat un model de profesor român în Basarabia, apoi acesta a fost Teodor D. IACOBESCU (…) El a creat școli, a creat cooperative agricole, întovărășiri a învățătorilor, reușind să îmbine exact activitateta pedagogică cu cea de animator cultural și economic. O mai rară dăruire școlii este greu să-ți imaginezi, deoarece fiind președintele asociației învățătorilor din România, tot el a fost autor a zeci de manuale, iar dincolo de acest timp irosit cu migală în pregătirea manualelor școlare, a găsit posibilitatea să scrie și opere literare.” Iurie Colesnic, Timpul de dimineață / 9 oct.2015

Evenimentul închinat personalității lui Teodor Iacobescu, este organizat în două momente importante. Primul, centrat pe lansarea de carte „Tatăl meu, Teodor Iacobescu”, vineri, 12 aprilie 2019, ora 17:30, în Strada Blănari nr.28 din București (lângă Centrul Vechi) și al doi-lea moment, prin dezvelirea unei plăci comemorative pe imobilul din str. Medelnicerului nr.4, din București, în ziua de sâmbătă, 13 aprilei 2019, ora 13:30.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: