Suedia și Rusia, în stare de „aproape” război, datorită recentele manevre rusești de (repetiție) a unei invazii în Norvegia, Suedia și Danemarca
Rusia și Suedia (foto armata suedeză), care au incetat cooperarea militară imediat după anexarea Crimeea de catre Federația Rusă, au limitat activitățile atasatilor militari de pe teritoriile nationale. Experții au concluzionat că Moscova și Stockholm sunt în situația de pre-război.
Potrivit Ministerului Apărării din Suedia, Rusia a interzis accesul atașatilor militari suedezi in unele clădiri, în Ministerul Apărării și la diverse evenimente, scrie Svenska Dagbladet, citat de paginaderusia.ro.
Restricții similare au fost introduse și pentru atașatul militar rus la Stockholm.
Profesorul Wilhelm Agrell de la Universitatea Lund, un specialist în analiza intelligence, consideră că restricțiile impuse de cele două țări vorbesc despre faptul ca Suedia și Rusia se afla în stare de pre-război, potrivit Helsingin Sanomat.
„Faptul că Rusia raspunde impunand restricție de circulatie pentru atașatii militari demonstreaza gravitatea situației”, – a avertizat acesta.
Între timp, recent a devenit cunoscut faptul că în timpul unui exercițiu la scară largă desfasurat in luna martie de fortele armate ale Rusiei, ar fi fost repetat scenariul capturarii unor teritorii ale Danemarcii, Norvegiei, Suediei și Finlande.
Practic, zeci de mii de militari ruși au simulat o invazie rapidă spre zone din Norvegia, Suedia și Danemarca, conform unui raport al Centrului European pentru Analize Politice (CEPA), cu sediul în Statele Unite, relatează filiala norvegiană a publicației The Local, citată de Mediafax.
Potrivit analiștilor, exercițiul militar „Furtună iminentă”, desfășurat în perioada 21-25 martie în vestul Rusiei, părea a fi o pregătire pentru invadarea țărilor baltice.
„Scenariul includea ocuparea rapidă a nordului Norvegiei, a Insulelor Aland, a insulei suedeze Gotland și a insulei daneze Bornholm”, precizează experții CEPA.
„O astfel de operațiune încununată de succes ar împiedica aliații NATO să intervină în favoarea țărilor baltice”, precizează raportul CEPA.
Ministrul norvegian de Externe, Ine Eriksen Søreide, a refuzat să comenteze în detaliu informațiile, admițând însă că manevrele militare ruse au suferit modificări.
„Suntem activi, înțelegem bine situația din regiune și urmărim situația cu atenție”, a subliniat Soreide.
„Rusia probabil că nu vrea restabilirea Pactului de la Varșovia, dar are interese economice clare în regiunea arctică”, subliniază analiza CEPA.
Andrei Lisenco (R. Moldova/Găgăuzia)
Editor Flux News MD / romaniabreakingnews.ro