Grecia este, in momentul de fata, in faliment tehnic, in sensul ca nu a platit o transa de 1,6 miliarde de euro dintr-un imprumut acordat de Fondul Monetar International (FMI).
Romania s-a aflat si ea intr-o situatie similara, respectiv in incapacitate de plata. Daca executivul elen cere acum o noua iertare de datorii si un alt imprumut pentru a iesi din impas, in 1981, autoritatile romane negociau la Paris cu creditorii o reesalonare a termenelor de plata.
Efortul platii restantelor a fost resimtit atunci de populatie. Ceausescu a majorat impozitele, a scumpit marfurile si a fortat exporturile, lasand magazinele goale, explica un fost oficial roman, anunta Gandul citat de romaniabreakingnews.ro.
Florea Dumitrescu, ministrul de Finanțe a povestit despre momentul când a semnat aderarea României la Fondul Monetar Internațional (FMI) în 1972, fost guvernator al Băncii Naționale a României (BNR) și fost ambasador al României în China.
Acesta a povestit despre intrarea în incapacitate de plată în 1981, unul dintre cele trei momente în care România a fost în ”faliment tehnic”, respectiv nu a avut posibilitatea să onoreze datoriile pe care le avea. ”În 1981-1982, România a intrat în incapacitate de plăți, deși avea o datorie mult mai mică decât cea a Poloniei sau a Ungariei. Era vorba de circa 10-12 miliarde de dolari. România era o țară cu potențial, dar problema a fost structura datoriei. În structura creditelor, 20% erau credite pe termen scurt, care trebuiau plătite într-un an. Și atunci, pentru că veneau la scadență și împrumuturile pe termen mediu și lung și cele pe termen scurt, nu am mai putut să plătim un credit pe termen scurt de 2 miliarde de dolari”, a explicat Dumitrescu, la vremea respectivă ambasador al României în China.
Publicat de romaniabreakingnews.ro