ROMÂNIA BREAKING NEWS

Criza din Grecia pe intelesul tuturor: inceput, evolutie, datorii, analize, constatari si scopul referendumului

Criza din Grecia pe intelesul tuturor: inceput, evolutie, datorii, analize, constatari si scopul referendumului

Criza din Grecia pe intelesul tuturor: cum a inceput, cui datoreaza bani si scopul referendumului de duminica.

Grecia se afla la un punct de a se scufunda in propriile datorii, iar daca ajunge la faliment sau decide sa paraseasca Zona Euro, criza ar putea sa creeze instabilitate in regiune si, ulterior, in intreaga lume.

Grecia a intrat marti in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International dupa ce nu a onorat rambursarea unei scadente de peste 1,5 miliarde de euro.

Grecia devine astfel prima tara dezvoltata care a acumulat restante de plata fata de FMI si nu mai are acces la resursele financiare ale institutiei, confruntandu-se cu cel mai mare faliment din istoria sa.

Primul ministru Alexis Tsipras a surprins restul Europei cand a cerut organizarea unui referendum care ii va intreba pe cetateni daca sunt de acord cu conditiile impuse de creditorii internationali. Grecii sunt chemati sa spuna „da” sau „nu” noilor masuri de austeritate propuse de creditori. Referendumul de duminica va testa de asemenea daca cetatenii din Grecia vor sau nu sa ramana in Zona euro, anunta site-ul StirileProtv.ro citat de romaniabreakingnews.ro

Ziarul Financiar citat de romaniabreakingnews.ro, explică de ce în ciuda faptului că în Grecia au intrat în 35 de ani 450 de miliarde de euro, acum a ajuns în situația în care nu își poate plăti datoria de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internațional (FMI). 

Grecia a primit începând cu 1980 fonduri europene de 200 mld. euro, iar după criză 250 mld. euro din bailout-ul de la zona euro și FMI. Cele 450 miliarde de euro primite de Grecia în ultimii 35 de ani de la UEși Fondul Monetar Inter­na­țional reprezin­tă de aproape două ori și jumătate PIB-ul de acum al țării. În ceea ce privește fondurile primite de la Uni­­­unea Europeană, planificarea proas­tă, managementul defectuos și frauda, încurajată de lipsa de supraveghere din partea autorităților, au limitat be­neficiile pentru eco­nomie. Notorii în Grecia sunt poveștile cu fermierii din regiunile sărace care și-au luat mașini de lux din fondurile europene des­ti­nate dezvoltării agriculturi.

Cind votezi clovni, sa nu te miri ca te vei trezi intr-un circ. Citeva constatari despre criza din Grecia 

Referendumul de duminica din Grecia va fi decisiv. Votul NU va provoca probabil iesirea din Euro, votul DA va provoca probabil caderea guvernului Tsipras titrează Cristian Pantazi peHotNews.ro citat de romaniabreakingnews.ro

Cristian Pantazi: Un guvern care, timp de 6 luni, nu a miscat un deget pentru a-si insanatosi tara, nu a facut nici un sfert de reforma; dimpotriva, a intors si putinele reforme facute, si-a sfidat cetatenii si partenerii. Mai mult: premierul Tsipras si ministrul de finante Varoufakis au facut totul pentru a rupe UE in doua fractiuni. Nu le-a iesit. UE a devenit si mai unita in jurul valorilor si principiilor fundamentale, iar cuplul Tsipras – Varoufakis s-a transformat intr-un detestabil exemplu de clovni politici pe cale sa dea foc la tara.
– Tsipras a incercat sa provoace o falie in interiorul UE. A reusit la inceputul mandatului sa obtina un oarece sprijin din partea Italiei si a altor forte de stinga din mainstreamul european, dar curind a pierdut si bruma de bunavointa externa. Mantra adiscursului antiausteritate s-a risipit rapid cind a devenit clar ca vedetele mediatice Tsipras si Varoufakis au o agenda care intra in conflict cu valorile europene de baza
– reactia premierului italian Matteo Renzi de la inceputul saptaminii a demonstrat ca scopul lui Tsipras e imposibil de atins:
premierul italian (si el de stinga) a explicat ca eventuale concesii facute Greciei ar insemna ca reformele reale facute de tari precum Italia, Spania, Portugalia sa fie puse sub semnul intrebarii. De ce sa plateasca pensionarii italieni pentru ca bogatii armatori greci nu vor sa-si plateasca impozitele, s-a intrebat retoric Renzi.
– Tsipras a esuat: Europa nu doar ca nu a fost divizata, ci a strins rindurile, a vorbit pe o singura voce.
– Tacticile dure de negociere folosite de Tsipras pentru a rupe consensul european si pentru a speria Eurogrupul au devenit de-a dreptul ridicole in ultima saptamina, iar Tsipras si „geamanul” sau Varoufakis s-au transformat in doi bufoni politici. Practic, nimeni nu ii mai considera parteneri de dialog
– Cine ar fi profitat de aceasta fractura in interiorul UE?
Rusia, fara indoiala, ar fi fost un mare beneficiar. Rusia cistiga insa si prin eventuala iesire a Greciei din euro, pentru ca va fi demonstrata reversibilitatea aderarii la UE si Zona euro. Pe de alta parte, poate ca e mai bine ca UE sa demonstreze ca are taria de a-si apara principiile, suportind un Grexit, ca sa dea semnalul clar ca pe viitor oricine incearca sa incalce aceste principii va avea soarta Greciei
– Dincolo de discutiile interminabile despre cauzele si vinovatii situatiei in care e Grecia, un lucru e evident: Grecia e intr-o criza a propriilor institutii. De altfel, daca va uitati pe cerintele creditorilor internationali, o sa vedeti citeva legate exact de functionarea unor institutii-cheie intr-o tara democratica: Institutul National de Statistica, Fiscul, Curtea de Conturi. E o lectie prin care a trecut si Romania si, din fericire, am invatat-o: nu poti avea stat de drept, democratie consolidata fara institutii puternice
– Un cuvint si despre marea victima tacuta a crizei din Grecia: clasa de mijloc. O parte din masurile fiscale luate in ultimii ani au slabit aceasta clasa, iar inchiderea bancilor si controlul capitalurilor impuse de guvernul Tsipras a facut un iad viata grecilor care aduc valoare adaugata in economie. O economie care are oricum uriase probleme de competitivitate, autarhica, in care citeva grupuri de interese tin captive resurse enorme si dezechilibreaza intregul ansamblu (armatorii de ex.)
– O ultima constatare: cine voteaza clovni sa nu se mire ca se va trezi, mai devreme sau mai tirziu, intr-un circ. Syriza dadea toate semnele ca e o colectie de personaje aiuritoare, excentrice, iresponsabile. Grecii, satui de politicienii mainstream care i-au condus prost in ultimii ani, au mizat pe Syriza, in frunte cu cuplul de iresponsabili fara cravata Tsipras – Varoufakis. Cred ca au inteles ca experimentul Syriza e unul complet esuat, nu inainte de a fi adus tara pe marginea haului. Poate ca experimentul ratat Syriza ii va face pe francezi, spanioli, italieni sau olandezi sa se gindeasca de doua ori inainte de a vota partidele inrudite cu Syriza.

INFOGRAFIC. Criza din Grecia

Grecia

Ultimele noutati
Ministrii de Finante din statele Zonei euro au hotarat miercuri seara, in cadrul unei teleconferinte, sa continue negocierile cu guvernul de la Atena numai dupa ce se vor afla rezultatele referendumului de duminica prin care Grecia va lua o decizie privind acceptarea ori respingerea ultimelor propuneri ale creditorilor internationali, transmite Agerpres.

Alexis Tsipras le-a scris creditorilor ca va accepta reformele cerute, dar a pus conditii. Premierul Alexis Tsipras va accepta toate conditiile creditorilor formulate saptamana trecuta, cu exceptia unor modificari nesemnificative, a anuntat miercuri publicatia britanica Financial Times, citand o scrisoare trimisa miercuri de oficialul elen sefilor de la Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana.

Scrisoarea contine cererea surpriza a premierului Alexis Tsipras privind o extindere a actualului pachet de asistenta financiara, care acum a expirat, si acordarea unuia nou, al treilea, in valoare de 29,1 miliarde de euro, care sa acopere necesitatile de finantare ale Greciei.

Care este scopul referendumului de duminica?
Primul ministru Alexis Tsipras a surprins restul Europei cand a cerut organizarea unui referendum care ii va intreba pe cetateni daca sunt de acord cu conditiile impuse de creditorii internationali. Grecii sunt chemati sa spuna „da” sau „nu” noilor masuri de austeritate propuse de creditori. Referendumul de duminica va testa de asemenea daca cetatenii din Grecia vor sau nu sa ramana in Zona euro.

Alexis Tsipras le-a cerut grecilor sa voteze „NU”. El a numit votul „o reintoarcere la valorile europene” si a acuzat creditorii ca incearca sa santajeze Grecia.

Ce inseamna votul de duminica:

DA
– Sunt de acord cu programul de austeritate
NU – Nu sunt de acord cu masurile impuse de creditorii internationali.

buletin de vot Grecia

Cui datoreaza Grecia bani?
Grecia datoreaza bani mai multor tari si organizatii care i-au oferit imprumuturi in doua transe – o data in 2010 si o data in 2012. In total, suma se ridica la 220 miliarde de euro, dintre care cea mai mare parte nu a fost data inapoi.

In acest moment, Grecia datoreaza aproximativ 56 miliarde de euro Germaniei, 42 miliarde de euro Frantei, 37 miliarde de euro Italiei si 25 miliarde de dolari Spaniei.

Zilele-cheie din urmatoarea perioada pentru Grecia:
5 iulie: are loc referendumul care va arata daca grecii isi doresc sa accepte sau nu masurile de austeritate.
20 iulie: Grecia trebuie sa mai faca o plata catre Banca Centrala Europeana in valoare de 3,5 miliarde de euro. Daca nu reuseste sa faca acest lucru, Banca Centrala va fi nevoita sa-si retraga sustinerea pe care o acorda bancilor elene pentru ca acestea sa functioneze in continuare.

Cele mai negre scenarii in cazul unui faliment
Cele mai negre scenarii presupun iesirea tarii din Zona euro, reintoarcerea la drahma si taierera liniilor de finantare externa. Daca isi reteaza de tot legaturile cu institutiile internationale, Grecia nu va putea plati salarii ori pensii, iar ministerele nu-si vor mai putea achita furnizorii.

Daca Grecia va fi lasata sa iasa din zona euro, vor aparea efecte negative si in Balcani, inclusiv in Romania. In plus, vor aparea riscuri in tari ca Italia, Spania sau Portugalia, puternic indatorate, dar cu economii considerate prea mari pentru a putea fi salvate. Iar la nivel geopolitic, unii specialisti sa tem ca Atena s-ar putea apropia de Rusia si China.

La ce sa fiti atenti daca mergeti in vacanta in Grecia
Daca pana acum guvernul grec i-a asigurat pe turistii straini ca nu vor simti in niciun fel criza financiara din tara lor, situatia pare sa se schimbe.

Au aparut intarzierile tranzactiilor bancare, iar pe unele insule deja sunt probleme si la bancomate. De exemplu, turistii romani aflati acum pe insula Thassos spun ca NU mai functioneaza niciun bancomat.

Ministerul roman al Afacerilor Externe recomanda turistilor romani sa aiba la ei bani lichizi. Nici comerciantii nu mai accepta plata cu cardul, asa ca veti avea nevoie de ei pentru mancare, cazare sau orice alt fel de activitate. Poate nu ar fi rau sa aveti la voi si bancnote mici, in cazul in care comerciantii nu vor avea destui bani lichizi pentru rest.Pe langa asta, ANAT ii sfatuieste pe romanii care merg in Grecia cu masina sa alimenteze din timp pentru ca nu este exclus sa intampine probleme chiar si in Bulgaria, unde se pare ca oamenii stau la cozi la benzinarii.

Sursa: stirileprotv.ro prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: