ROMÂNIA BREAKING NEWS

Senatorul Viorel Badea: PROBLEMELE MINORITĂȚII ROMÂNE DIN TIMOC SA FIE TRECUTE ÎN RAPORTUL APCE

 În intervenția avută în cadrul reuniunii Comisiei pentru egalitate și nediscriminare a APCE, senatorul Viorel Badea a subliniat că România asigură de mai bine de 20 de ani reprezentare parlamentară pentru 18 minorități naționale, iar formațiunea politică a maghiarilor din România a făcut parte în mai multe rânduri din guvernele care s-au succedat la București. De asemenea, a arătat că membrii comunității maghiare din România beneficiază de o gamă largă de drepturi, inclusiv de posibilitatea de a studia în limba maternă începând de la grădiniță până la universitate.

Referindu-se la comunitatea română din Ungaria, senatorul Badea a arătat că autoguvernările românilor din această țară au devenit din păcate un etnobusiness, neavând o funcție cu adevărat reprezentativă. În replică, raportorul maghiar a declarat că legislația în materia minorităților naționale din Ungaria este în curs de amendare pentru a fi evitate acele situații în care un număr restrâns de persoane, de multe ori nereprezentative, pot conveni asupra constituirii unei organizații a unei minorități naționale și pot beneficia de finanțare în acest context.

Senatorul român a relevat totodată necesitatea ca raportul dedicat minorităților naționale tradiționale să facă referire și la situația minorității române din Valea Timocului ale cărei drepturi sunt în mod frecvent încălcate, în contextul în care raportorul va întreprinde până la sfârșitul acestui an o vizită de documentare în Serbia.

Senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației Parlamentului Românei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat joi, 5 decembrie a.c., la reuniunea Comisiei pentru egalitate și nediscriminare a Adunării, care a avut loc la Biroul Consiliului Europei de la Paris. Comisia a discutat pe marginea proiectului de raport cu tema “Situația și drepturile minorităților naționale tradiționale în Europa”, al cărui raportor este Ferenc Kalmar (Ungaria).

sursa:timpromanesc.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: