ROMÂNIA BREAKING NEWS

Avram Iancu Deranjează? Televiziunea Română … nu prea mai este română! Spectacolul de folclor de la Țebea interzis la TVR

Avram Iancu Deranjează? Televiziunea Română … nu prea mai este română! Spectacolul de folclor de la Țebea interzis  la TVR

Un material exploziv al jurnalistului  de la hunedoaralibera.ro

Sarbatorile_de_laTeba_interzise_la_TVR_romaniabreakingnews

Conducerea TVR refuză să transmită în direct spectacolul folcloric organizat cu prilejul Sărbătorii Naționale de la Țebea. Spectacolul folcloric de la Țebea nu va mai fi transmis în direct de Televizinea Română, așa cum se întâmplă de obicei. Conducerea TVR a luat această decizie într-o ședință a Comitetului Director prezidată de șeful instituției, Stelian Tănase.

Potrivit Directorului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Hunedoara, Mariana Deac, decizia TVR a fost luată în ultimul moment, deși instituția pe care o conduce a respectat întocmai procedurile, de la scrisoarea de intenție până la negocierea onorariului perceput de TVR.

„Noi ne-am angajat să asigurăm cazarea și masa pentru întreaga echipă (50 de persoane) plus plata unui onorariu de 20.000 de lei, însă conducerea TVR a refuză să transmită în direct spectacolul așa cum se întâmplă de ani buni. Nu mi se pare normal ce se întâmplă, este vorba de o Sărbătoare Națională nu de un spectacol oarecare. Nu este corect ca o televizine publică, plătită din taxele tuturor românilor, să nu transmită un spectacol de asemenea anvergură”, a declarat pentru Hunedoara Liberă.ro Mariana Deac.

Directorul CJCPCT Hunedoara a mai declarat că va depune un memoriu la Comisiile de Cultură ale Senatului și Camerei Deputaților pentru a atrage atenția asupra refuzului televiziunii publice a retransmite spectacolul închinat memoriei Eroului Național Avram Iancu.

Contactat de Hunedoara Liberă.ro, și președintele Consiliului Județean Hunedoara – organizatorul evenimentului, Adrian David, și-a arătat indignarea față de decizia board-ului TVR.

„Fiind o Sărbătoare Națională, nu am conceput ca altă televiziune să transmită spectacolul. În ultima ședință, domnul director Stelian Tănase a avut o atitudine ostilă față de transmisiunile spectacolelor de folclor și s-a luat decizia de a nu mai transmite evenimentul de la Țebea din acest an, în condițiile în care televiziunea publică primeau și bani pentru asta. Televiziunea Română este o entitate publică, dar se comportă ca o entitate privată. E ca și cum eu aș percepe onorarii pentru audiențe la CJ Hunedoara. Este regretabil ce se întâmplă”, a declarat Adrian David.

Vocea TVR adevăr a grăit… în 2014

În 7 septembrie 2014, când s-au împlinit 142 de ani de la moartea Crăișorului, gazda spectacolului care a fost transmis de TVR – Iuliana Tudor a vorbit pe scena de la Țebea despre rolul TVR:

“Prezența noastră aici are legătură cu misiunea televiziunii publice din orice țară. Avram Iancu este un Erou Național, iar televiziunea publică are obligația de a reaminti modelele pe care copiii noștri trebuie să le cunoască în materie de credință.”

Privit într-un context lărgit, gestul conducerii TVR este practic a doua lovitură dată memoriei lui Avram Iancu după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea privind declararea Crăișorului Munților drept „Erou Național al Românilor”. Decizia TVR are ca efect imediat reducerea impactului mediatic pe care îl are Sărbătoarea Națională de la Țebea la care participă zeci de mii de români, inclusiv politicieni de prim rang care s-au folosit de acest prilej de-a lungul anilor pentru a câștiga capital electoral. 

La scurt timp de la confirmarea informației potrivit căreia Televiziunea Română nu va mai transmite în direct spectacolul folcloric de la Țebea, organizat de Consiliul Județean Hunedoara prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Hunedoara, interpreții din județ și din țară reacționează dur. Astfel, pe conturile de socializare ale mai multor artiști au fost postate mesaje prin care decizia conducerii TVR este criticată dur.

„Dacă domnul Tanase va continua cu asemenea reforme încă de pe acum vă pot spune dragi prieteni că va trebui să ne luăm adio de la televiziunea publică, asemenea oameni îngroapă ceea ce ne-a mai rămas ca entitate a neamului nostru romanesc tradițiile , obiceiurile și istoria. Cu siguranță acest domn habar nu are ce înseamnă să fi român să simți românește să arăți semenilor tăi că poți să pui la loc de cinste însemnele naționale și eroi care s-au jertfit pentru neamul românesc. În altă ordine de idei mi-aș permite în numele tuturor colegilor mei de cântec să îl invit pe domnul președinte al TVR Stelian Tănase pe data de 13 septembrie 2015 la Țebea să vadă și totodată să simtă ce înseamnă să fi român ce înseamnă să fi patriot adevărat ce înseamnă să fi ‪‎ardelean‬ din tată-n fiu.” (OVIDIU OLARI, DEVA)

„Oare Societatea Romana de Televiziune ce dorește să prezinte dacă nu spiritul românesc, ce dorește să arate poporului românesc? Duminică, la predica de după Sf. Liturghie, preotul spunea că dacă noi nu suntem stăpâni să ne conducem și să ne organizăm, vor veni alte nații să o facă. Îi dau perfectă dreptate pentru că, prin acest pas facut de “mai marii Televiziunii Romăne” arătăm lumii întregi că suntem un popor vulnerabil și cât de mult le pasă unora de România, de istoria ei sau de simbolurile ce s-au jertift pentru noi. Domnilor, ce suflet aveți în dumneavoastră? De români adevărați, în niciun caz!”(BOGDAN TOMA, HUNEDOARA)

„Este un spectacol omagial ce este sfidat și anihilat de către conducerea TVR-lui. Națiunea românească a tânjit întotdeauna să vadă astfel de evenimente, iar unui om i se permite să ignore cerințele unui întreg neam. Rușine, directore, oricare ai fi tu! Probabil că vei ajunge mare prin nemernicia de care dai dovadă. Nu uita că în locul tău nu poate răspunde nimeni când va trebui să dai socoteală.” (ILIE MEDREA, SIBIU)

„Se încearcă o globalizare forțată, iar dacă nu luăm atitudine se va reuși. Acesta este adevăratul pericol care ne paște, iar această atitudine a TVR-ului este doar începutul.” (CĂTĂLIN HAȘA, ALBA IULIA)

Care este explicația conducerii Televiziunii Române

Contactat de Hunedoara Liberă,ro Președintele Director General al TVR, Stelian Tănase, a declarant că decizia este rezultatul unor măsuri de reducere a costurilor.

„Cele mai costisitoare transmisiuni sunt cele din weekend. Decizia a fost luată de Comitetul Director și Consiliul de Administrație.E prima data când am luat o astfel de măsură pentru că nu avem bani, în luna octombrie ni se vor popri din nou conturile, avem datorii de 200 de milioane de euro. Și eu aș prefer să facem investiții, să facem programe, dar acum ne aflăm în această situație”, a declarat pentru publicația noastră Stelian Tănase.

Refuzul Președintelui Director General al TVR vine după ce Consiliul Județean Hunedoara și-a exprimat deja disponibilitatea de a asigura cazarea și masa celor 50 de membri ai echipei tehnice, precum și plata unui onorariu de 20.000 de lei.

De ce deranjează spectacolul de la Țebea ?

După ce președintele României, Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea prin care Avram Iancu era declarat „Erou Național al Românilor”, această a doua palmă vine ca un trăznet asupra moților din Munții Apuseni și asupra românilor care păstrează filonul nationalist.

Este de notorietate că Sărbătoarea Națională de la Țebea este una dintre cele mai mai cunoscute manifestări patriotice din România. Spectacolul folcoric reunește an de an pe scena evenimentului nume mari ale cântecului românesc, dar și un bogat repertoriu ale celor mai cunoscute cântece ale românilor: „Doamne, ocrotește-i pe români!”, „Frați români din lumea-ntreagă”, „Dac-am plecat, Ardealule, din tine”, „Balada lui Iancu”, „Treceți, batalioane române!”, „Din țara moților”, „Tu, Ardeal”, șamd.

În aceste condiții, se ridică justificat un mare semn de întrebare: cine are interes ca Sărbătoarea Națională de la Țebea să își piardă din intensitate? 

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: