ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ca și în cazul Gazoductului Iași-Ungheni „…uite-l, nu e” , „TVR1 revine în Republica Moldova” în acelaș stil – „se va vedea, …nu se mai vede?”

TVR 1 va fi retransmis prin cablu în Republica Moldova în termen de 30 de zile din momentul în care Societarea Română de Televiziune (SRTv) va depune o cerere în acest sens către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Acordul de soluționare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost semnat pe 12 septembrie, la București, și va intra în vigoare după ce CEDO îl va aviza, a comunicat președintele CCA, Marian Pocaznoi, solicitat de IPN.

Acordul semnat între Chișinău și București prevede trei soluții pentru retransmiterea postului TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova. Două dintre acestea, a precizat Marian Pocaznoi, sunt pe termen scurt și una pe termen lung. ,,Cele pe termen scurt prevăd că, în momentul adresării postului de televiziune TVR1 la CCA, consiliul va obliga toți operatorii de cablu să retransmită semnalul, iar ÎS „Radiocom” va asigura un slot în multiplexul pe municipiul Chișinău, care este în regim de testare”, a menționat președintele CCA. Soluția pe termen lung prevede că, din anul 2015, Republica Moldova va acorda un slot pentru acoperirea națională a TVR1 în multiplexul digital.

InfoPrut amintește că ,,Acordul de soluționare amiabilă a Cererii depuse împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului” a fost semnat în urmă cu o săptămână la București și ca o consecință, vizează revenirea TVR-ului în Republica Moldova prin emisie digitală, nu terestră. Potrivit termenilor agreați de părți, reintrarea TVR pe piața media din Republicii Moldova se va face prin următoarele modalități:

• preluarea imediată (după adoptarea Deciziei CEDO de aprobare a Înțelegerii și în 30 de zile de la cererea formala a SRTv) a programelor TVR de către operatorii de cablu din R. Moldova;

• alocarea imediată (după adoptarea Deciziei CEDO de aprobare a Înțelegerii și în 30 de zile de la cererea formală a SRTv) către TVR a unui slot din proiectul-pilot pentru transmisia digitala terestra, amplasat în Chișinău;

• alocarea unui slot din viitorul multiplexor digital cu acoperire la nivelul întregii Republici Moldova și (în acest scop) alocarea unei licențe de emisie în favoarea TVR, fără obligativitatea participării la un concurs, la momentul trecerii la televiziunea digitala în Republica Moldova (2015); acordarea licenței se va face pe perioada maximă prevăzută de legislația Republicii Moldova (7 ani).

În acest prezent, TVR nu a revenit încă pe ecranele cetățenilor Republicii Moldova deoarece SRTv nu a înaintat cererea formală către CCA.

infoprut.ro

…Un pas mare pentru TVR, un pas mic pentru Republica Moldova

In timp ce Rusia pune embargo vinurilor moldovenesti, TVR-ul se strecoara in casele basarabenilor, dupa o lunga absenta. Adica, in jumatate din case, pentru ca emisia e digitala, nu terestra.

 Televiziunile private din Romania au asistat la “momentul istoric” de semnare a “Acordului de solutionare amiabila a Cererii depuse impotriva Republicii Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului”. Premierul Victor Ponta, presedintele-director al SRTv Claudiu Saftoiu si ministrul Justitiei din Republica Moldova Oleg Efrim au tinut discursuri emotionante, invitatii au aplaudat. Semnarea s-a produs in direct, intr-o editie speciala a postului national de televiziune.

In sfarsit, a venit si momentul reporterilor sa puna intrebari si asa am aflat ca emisia este digitala, nu terestra. Asta inseamna ca in Republica Moldova exista 258.800 posturi de receptie a TVR, potrivit ITMoldova.com, care citeaza Agentia Nationala pentru Reglementare in Comunicatii Electronice si Tehnologia Informatiei.  Datele sunt valabile pentru primul semestru din 2013.

Mai putin de jumatate din basarabeni pot urmari TVR

“Datorita migrarii abonatilor la platforme alternative de receptie a continutului TV (IPTV) numarul abonatilor la serviciile furnizate prin tehnologia IP a crescut cu 9% (4,2 mii) – si a totalizat 51 mii. Totodată, numarul abonatilor TV prin retele de cablu a scazut cu 3,3% (7,6 mii) si a ajuns la 219,8 mii, iar al abonatilor prin retele satelit (DTH) – cu 4% (0,3 mii) si a constituit 7,4 mii”, scrie ITMoldova.com.

 

FOTO: Claudiu Saftoiu

Desi rata de penetrare este destul de mica, sub 50%, Saftoiu este increzator ca lucrurile se vor imbunatati si ca emisia va fi si terestra in viitor.

“Noi suntem pregatiti ca, pe masura ce acest timp procesual de luare la cunostinta din partea Curtii Europene a Drepturilor Omului, cu privire la stingerea litigiului dintre SRTv si Republica Moldova, sa venim cu o grila completa dedicata, incepand de la sfarsitul acestui an, m-ar bucura sa fie chiar de la 1 decembrie. Transmisia va fi deocamdata digitala, urmand ca, pe masura ce si evolutiile in cadrul tehnologic media din Republica Moldova, acordul sa permita TVR-ului sa aiba, fara posibilitatea de a o cumpara, intr-o forma sau alta o emisie in digital-terestrial in Republica Moldova. Este un acord care excede intelegerile guvernamentale si are ca prioritate legislatia internationala, de aceea am si mers la CEDO”, a spus Claudiu Saftoiu.

De la Ana la Caiafa

Intr-un comunicat de presa transmis de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), se mentioneaza ca in sedinta de marti a fost analizata o adresa de la Ministerul Afacerilor Externe privind Memorandumul cu tema “Negocierea si semnarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea in domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici” si ca CNA a avizat pozitiv documentul prin care operatorii de cablu din Romania sunt obligati sa retransmita Moldova 1, iar cei din Republica Moldova TVR.

Alexandrina Panaite de la biroul de presa al MAE, contactata de Free-Press.ro, a declarat ca nu a fost trimisa nicio adresa catre CNA. Sefa biroului Comunicare si Relatii cu Publicul de la CNA, Mihaela Tica, a declarat pentru Free-Press.ro ca reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe au fost in sedinta de marti, inclusiv purtatorul de cuvant, si au prezentat, cu documentele proprii, situatia cu TVR si Republica Moldova, iar “CNA nu avea nici un motiv sa nu semneze” acordul de principiu.

Biroul de presa al MAE, contactat din nou, anunta ca nu are niciun document pe tema asta si ca ar trebui sa fie la Guvern, din moment ce premierul merge la semnarea acordului. Alina Badulescu, de la biroul de presa al Guvernului, a fost surprinsa de o astfel de intrebare si a declarat ca, din cunostintele proprii, Guvernul nu ar avea de ce sa aiba un astfel de document si ca sigur sunt la SRTv. In sfarsit, Laurentia Axinte de la biroul de presa al SRTv, spune ca documentul e la ei, dar ca nu e public.

Secretarul de stat MAE Bogdan Aurescu, prezent la semnarea acordului, spune ca acesta ca “va fi facut public in momentul in care decizia CEDO va lua act de acest acord si va notifica partile.[…] Chiar daca textul nu poate sa fie pus la dispozitie, elemente cu privire la text, le putem face publice”.

FOTO: Bogdan Aurescu

“Revine TVR-ul in Republica Moldova imediat pe cablu si pe transmisia digitala experimentala, care este deja in functiune si acopera zona Chisinaului, iar din 2015 pe multiplexorul cu acoperire nationala. Inteleg ca, din datele pe care le am eu la dispozitie, va acoperi 85% din suprafata Republicii Moldova. De asemenea, acordul contine o serie de garantii importante in ceea ce priveste neretragerea licentei de emisie, nesuspendarea licentei de emisie, imposibilitatea suspendarii emisiei in sine, neinterferenta in grila de programe si o serie de prevederi financiare favorabile pentru SRTv”, a mai declarat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Ce presupune acordul

Potrivit termenilor agreati de parti, reintrarea TVR pe piata media din R. Moldova se va face prin urmatoarele modalitati:

• preluarea imediata (dupa adoptarea Deciziei CEDO de aprobare a Intelegerii si in 30 de zile de la cererea formala a SRTv) a programelor TVR de catre operatorii de cablu din R. Moldova;

• alocarea imediata (dupa adoptarea Deciziei CEDO de aprobare a Intelegerii si in 30 de zile de la cererea formala a SRTv) catre TVR a unui slot din proiectul-pilot pentru transmisia digitala terestra, amplasat in Chisinau;

• alocarea unui slot din viitorul multiplexor digital cu acoperire la nivelul intregii R. Moldova si (in acest scop) alocarea unei licente de emisie in favoarea TVR, fara obligativitatea participarii la un concurs, la momentul trecerii la televiziunea digitala in R. Moldova (2015); acordarea licentei se va face pe perioada maxima prevazuta de legislatia R. Moldova (7 ani);

Pentru o revenire efectiva in spatiul media si in considerarea caracterului reparator al acordului, autoritatile de la Chisinau si-au asumat respectarea de garantii aplicabile direct si in mod exceptional fata de dreptul intern care vizeaza:

1. Acordarea licentei de emisie si atribuirea slotului din primul multiplexor national (2015) fara conditionarea participarii SRTv la vreun concurs;

2. Protectia impotriva retragerii licentei initiale pe perioada primei alocari,  precum si impotriva suspendarii emisiei sau a interferarii cu continutul programelor transmise de SRTv;

3. Garantii impotriva unei modificari unilaterale a continutului licentei de emisie;

4. Scutirea de la plata de taxe, comisioane, alte costuri pentru revenire;

5. Perceperea doar a costurilor de functionare proportionale cu slotul oferit in multiplexorul experimental, respectiv perceperea celui mai mic tarif pentru utilizarea slotului din primul multiplexor national.

Urmare semnarii, Intelegerea amiabila va fi notificata de parti la CEDO, in vederea examinarii si validarii, prin Decizie. Intelegerea are putere executorie, iar aplicarea sa este supravegheata de Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei.

 Istoric TVR in Republica Moldova

In 1990 programele TVR 1 incep sa fie retransmise in Republica Moldova, iar in 1995 transmisia e platita din bugetul Romaniei. In 2002 finantarea se consuma, pentru ca are la baza soldul nerambursat al unui credit tehnic (3,42 mil.$), in acelasi timp in care isi pierde valoarea juridica un protocol de colaborare, ceea ce a dus la sistarea transmisiei. In 2003 se reia transmisia in baza unui nou protocol de colaborare, care expira in 2006.

In 2007, intr-o sedinta a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) se anunta destituirea presedintelui si numirea unui nou presedinte si scoaterea la concurs a unor licente radio si tv, printre care si reteaua de stat TV nr. 2, folosita pentru transmiterea TVR 1, care este acordata postului 2 Plus. SRTv ataca in instanta deciziile CCA si cere abrogarea lor si platirea unor despagubiri.

In 2008, dupa respingerea in instantele de judecata ale Republicii Moldova, SRTv ataca Guvernul la CEDO. Guvernul Romaniei este invitat de CEDO sa sprijine televiziunea publica.

In 2009 Ministerul Justitiei din Republica Moldova anunta ca este gata sa incheie o tranzactie de impacare intre Guvern si SRTv, imediat ce partile implicate in dosar identifica o solutie.

In 2010 o delegatie a SRTv merge la Chisinau pentru a discuta deblocarea retransmisiei si infiintarea unui studio la Chisinau. Emisiunile TVR 1 sunt retransmise, dupa o pauza de trei ani, pe frecventa postului 2 Plus.

free-press.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

3 Comments

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: