Neînțelegerile dintre PDM și PLDM în privința reconstrucției unei majorități politice alături de PL și PPEM, care să asigure continuitate și determinare în continuarea parcursului pro-european al Republicii Moldova, riscă să îndepărteze tot mai mult Chișinăul de Bruxelles, pentru a-i face jocurile oligarhului Vlad Plahotniuc.
Instabilitatea politică și adâncirea crizei economice în lipsa unui nou acord de împrumut cu oficialii FMI sunt elemente secundare pentru Plahotniuc care dorește o majoritate a PDM cu PCRM alături de PL și PPEM cu care să își rezolve propriile interese strategice din Republica Moldova (alegerea unui nou șef de stat în primăvară care să fie din subordonații săi politici) și totodată în plan extern să dea aparența de continuitate a reformelor cerute de oficialii UE. Momentul ales de Plahotniuc și de partenerul său Marian Lupu ( președintele PDM) pentru a pune în scenă căderea guvernului Ștreleț la moțiunea de cenzură, a fost atent ales întrucât problemele majore cu care se confruntă oficialii UE determinate de criza refugiaților sirieni și de problema teroriștilor SIL, lasă Republica Moldova în plan secund pradă jocurilor politice interne din tabăra PDM și a forțelor pro-putiniste. În momentul de față, în rândul forțelor pro-europene care au alcătuit alianța AIE nu există un lider providențial capabil să îl scoată din scenă pe oligarhul Vlad Plahotniuc și să contureze o majoritate clară pro-europeană. Pe de altă parte, oficialii UE se mărginesc doar să transmită mesaje de încurajare pentru politicienii de la Chișinău să continue reformele convenite prin Acordul de Asociere întrucât miza este criza siriană și lichidarea SIL și nu problemele din Est ( războiul din Donbass și problema transnistreană). În acest sens, președintele Parlamentului moldav, Andrian Candu a declarat, la finalul vizitei de lucru de la Bruxelles că Republica Moldova a rămas în atenția instituțiilor europene, existând un angajament ferm al oficialilor europeni de a susține țara în toate începuturile ei.
„Mesajul de bază al oficialilor europeni e să depășim criza politică și să creăm o majoritate parlamentară confortabilă care să susțină ferm un Guvern în implementarea reformelor. Ei înțeleg situația și ne recomandă să căutăm majoritatea parlamentară în toată clasa politică. Ei au transmis mesajul că totul este în mâinile noastre. Consider că trebuie să depășim emoțiile și să ne așezăm la masa de negocieri”, a declarat președintele Parlamentului,potrivit IPN.
În momentul de față, UE și România au condiționat depășirea crizei politice de la Chișinău prin sistarea finanțărilor însă acest lucru pare să nu fie o problemă pentru liderii PLDM și PDM întrucât războiul dintre Vlad Filat și Vlad Plahotniuc este departe de a se încheia în contextul în care primul este arestat și umilit public prin difuzarea unei filmări porno în care acesta „juca rolul principal”, iar al doilea este încă la „butoanele puterii statului”. Singurul care a căutat să medieze această „râcă” dintre PLDM și PDM a fost președintele Nicolae Timofti însă fără rezultat întrucât prin constituția Republicii Moldova nu poate să fie” un președinte jucător”.. La rândul său, liderul PLDM, Valeriu Streleț a declarat într-un interviu acordat portalului Deschide.md că pentru resetarea alianței AIE 3 democrat-liberalii solicită demiterea președintelui Parlamentului, Andrian Candu și depolitizarea instituțiilor cheie(BEM, CNA).
„Noi am spus că Parlamentul trebuie să contribuie la soluționarea problemelor, dar nu la crearea lor. Deocamdată, în această sesiune parlamentară, Parlamentul mai mult a creat probleme decât a soluționat și este absolut evident că, pornind de la principiul echilibrului și condițiilor egale în procesul unei noi resetări a Guvernării, toate părțile trebuie să fie în condiții egale. De aceea, pornind chiar de la această premisă, ar fi firesc și poate demult era cazul ca domnul speaker Candu să-și dea însuși demisia. Dar vreau să vă mai spun un lucru: noi nu vom proceda ca democrații. Noi nu vom vota cu socialiștii sau cu altcineva o eventuală demitere a lui Candu, dar vom reitera public această solicitare că dumnealui trebuie să-și dea demisia, în primul rând, pentru a crea condiții egale de formare a unei majorități și, în al doilea rând, pentru că el este asociat direct cu persoana care este astăzi cea mai mediatizată în RM – cel care a creat sistemul statului captiv. Este și rudă prin alianță cu această persoană și, cel mai probabil, au și tangențe în anumite afaceri”.
Deși democrații s-au mărginit a spune că declarațiile lui Streleț sunt o perdea de fum iar Candu nu a exclus posibilitatea de a demisiona de la șefia Parlamentului, liderii PLDM par dispuși la comanda lui Filat să meargă în banca opoziției cu riscul alegerilor anticipate. În fapt, acest război este determinat de interese personale și geopolitice și aduc în prim plan forțele pro-putiniste de la Chișinău.
“Considerăm declarația de astăzi a liderului interimar al PLDM ca fiind o perdea de fum care să acopere atitudinea iresponsabilă a acestui partid și vina directă pentru blocajul în care se află țara din cauza neparticipării la negocieri. PLDM a avut oricând posibilitatea să vină în aceste săptămâni și să-și spună doleanțele în cadrul unor întâlniri politice, acolo ar fi aflat opinia noastră și a colegilor din celelalte partide pro europene, dar nu a făcut-o, a preferat să se limiteze la atacuri prin intermediul presei. PDM și-a manifestat în mod repetat deschiderea de a se întâlni oricând și în orice format cu partidele pro europene, singurul care a refuzat orice fel de discuție fiind PLDM. Noi am considerat însă că este nevoie să le acordăm suficient timp să treacă valul de emoții și să se ajunga la o atitudine responsabilă. Astăzi suntem în situația să constatăm că PLDM se menține pe aceeași poziție de a refuza dialogul” se arată în textul comunicatului de presă emis de PDM, potrivit Interlic.md.
În acest sens, președintele PSRM, Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru portalul Europa Liberă.org că soluția crizei politice o reprezintă din multitudinea de scenarii alegerile anticipate.
„Sunt două scenarii. Sau va fi „rață mută-2” de frica alegerilor anticipate, să găsească pe cineva care doar să ocupe locul și să nu se vâre prea adânc în treburile statului, sau se va aventura cineva din liderii politici, persoane serioase și atunci va fi o luptă foarte dură, va fi foarte greu. Pentru că se vor teme partenerii de coaliții posibile, pe care vor încerca ei să le facă, dacă vor ajunge la aceasta, se vor teme să nu întărească prea mult poziția altuia. De aceea sau va fi o „rață mută-2”, sau nu va fi nimeni. Noi vom face tot posibilul să nu fie nimeni, pentru a fi alegeri parlamentare anticipate și pentru a reîntoarce cetățenilor dreptul de a alege prin vot direct președintele țării, sau vor fi alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Igor Dodon.
În momentul de față, situația politică de la Chișinău pare să incline spre anticipate unde favorite sunt partidele pro-putiniste (PSRM, Partidul Nostru) să alcătuiască o majoritate de stânga care să incline balanța de forțe către Kremlin. Pe de altă parte, încă mai există șanse ca alianța AIE 3 să se reseteze dacă Plahotniuc va fi mărinimos cu doleanțele rivalului său politic și de afaceri Vlad Filat ca PLDM să se alăture din nou la masa cu PDM . Întrebarea legitimă este următoarea: Cine l-ar putea determina pe Plahotniuc? Bucureștiul, Bruxellesul sau Justiția moldavă…..!!!! Răspunsul cred că l-ar putea oferi Justiția din Republica Moldova dacă este într-adevăr liberă!!!
Pentru România Breaking News – Sebastian Rusu / publicat și pe blog-Adevarul