ROMÂNIA BREAKING NEWS

SRI: Posesorii de telefoane cu sistem android, expuși riscurilor de atac informatic. Ce trebuie să facem?

SRI: Posesorii de telefoane cu sistem android, expuși riscurilor de atac informatic. Ce trebuie să facem?

Potrivit unei analize a specialiștilor din domeniul cyber, prezentată la workshop-ul CJS Mobile Security, terminalele mobile vizate de amenințările informatice sunt cele pe care rulează sistemul de operare Android, acestea fiind, totodată, și cele mai răspândite de pe piață.
Programe informatice malițioase, precum cele de control la distanță, pot infecta dispozitivele mobile prin intermediul unor aplicații informatice instalate din magazine neoficiale.

”Programe informatice malițioase, precum cele de control la distanță, pot infecta dispozitivele mobile prin intermediul unor aplicații informatice instalate din magazine neoficiale”, spune SRI.

SRI publică mai multe sfaturi referitoare la cum se pot proteja românii atunci când folosesc Internetul, între care folosirea programelor cu licență și evitarea celor tip sharing, utilizarea pentru navigare a unui browser ce beneficiază de actualizări și a unei soluții antivirus actualizate zilnic. De asemenea, utilizatorii de Internet trebuie să seteze sistemul de operare astfel încât acesta să afișeze extensiile fișierelor, pentru a observa adevărata lor extensie:

 • Folosește programe cu licență și evită-le pe cele tip sharing.
 • Asigură-te că ai actualizat sistemul de operare.
 • Folosește pentru navigare un browser ce beneficiază de actualizări și asigură-te că acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile.
 • Dacă browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigură-te că acestea sunt de încredere.
 • Folosește o soluție antivirus actualizată zilnic. Mulți producători de programe anti-virus oferă versiuni gratuite ale acestora. Efectuează scanări periodice ale sistemului pentru a identifica posibile fișiere cu potențial malițios.
 • Setează sistemul de operare astfel încât acesta să afișeze extensiile fișierelor, pentru a observa adevărata lor extensie. Distribuitorii de aplicații malițioase modifică adeseori extensia acestora pentru a convinge utilizatorii să ruleze fișiere executabile.
 • Accesează site-uri de încredere. Există o serie de plugin-uri ale browserelor care acordă un calificativ de încredere site-urilor vizitate.
 • Nu accesa link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informațiilor personale. Entitățile legitime nu îți vor cere niciodată să furnizezi sau să verifici informații sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.
 • Nu deschide atașamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuți.
 • Link-urile nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Pentru a vedea adevărata resursă URL ce se ascunde în spatele unui link, ține pointerul mouse-ului deasupra link-ului și vei observa, de obicei în partea stângă-jos a ferestrei, link-ul real.
 • Nu rula programe a căror origine nu poate fi verificată.
 • Fii întotdeauna sceptic când primești o ofertă ce sună foarte tentant. Multe tehnici de phishing încearcă să te păcălească în a oferi date personale.
 • Prima regulă a navigatului pe Internet este să rămâi cât mai anonim posibil. Aceasta înseamnă să nu faci publice informațiile personale (numele complet, adresa, numărul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de cărți de credit). Majoritatea oamenilor și companiilor credibile nu îți vor cere să le comunici astfel de date pe Internet.
 • Gândește-te cu atenție înainte de a-ți crea o adresă de e-mail sau un nume de utilizator. Experții web recomandă folosirea unei combinații de litere și cifre și să nu incluzi detalii care să permită identificarea sexului.
 • Atunci când te alături comunităților online, precum Facebook, Twitter etc., fii cât se poate de discret. Datele personale și pozele postate în mediul virtual s-ar putea să fie folosite împotriva ta. Oricine îți poate vizualiza profilul de pe rețelele de socializare online, pentru a culege informații pe care le-ar putea folosi ulterior spre a-ți provoca diverse neplăceri.
 • Asigură-te că aplicațiile Facebook acceptate sunt de încredere.
 • Evită pe cât posibil căutările riscante, deoarece rezultatele căutărilor voastre ar putea conține link-uri către site-uri ce găzduiesc conținut malițios. Aceste site-uri pot instala aplicații malițioase de tip spyware, viruși etc. Dacă folosești aplicații de partajare a fișierelor, este foarte probabil să descarci un virus în loc de fișierul audio sau video pe care dorești să îl preiei.
 • Urmărește indiciile unor măsuri de securitate. Site-urile securizate folosesc „https://” în cadrul adreselor web, litera „s” semnificând faptul că datele trimise și primite către/de la site-ul respectiv sunt protejate prin criptare. Niciodată să nu furnizezi informații personale pe un site web ce are adresa web prefixată cu „http://”.
 • Evită utilizarea rețelelor wi-fi publice pentru operațiuni bancare, comerț on-line sau afaceri personale.
 • Dezactivează opțiunea Bluetooth atunci când nu o folosești .

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Sursa:SRI.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: