ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: „Românii din Ungaria …o perspectivă” și „Cazul Ditrău” pe înțelesul tuturor – conferință pe Calea Victoriei din București

Video: „Românii din Ungaria …o perspectivă” și „Cazul Ditrău” pe înțelesul tuturor – conferință pe Calea Victoriei din București

Actualizare video 24 februarie 2020

Prezenţa românilor în Marea Câmpie Ungară a fost consemnată din vechime. ANONYMUS, notarul regelui Bela îi menţionează în lucrarea „Gesta Hungarorum”. Cronica rusească a lui NESTOR (prima jum. Sec. XII) consemnează că ajungând în Panonia, la sfârşitul sec. al IX-lea, triburile fino-ugrice au întâmpinat rezistenţă militară a ducelui Menumorut al Crisanei. Se considera că românii actuali din Ungaria sunt urmaşii acelei populaţii româneşti din voievodatul lui Menumorut. Aşezările lor sunt atestate începând din sec. XII-XIII, în total 21 de localităţi.

Au locuit împreună cu toţi conaţionalii lor – sub diferite stăpâniri politice – până la primul război mondial. După Marele Război se trasează noua frontieră, confirmată prin tratatul semnat la Trianon, noile graniţe i-au despărţiţi pe românii din sud-estul Câmpiei Panonice de restul românilor.

„Românii din Ungaria … o perspectivă”, este tema unei noi conferințe organizate de Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, care își propune să aducă în spațiul public aspectele contemporane ale comunităţii româneşti din Ungaria.

Dr. Alexandru GHIȘA, doctor în istorie şi diplomat specializat pe relaţiile româno-ungare, a prezentat teme precum: autoguvernarea pe ţară, cultura, religia (Andrei Şaguna, mitropolitul ortodox al Transilvaniei era născut la Miscolc, Ungaria), şcoala, limba română, fenomenul asimilării voluntare, s.a. Dl. Vlad CONDREA, expert I.C.R., a trecut în revistă problematica contemporană a comunităţilor româneşti din Ungaria. Moderator a fost avocatul Mihai NICOLAE, președintele Institului Frații Golescu. Manifestarea dedicată românilor din Ungaria a avut loc joi 6 februarie 2020, ora 18:00 în sala „Podul Mogosoaiei”, Calea Victoriei nr. 125.

 

 

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: