Președintele țării Igor Dodon a refuzat să semneze un decret privind declararea zilei de marți, 31 ianuarie, doliu național în memoria maestrului Ion Ungureanu. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al sefului statului, Ion Ceban, pentru Deschide.md.
Potrivit lui, în cadrul evenimentelor funerare șeful statului va delega Orchestra prezidențială și Garda de onoare, însă, nu va decreta zi de doliu.
Premierul Pavel Filip i-a cerut ieri președintelui Igor Dodon să decreteze pentru 31 ianuarie, zi de doliu național, în legătură cu moartea maestrului Ion Ungureanu.
Corpul neînsuflețit al actorului Ion Ungureanu urmează să fie adus azi, la Chișinău. Sicriul va fi depus la biserica Sfânta Teodora de la Sihla, unde se va ține o slujbă de pomenire. Marți, artistul va fi petrecut pe ultimul drum.
Primăria Capitalei a anunțat că va propune Consiliului municipal Chișinău ca o stradă sau o instituție din oraș să poarte numele regretatului artist Ion Ungureanu.
Aactorul, regizorul și fostul ministru al Culturii între anii 1990 și 1994, Ion Ungureanu, s-a stins din viață la spitalul Coltea din București, la vârsta de 81 de ani, detalii aici: Ion Ungureanu – un mare român, un stâlp al culturii naționale românești în Republica Moldova a încetat din viață, sâmbătă, într-un spital din București
Mai mulți oficiali, prezenți azi la ceremonia de înmormântare a fostului deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și ex-ministrul culturii și a cultelor, Ion Ungureanu, s-au arătat nemulțumiți de decizia președintelui Igor Dodon de a nu decreta această zi, zi de doliu național.
Monica Babuc:
„Îmi este greu să explic care au fost motivele ce l-au făcut pe Igor Dodon să nu decreteze o zi de doliu, sunt lucruri ca dragostea și doliu pe care nu le poți decide prin decrete, aceste lucruri sunt în sufletele oamenilor care l-au iubit pe Ungureanu, prin urmare, astăzi este zi de doliu național.”
Prim-ministrul Pavel Filip:
„Noi am făcut demersurile necesare, nu știu care au fost motivele pentru care nu s-a acceptat, până la urmă, doliul național nu are forma unui decret, el este în suflet.”
Președintele Parlamentului Andrian Candu:
„Ion Ungureanu este cel care a citit declarația de suvernanitate, este cel care a depus eforturi ca monumentul lui „Ștefan cel Mare” să fie declarat sfânt, de aceea până la urmă, doliul național constă nu neapărat în decret ci în ceea ce simțim noi.”
Mai mult, societatea civilă s-a arătat nemulțumită de necrologul oficial al lui Ion Ungureanu, publicat de autorități, care potrivit lor, este cam sec și nu se menționează niciun cuvânt despre neam, limbă sau spirit.”
Vasile Nanea, membrul Asociației Ambasadorilor și Diplomaților de Carieră din Romănia:
„Viața a fost dură cu el, mai mult decât cu alții. L-au condus pe ultimul drum doi bărbați cât doi stejari, copiii lui, care trăiesc în străinătate și se descurcă greu în limba maternă. De mai mulți ani, soția sa este bolnavă, se află într-o continuă suferință greu de descris. Prin Institutul Cultural Român, România l-a dezamăgit, privindu-l în final ca pe un străin. Probleme a avut și la Chișinău, cam peste tot, dar mai ales tot timpul.”