ROMÂNIA BREAKING NEWS

R. Moldova! De la țara care avea un imn «Deșteaptă-te Române» și o deviză « Virtus Romana rediviva » la derapajul moldovenist spre Moscova pentru o pâine și o vodkă

R. Moldova! De la țara care avea un imn «Deșteaptă-te Române» și o deviză « Virtus Romana rediviva » la derapajul moldovenist spre Moscova pentru o pâine și o vodkă

La conferinta profesorului Cipaianu despre Henri Mathias Berthelot, asistenta a râs când a auzit « aprecierile » francezilor despre noi Românii. În aceiasi ordine de idei, există faimosul banc :

Prof. dr. Gheorghe CIPĂIANU – Profesor emerit

« De ce în iad nici-un drac nu păzeste căldările cu Români ? Fiindcă nu-i nevoie : ori de câte ori vre-unul încearcă să iasă, ceilalti îl trag înapoi ! »

Dar când au râs ascultătorii, profesorul Cipaianu s-a înterupt, probabil gândindu-se la măcelul consecutiv, si a spus : « C’est pas drôle ! ».

 Astăzi îmi permit să vă propun la rândul meu « matière à reflexion » despre consecintele caracteristicilor noastre între Prut si Nistru, pe baza unor documente pe care le puteti lesne consulta (vă dau aici legăturile).

Despre Basarabia.

 În întelesul nostru de azi, cuvântul exprimă speranta Unirii. Din punct de vedere istoric, sensul denumirii a evoluat, iar desemnarea întregului tinut dintre Prut si Nistru ca « Basarabia », de la Hotin la Mare, fiind o mostenire a… Imperiului rus.

Puteti vedea o hartă diacronică în articolul  https://fr.wikipedia.org/wiki/Bessarabie >

Despre republica Moldova.

 În întelesul nostru de azi, cuvântul exprimă amintirea perioadei sovietice. Dar din punct de vedere istoric, nu sovieticii în 1924 dicolo de Nistru si în 1940 dincoace, au inventat această denumire, ci… Sfatul Tării de la Chisinău în 1917, ca să apară (si să apere) identitatea Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului, ca Prutul “să nu mai despice tara în două” (Ion Inculet).

Deci, ca prim paradox, noi Românii folosim o definire imperială rusească a Basarabiei pentru a ne exprima sentimentele, si folosim o hotărâre a Sfatului Tării pentru a ne aminti de perioada sovietică.

Un al doilea paradox priveste denumirea actuală a statului de la Chisinău.

În franceză, acest stat poate fi denumit, indiferent, « République de Moldavie » sau « République de Moldova » (conform « directivei Juppé »).  « République de Moldova » este o denumire mai ales politică ; « République de Moldavie », o denumire mai ales academică deoarece Academiei franceze nu-i prea plac neologismele si barbarismele (ori denumirea românească „Moldova” este  un barbarism în Franceză). La O.N.U., guvernul Moldovean a folosit mai întâi «République de Moldavie » în franceză, « Republik Moldau » în germană, « Moldavian Republic » în engleză, « Republica de Moldavia » în spaniolă (vezi brosura oficială de prezentare, editura Universitas, Chișinău, 1991, comanda 10.969) si această prezentare a coincidat cu perioada în care tara avea ca imn « Desteaptă-te Romane » si ca deviză « Virtus Romana rediviva ».

După 1994, odată cu „virajul moldovenist” al Chisinăului, cu schimbarea imnului si a devizei, Republica Moldova începe să folosească « Moldova » în engleză si spaniolă, « Moldawien » în germană, « République de Moldova » în franceză  (vedeti pe < webcast.un.org > interventia delegatiei moldovene), toate aceste denumiri noi fiind în limbile respective neologisme/barbarisme.

 Paradoxul aici constă în faptul că forma străină (exonimul) « Moldavia », « Moldau », « Moldavie », exprimă pozitia pro-europenilor si pro-românilor care subliniază faptul că statul de la Chisinău este aceiasi Moldovă geografică si istorică a cărei jumătăti de Apus este în România si în U.E., în timp ce cuvântul român (endonimul) « Moldova » si barbarismul german « Moldawien » a ajuns să exprime pozitia comunistilor si pro-rusilor care, prin denumiri diferite, subliniază faptul că « Moldova/Moldawien » din sfera de influentă a Moscovei, este altceva decât « Moldavia/Moldavie/Moldau » din istoria si geografia României.

 Rușii din Rusia nu sunt atât de complicati : folosesc în mod curent Молда́вия (« Moldavia ») si nu le pasă de tot ce precedă. Pe ei nu-i interesează trecutul, ci viitorul.

Orice rus de bază (majoritatea pupându-i mâna lui Putin pentru o pâine sau o vodcă) stie ce-i spune televizorul.

Si ce-i spune televizorul ?

…Că România este o „paiață a imperialismului american” care-si „întinde labele murdare si hulpave spre Republica Moldova, Transnistria, Bugeacul si de acolo Ucraina”, si că prin urmare, anexarea Crimeei, războiul din Donbass (o repetare, în mai mare, la scara Ucrainei, a războiului Nistrului din 1992) si proiectul « Novorossia » (anexarea întregii Ucraine de sud, plus Transnistria si Găgăuzia) al partidului pro-rus « Novorossiiski » condus de Pavel Gubarev, sunt „replici legitime ale poporului rus”. Vedeti hărtile atasate si legăturile de mai jos ! :

Video: Politica Moldovei cu UE duce la război > (în ruseste)

Это ждет и Украину. Как живет европейская Молдова

Video: Poporul Moldovean se răscoală împotriva guvernului vândut Uniunii Europene > (în ruseste)

Pe harta lui Pavel Gubarev, scrie „deja înfăptuit” cu violet (Crimeea, anexată de Rusia), „pe cale de realizare” cu rosul (Transnistria si Donbassul, controlate de pro-rusi), si “prevăzut” în verde. Mai clar nu se poate !

Rusii nu sunt atât de complicati, nici atât de complexati ca noi. Pe ei nu-i interesează denumirile si sperantele, ci realitatea prezentă. Ei sunt totdeauna în fată când apar reporteri din Apus, după cum puteti vedea în cele două reportaje de mai jos, stiind bine că „moldoveanul” de bază « pupă bogdaproste mâna » care-i aruncă o pâine sau o vodcă, sau care-l binecuvântează în numele Patriarhului de la Moscova, fiindcă dintre cei care refuză să pupe mâinile, cei mai multi ori au pierit în “Sibir” sau în Kazahstan, ori au plecat din tară. Vedeti mai jos ! :

La Moldavie en transition > (în franceză)

Une extrême pauvreté > (în franceză)

 Ce-i drept politicienii, cum bine ne-o semnalează Dl. Dulgheru, nu pupă mâinile. Dânsii sunt mai moderni : transferă averi pe cine stie ce conturi. Si când intri în Chisinău, ce vezi ? Un indicator măret pentru emigrare ! Si unde poate cine-i prins de dorul de tară, găsi vinuri din Basarabia  ? În magazinele rusesti desigur.

Sunt, ce-i drept, si multe ONG-uri românesti curajoase între Prut si Nistru. Majoritatea aduc cărti. Uneori medicamente. Dar majoritatea oamenilor preferă o pâine sau o vodcă. Acesta este blestemul Basarabiei de azi si iată de ce, un sfert de veac după dezlipirea de URSS, tot în mâinile Moscovei este.

Caracteristicile notate de Francezi în 1916 sunt aceleasi în Basarabia de azi. Fiecare pentru sine si descurcă-te la nivelul tău cum poti si cu cine poti.

Da, sunt sever. Fiindcă îi iubesc pe acesti oameni si socotesc că ar merita altă soartă… dar fără ei înșiși uniți și unanimi, nimeni nu le-o poate schimba „dinafară”.

Atât… Ionică Cepleanu

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: