ROMÂNIA BREAKING NEWS

De Ziua Bucovinei, concert de vechi cântece bucovinene la Clubul Țăranului Român. 99 de ani de la Unirea Bucovinei cu România

De Ziua Bucovinei, concert de vechi cântece bucovinene la Clubul Țăranului Român. 99 de ani de la Unirea Bucovinei cu România

Actualizare: Video exclusiv! Vechi cântece bucovinene în interpretarea ineagalabilei Lorena OLTEAN, de Ziua Bucovinei, la Clubul Țăranului Român

Congresul General al Bucovinei, întrunit joi 15/28 noiembrie 1918, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, hotărâște „în numele Suveranităţii Naţionale, Unirea necondiţionată și pe vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu Regatul României”. A doua zi, IANCU CAVALER DE FLONDOR, împreună cu o delegaţie de 15 bucovineni, pleacă la Iași spre a depune în faţa suveranului și a guvernului român decizia istorică adoptată de congresul general.

IANCU FLONDOR se adresa atunci Regelui FERDINAND:

„Această Țară ți-o închinăm Maria ta, noi toţi, nu numai urmaşii vajnicilor luptători de pe vremuri, care n-au uitat niciodată din ce trup fac parte, ci și reprezentanţii tuturor neamurilor, care cu vremea au venit să se aşeze sub blânda și omenoasă oblăduire a domnilor români ai Moldovei…”

 

Pentru a sărbători împreună cei 99 de ani de la UNIREA BUCOVINEI cu PATRIA MAMĂ – ROMÂNIA, Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii din străinătate, în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Alianța Pentru Centenar, vă invităm marţi 28 noiembrie 2017, ora 18:00, la CLUBUL ŢĂRANULUI ROMÂN, la un concert de vechi cântece bucovinene susţinut de inegalabila interpretă Lorena OLTEAN, alături de Mihai HRINCESCU (voce) și Ştefan LOVIN (pian).

Video: Interpretă Lorena Oltean – Badita cand ne iubeam (concert aniversar 98 ani Unirea Bucovinei)

Video: Interpret Mihai Hrincescu

Președintele Klaus Iohannis a semnat în octombrie 2015, decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 28 noiembrie – Ziua BucovineiCamera Deputaților a aprobat pe 7 octombrie 2015, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care data de 28 noiembrie este declarată Ziua Bucovinei. La această dată s-a proclamat alipirea Bucovinei la patria mamă.

Legea prevede ca, în contextul acestei sărbătoriri, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice pot organiza manifestări cu caracter cultural-științific. Fondurile necesare organizării acestora vor fi asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităților administrației publice centrale ori ale instituțiilor publice.

romaniabreakingnews.ro

 

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: