Congresul General al Bucovinei, întrunit joi 15/28 noiembrie 1918, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, hotărâște „în numele Suveranităţii Naţionale, Unirea necondiţionată și pe vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu Regatul României”. A doua zi, IANCU CAVALER DE FLONDOR, împreună cu o delegaţie de 15 bucovineni, pleacă la Iași spre a depune în faţa suveranului și a guvernului român decizia istorică adoptată de congresul general.
IANCU FLONDOR se adresa atunci Regelui FERDINAND:
„Această Țară ți-o închinăm Maria ta, noi toţi, nu numai urmaşii vajnicilor luptători de pe vremuri, care n-au uitat niciodată din ce trup fac parte, ci și reprezentanţii tuturor neamurilor, care cu vremea au venit să se aşeze sub blânda și omenoasă oblăduire a domnilor români ai Moldovei…”
Pentru a sărbători împreună cei 99 de ani de la UNIREA BUCOVINEI cu PATRIA MAMĂ – ROMÂNIA, Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii din străinătate, în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Alianța Pentru Centenar, vă invităm marţi 28 noiembrie 2017, ora 18:00, la CLUBUL ŢĂRANULUI ROMÂN, la un concert de vechi cântece bucovinene susţinut de inegalabila interpretă Lorena OLTEAN, alături de Mihai HRINCESCU (voce) și Ştefan LOVIN (pian).
Video: Interpretă Lorena Oltean – Badita cand ne iubeam (concert aniversar 98 ani Unirea Bucovinei)
Video: Interpret Mihai Hrincescu
Președintele Klaus Iohannis a semnat în octombrie 2015, decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 28 noiembrie – Ziua Bucovinei. Camera Deputaților a aprobat pe 7 octombrie 2015, în calitate de for decizional, proiectul de lege prin care data de 28 noiembrie este declarată Ziua Bucovinei. La această dată s-a proclamat alipirea Bucovinei la patria mamă.
Legea prevede ca, în contextul acestei sărbătoriri, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice pot organiza manifestări cu caracter cultural-științific. Fondurile necesare organizării acestora vor fi asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităților administrației publice centrale ori ale instituțiilor publice.