ROMÂNIA BREAKING NEWS

No Comment / Ce scrie în textul declarației lui Vladimir Putin despre evenimentele aflate în desfășurare în Ucraina?

No Comment / Ce scrie în textul declarației lui Vladimir Putin despre evenimentele aflate în desfășurare în Ucraina?

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a semnat un decret prin care ordonă forțelor armate ruse „securizeze menținerea păcii în regiunile separatiste Donețk și Lugansk”, a căror independență a recunoscut-o în seara de luni spre marți (22 februarie), relatează agențiile ruse de presă TASS și Ria Novosti. Totodată website-ul Președinției Federației Ruse a dat publicității declarația de presă a lui Vladimir Putin în care face referire la situația din Ucraina.

Sursa: http://en.kremlin.ru/events/president/news/67828

Președintele Rusiei Vladimir Putin:

Cetățeni ai Rusiei, prieteni, adresarea mea se referă la evenimentele din Ucraina și de ce acest lucru este atât de important pentru noi, pentru Rusia.

Desigur, mesajul meu se adresează și compatrioților noștri din Ucraina. Problema este foarte serioasă și trebuie discutată în profunzime. Situația din Donbass a ajuns într-un stadiu critic, acut. Vă vorbesc direct astăzi, nu numai pentru a vă explica ce se întâmplă, ci și pentru a vă informa cu privire la deciziile luate, precum și la potențialii pași suplimentari.

Aș dori să subliniez din nou că Ucraina nu este doar o țară vecină pentru noi. Este o parte inalienabilă a propriei noastre istorii, cultură și spațiu spiritual. Aceștia sunt camarazii noștri, cei mai dragi nouă – nu doar colegii, prietenii și oamenii care slujeau cândva împreună, ci și rudele, oameni legați prin sânge, prin legături de familie. Din timpuri imemoriale, oamenii care trăiesc în sud-vestul a ceea ce a fost istoric ținutul rusesc s-au numit ruși și creștini ortodocși.

Acesta a fost momentul din secolul al XVII-lea, când o porțiune din acest teritoriu s-a alăturat statului rus, și după. Ni se pare că, în general vorbind, știm cu toții aceste fapte, că aceasta este o cunoaștere comună.

Cu toate acestea, este necesar să spunem măcar câteva cuvinte despre istoria acestei probleme pentru a înțelege ce se întâmplă astăzi, pentru a explica motivele din spatele acțiunilor Rusiei și ceea ce ne propunem să realizăm.

Așadar, voi începe cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia sau, mai precis, de Rusia bolșevică, comunistă. Acest proces a început practic imediat după revoluția din 1917, iar Lenin și asociații săi au făcut-o într-un mod care a fost extrem de dur cu Rusia – prin separarea, ruperea a ceea ce este istoric rusesc. Nimeni nu a întrebat milioanele de oameni care trăiesc acolo ce părere au.

Apoi, atât înainte, cât și după Marele Război Patriotic, Stalin a încorporat în URSS și a transferat Ucrainei câteva pământuri care au aparținut anterior Poloniei, României și Ungariei. În acest proces, el a dat Poloniei o parte din ceea ce era în mod tradițional pământ german drept compensație, iar în 1954, Hrușciov a luat Crimeea departe de Rusia dintr-un motiv oarecare și a dat-o, de asemenea, Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Ucrainei moderne.

Dar acum aș dori să concentrez atenția asupra perioadei inițiale a formării URSS. Cred că acest lucru este extrem de important pentru noi. Va trebui să-l abordez de la distanță, ca să spun așa. Vă reamintesc că după Revoluția din octombrie 1917 și după Războiul Civil care a urmat, bolșevicii au început să creeze o nouă statulitate. Au avut dezacorduri destul de serioase între ei în această privință.

În 1922, Stalin a ocupat atât funcțiile de secretar general al Partidului Comunist Rus (bolșevici) cât și de comisarul poporului pentru afaceri etnice. El a sugerat construirea țării pe principiile autonomizării, adică acordarea republicilor – viitoarele entități administrative și teritoriale – puteri largi la aderarea la un stat unificat.

Lenin a criticat acest plan și a sugerat să facă concesii naționaliștilor, pe care îi numea „independenți” la acea vreme. Ideile lui Lenin despre ceea ce a echivalat în esență cu un aranjament de stat confederativ și un slogan despre dreptul națiunilor la autodeterminare, până la secesiune, au fost puse la baza statului sovietic. Inițial, acestea au fost confirmate în Declarația privind formarea URSS din 1922, iar mai târziu, după moartea lui Lenin, au fost consacrate în Constituția sovietică din 1924.

Acest lucru ridică imediat multe întrebări. Prima este într-adevăr cea principală: de ce a fost necesar să-i liniștim pe naționaliști, să satisfacem ambițiile naționaliste în continuă creștere la periferia fostului imperiu? Ce rost avea să transferăm către noile unități administrative, adesea formate în mod arbitrar – republicile unionale – teritorii vaste care nu aveau nimic de-a face cu ele? Permiteți-mi să repet că aceste teritorii au fost transferate împreună cu populația a ceea ce a fost istoric Rusia. Mai mult, acestor unități administrative li sa dat de facto statutul și forma de entități naționale ale statului. Asta ridică o altă întrebare: de ce a fost necesar să se facă daruri atât de generoase, dincolo de visele cele mai sălbatice ale celor mai zeloși naționaliști și, pe deasupra, să se acorde republicilor dreptul de a se separa fără nicio condiție de statul unificat?

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: