ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cernăuți. Primele permise de mic trafic de frontieră au fost înmânate locuitorilor din zona de graniță româno-ucraineană

Cernăuți.  Primele permise de mic trafic de frontieră au fost înmânate locuitorilor din zona de graniță româno-ucraineană

Primele permise de mic trafic de frontieră, eliberate în baza Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră, au fost înmânate titularilor pe data 1 septembrie 2015 – anunță Consulatul General al României la Cernăuți.

Ministerul Afacerilor Externe salută punerea efectivă în aplicare a Acordului semnat la Kiev la 2 octombrie 2014 și intrat în vigoare la data de 14 mai 2015. Aproximativ 2 milioane de cetățeni români și ucraineni, de pe o parte și alta a frontierei, sunt potențiali beneficiari ai dispozițiilor acestui Acord.

Din momentul în care partea română a demarat procedura de preluare a cererilor pentru eliberarea de permise de mic trafic de frontieră, la data de 3 iulie 2015, Ambasada României la Kiev și oficiile consulare ale României de la Cernăuți și Odesa au primit peste 1.150 de astfel de cereri, în cea mai mare parte primite la Cernăuți.

Acest nou instrument juridic introduce facilități considerabile cu privire la regimul călătoriilor în regiunile limitrofe frontierei comune a celor două țări vecine, în favoarea locuitorilor acestor zone.

1441103300_11923429_990406914357184_1810605840_n

MAE român a depus eforturi pentru definitivarea tuturor măsurilor impuse de intrarea în vigoare și punerea în aplicare a Acordului privind micul trafic de frontieră, ca parte a acțiunilor prin care România sprijină, prin toate mijloacele, facilitarea călătoriilor cetățenilor ucraineni și apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană.

În acest context, partea română a tratat cu maximă prioritate definitivarea formalităților tehnice necesare pentru punerea în aplicare a dispozițiilor Acordului și a demarat cu succes și la înalte standarde procedura de preluare a cererilor de eliberare a permiselor de mic trafic de frontieră.

Printre măsurile necesare punerii în aplicare a Acordului se numără și demersurile de operaționalizare rapidă a Consulatului României de la Solotvino (regiunea Transcarpatia, Ucraina), care este esențială pentru implementarea Acordului în această regiune componentă a ariei sale de aplicabilitate și care este prevăzută ca atare de dispozițiile Acordului.

Astfel, au fost alocate toate fondurile și resursele de personal necesare, a fost identificat sediul în localitatea Solotvino și au fost solicitate părții ucrainene, în luna iunie, avizele necesare pentru circumscripția consulară a Consulatului (Transcarpatia) și pentru clădirea în care va funcționa oficiul consular.

Partea română își exprimă încrederea că răspunsul pozitiv al părții ucrainene va fi transmis în cel mai scurt timp, pentru a permite implementarea deplină și la timp a Acordului, prin procesarea rapidă a cererilor și eliberarea promptă a permiselor.

Foto: Molodiy Bukovineț

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: