ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video Exclusiv! De vorbă cu un mare patriot român ajuns G-ral. în armata sovietică. Despre Reîntregirea Țării, Unirea refuzată în `91 și confruntarea cu armata a 14-a rusă

Video Exclusiv! De vorbă cu un mare patriot român ajuns G-ral. în armata sovietică. Despre Reîntregirea Țării, Unirea refuzată în `91 și confruntarea cu armata a 14-a rusă

Revăzut de Editori

8.3
8.3 De interes

dorian_theodor_interviu_cu_gen_ion_costas-4

Interviu cu G-ral. Ion Costaș, supranumit și „părintele poliției și armatei Republcii Moldova” la sediul redacției România Breaking News – RBN Press din București, în luna martie 2016.

Generalul Ion Costaș a avut amabilitatea de a răspunde la întrebările redacției RBN Press, care au vizat problematica Reîntregirii României, cauzele care timp de 25 de ani au împiedicat și mai împiedică realizarea acestui Ideal Istoric Național, despre întâlnirea de taină la Huși din `91 cu Ion Iliescu și Petre Roman în care G-ral. Ion Costaș împreună cu Mircea Druc și Mircea Snegur ar fi propus puterii de la București, Reunificarea, dar refuzată din motive de „frică” a lui Ion Iliescu față de reacția Districtului Militar Sovietic Odesa și răspunsul Generalui Costaș, precum și despre momentele războiului de pe Nistru și ajutorul dat de Armata Română Republicii Moldova prin relația directă a generalilor  Costaș – Spiroiu (ministrul la aceea vreme al M.Ap.N.) Toate aceste problematici le puteți urmări în materialul video realizat cu G-ral. Ion Costaș.

„Imi doresc să apuc și eu în viață și să mă bucur de momentul acela când Republica Moldova se va reuni cu România…”G-ral. Ion Costaș  la despărțirea de echipa RBN Press ( martie 2016)

Video G-ral. Ion COSTAȘ – Comandantul care a apărat fruntariile neamului românesc la Nistru `92

Material video realizat de echipa RBN Press:  Dorian Theodor CLENCIU și Claudiu VASILE

Generalul ION COSTAȘ se trage dintr-o familie de români moldoveni din nordul Basarabiei – satul Tarigrad, Drochia. Tatăl – sergent al Armatei Române – a căzut prizonier la ruși la Cotul Donului.

A revenit la ai săi în 1948, iar curând după aceea, cu toată familia, în 1949, au fost deportați în Siberia, apoi, strămutați în stepele Kazahstanului, la minele din Karaganda. De unde, cum s-a întâmplat cu mulți basarabeni, s-au întors, în 1958. După absolvirea școlii medii ruse din Drochia, R. Moldova, a urmat studiile la Harkov (Ucraina), la Școala superioară de aviație militară, pe care a absolvit-o cu onoruri. Primește diploma de pilot militar pe supersonice și diploma de inginer de aviație. Calitățile sale l-au impus printre colegii de generație, iar superiorii politici ai Armatei Roșii i-au recunoscut valoarea, promovându-l până la rangul de general în aviația supersonică. După absolvirea la zi a Facultății de comandă a Academiei Militare de Aviație „Iuri Gagarin” cu medalie de aur, a fost numit comandat de regiment de aviație tip MIG-25RB în Germania de Est, apoi adjunct și comandant de divizie de aviație tip vânători-bombardament în Transbaikalia (Cita-Stepi). Urmează studiile la Academia Marelui Stat-Major al armatei URSS, la Moscova, pe care o absolvă cu onoruri. După absolvirea celei mai prestigioase instituții militare în armata sovietică, cu mare greu obține repartizarea pentru serviciul militar în Moldova, în funcția de adjunct de comandant al Armatei a 14-a sovietice pe probleme de aviație.

A fost, la data aceea unul din cei mai tineri generali (la 40 de ani) din armata sovietică. Apariția Republicii Moldova l-a făcut să se întoarcă printre ai săi, ca să pună umărul la renașterea și consolidarea spiritului românesc în stânga Prutului. A primit la Chișinău cele mai înalte însărcinări pe linie militară în clipele cele mai grele ale Republicii Moldova. La început de existență a noului stat – ministru de Interne. A restructurat miliția în poliție, a creat Academia de Poliție a Republicii Moldova, concomitent organizând lupta contra separatismelor transnistrean și găgăuz, activ susținute de Moscova. Apoi, la 5 februarie 1992, este numit ministru al Apărării prin decretul lui Mircea Snegur. A creat ministerul de la zero în condiții de război! A fost perioada de luptă cu separatismul în anii 1990-1992 și de război cu Armata a 14-a, cu gardiști din Transnistria și cazaci din Rusia.

Ion Costaș a fost decorat cu Ordinul „Pentru serviciul în forțele armate ale țării natale”, clasa a III-a și cu 6 medalii. La 24 februarie 2010, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, generalul Victor Catan, l-a decorat pe generalul Costaș cu „Crucea de merit”, cea mai înaltă distincție a MAI cu prilejul aniversării zilei sale de naștere.

Generalul Ion Costaș este considerat pe drept cuvânt părintele și fondatorul poliției și armatei Republicii Moldova.

Publicat de Dorian Theodor CLENCIUromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: