ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ursul se înclină și ucide // BOGATU

Moto:
„Să-ți alegi un dușman este o treabă mai importantă decât să-ți faci un prieten”
Friedrich Nietzsche

E foarte ciudat când un colos se agită ca un titirez, nu-i așa? Anume asta se întâmplă în ultimele zile cu marele urs brun de la răsărit care se învârte ca o sfârlează pentru a arăta că este tare supărat.

Se caută pricină cu lumânarea

Se creează impresia că Rusia îi caută României pricină cu lumânarea. Și cum nu prea găsește pretexte reale de ceartă, le suge din deget, lovind aerul cu laba.

Mai întâi, Moscova a răspuns dur la o declarație practic nevinovată a consilierului prezidențial de la București, Iulian Chifu, care afirmase într-un interviu că dialogul dintre Chișinău și Tiraspol a fost blocat după numirea lui Dm. Rogozin reprezentant oficial al președintelui Rusiei pentru soluționarea conflictului transnistrean. Nimic nou și nimic deosebit. E un lucru arhiștiut. Cu toate acestea, MID-ul (Ministerul de Externe de la Moscova) a sărit ca ars, insinuând că România nu face parte din formatul de negocieri și n-ar trebui, deci, să se bage.

Mai apoi, a ieșit la rampă celebrul macho cu centură neagră în judo. Vladimir Putin, nitam-nisam, a coborât la nivelul unor clovni de cârpă din teatrul rus de marionete politice pentru a-i distinge cu ordinul Prieteniei. Cei doi măscărici decorați de președintele rus răspund la numele Nazaria și respectiv Șornikov. Aceștia evoluează de ani buni pe arenă cu un excentric și primitiv program românofob întocmit încă de tovarășul Stalin.

Lovește în România ca să priceapă Ucraina

Cele două evenimente, aparent fără nicio legătură între ele, au o singură motivație. Moscova caută Bucureștiului nod în papură. Și asta în condițiile în care România lasă să se întrevadă că și-ar dori o normalizare a relațiilor dintre cele două state. Guvernul Ponta depune eforturi susținute în vederea atragerii de investitori ruși pentru Oltchim și rezolvării pe cale diplomatică a conflictului generat de accidentarea unei tinere de către un angajat al ambasadei Rusiei.

De ce se grăbește Kremlinul să dea cu piciorul unui București deschis pentru o cooperare mutuală? De ce ucide în fașă orice posibilitate de închegare a unui dialog rus-român? Pentru că Putin are nevoie astăzi mai mult ca oricând de un dușman extern pe care să-l întruchipeze România.

Oricât ar părea de paradoxal, noua ostilitate a Kremlinului față de București este dictată de politica externă a Ucrainei, în speță de poziția ei în chestiunea transnistreană. De la un timp încoace se înmulțesc semnele unei distanțări a Kievului de Moscova. Se agravează conflictul energetic dintre cele două țări.

Ucraina a obținut deja un substanțial credit chinezesc pentru a demara explorările gazelor de șist, fapt ce ar putea anula dependența ei de Gazprom. Iar în ceea ce privește diferendul de la Nistru, Kievul de la o vreme înclină să se poziționeze de partea Chișinăului și Occidentului împotriva Kremlinului.

Nu mai merge șpagatul pe două scaune

În aceste circumstanțe, Rusia încearcă să joace cartea românească, sensibilizând vechiul antagonism al Ucrainei față de vecinul său din Vest. Este de așteptat ca Putin, secundat sârguincios de MID, să caute gâlceavă și de acum încolo. Ursul urmărește transformarea României într-un dușman tocmai bun de speriat Ucraina pentru a nu-i permite acesteia din urmă să se îndepărteze tare de Moscova și să accepte vreun plan de reglementare transnistreană neagreat de ruși.

Iar ca președintele Ianukovici să nu-și facă iluzii, Putin își marchează teritoriul, sugerându-i că Transnistria e pământ rusesc. Mâine, 6 februarie, bunăoară, la Tiraspol un grup de deputați ai Dumei de Stat și oameni de știință de la Moscova vor lua parte la conferința „Armonizarea legislației locale cu cea rusă – coloana vertebrală a statalității nistrene”. Un gest mai provocator nici că se poate. Nimeni însă nu se alertează.

Provocatorii lui Putin sosesc la Tiraspol via Chișinău. Și unde se uită oare puterea și justiția Republicii Moldova? De ce nimeni nu-i reține și nu-i trimite înapoi în Rusia? După cum glumea oțărât deunăzi Oazu Nantoi, intrușii călătoresc fără frică. Falnicii urmași ai Romei și ai Daciei nu-s în stare măcar să le spargă roțile.
Așa însă nu mai merge. Timpul șpagatului pe două scaune practicat de lidere Bogaturii de la Chișinău trece. Chiar Putin, prin diversiunile sale, îi împinge acum să aleagă între România și Rusia, între Bruxelles și Moscova. Nu se mai poate să aștepți granturi de la Angela Merkel și, totodată, să-i mănânci lui I.I. Bodiul coliva.

Petre Bogatu /

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: