ROMÂNIA BREAKING NEWS

290 de zile de război criminal al lui Putin în Ucraina

290 de zile de război criminal al lui Putin în Ucraina

Analiză realizată de Valeriu DULGHERU

„Sunt mai mult responsabil decât curajos. Urăsc să dezamăgesc oamenii”

(Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, nominalizat Personalitatea Anului).

A fost răspunsul președintelui ucrainean pentru nominalizarea pe bună dreptate drept Persoana anului 2022. Pentru tot ce a făcut pentru Ucraina și nu doar. Pentru că a avut curaj să rămână alături de apărătorii Kievului atunci când invadatorii rashiști intrau deja în Capitală. Pentru că a transformat Ucraina dintr-un stat cu o populație amorfă, care cedase în 2014 Crimeea practic fără nicio împușcătură, într-un popor de eroi, practic a creat poporul unitar ucrainean. Pentru că astăzi Ucraina se află la straja Democrației în prima linie împotriva lui Putin, care este un pericol nu doar pentru Ucraina. Dar pentru toate acestea Ucraina a plătit, și mai plătește în continuare, un preț enorm: zeci de mii de morți, aproape întreaga infrastructură, în special, cea energetică, distrusă. Acesta este prețul Libertății.

Care a fost cronica ultimelor 10 zile de război? Au trecut peste 290 de zile de război criminal, cea mai mare provocare împotriva Umanității la început de secol XXI. Turbatul Putin a continuat distrugerea metodică a infrastructurii energetice, lăsând milioane de oameni fără lumină, căldură, apă potabilă, medicamente, hrană ș.m.a. A atacat cu sute de rachete și drone Kievul, Zaporojie, Odesa ș.a. Ca răzbunare pentru aruncarea în aer a podului său din Crimeea, acum și pentru atacurile ucrainenilor asupra aerodromurilor din Saratov (Engels), Ryazan, Kursk, aflate la sute de kilometri în înteriorul Rusiei, acestea reprezentând o lovitură grea pentru orgoliul rusesc, conștientizând faptul că și Moscova ar putea fi atacată (de ce nu dacă ei atacă Kievul).

În această seară (10.12.2022 – n.n.) a avut loc un atac al Federației Ruse asupra infrastructurii energetice din regiunea Odesa. Mai multe obiective au fost distruse. Din cauza amploarei distrugerii infrastructurii energetice din Odesa toți consumatorii, cu excepția infrastructurii critice, au fost deconectați de la electricitate”, a transmis compania privată din industria energetică DTEK, lăsând Odesa fără curent pentru 2-3 luni. „Înțelegem cât de greu este să fii fără curent atâta de mult timp. Dacă, în viitorul apropiat, vă va fi dificil să vă descurcați fără electricitate și aveți ocazia să părăsiți temporar regiunea Odesa, să faceți acest lucru”, au transmis autoritățile din Odesa. Toate acestea, în plină iarnă, ar putea genera un nou val de refugiați, inclusiv, în Republica Moldova.

Lupte grele continuă să aibă loc în zona orașului Bahmut, din regiunea Donbas. Cu eforturi uriașe și pierderi considerabile, rușii au realizat avansuri minore pe cele două direcții de atac, în încercarea de a consolida niște capete de pod de mici dimensiuni pe malul vestic al râului Bahmuta. Moscova consideră că cucerirea acestui oraș ar putea deschide calea trupelor ruse către așezări urbane ucrainene mai mari, precum Kramatorsk și Sloviansk. Cu toate acestea, rușii au suferit pierderi disproporționat de mari, comparativ cu aceste posibile câștiguri la nivel tactic. Cucerirea Bahmutului a devenit mai degrabă un obiectiv simbol și politic pentru Rusia.

În ultimele o sută de zile atacurile rusești cu rachete au distrus sau deterioriat peste 390 de instituții de învățământ din țară, iar de la începutul invaziei ruse, peste 2800 de unități de învățământ au fost afectate,
relatează „The Kyiv Independent”. „Rusia a deportat deja peste 13000 de copii ucraineni pe teritoriul său. Și aceasta, din păcate, nu este cifra finală… Mai avem de aflat despre cel puțin zeci de mii de copii ucraineni, care au fost furați de autoritățile ruse”, a transmis vineri, 9 decembrie, Daria Herasymchuk, consilier prezidențial ucrainean pentru drepturile copiilor și reabilitare. În Bucea atât de lovită de război, lumânările și rugăciunile par armele de bază în fața iernii. Penele de curent sunt, însă, rezolvate rapid de echipele trimise pe teren.

Dar Ucraina nu este lăsată de una singură în fața agresorului turbat Vom susține Ucraina până la capăt, nu vom da înapoi”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Consiliul European a aprobat sprijinul de 18 miliarde de euro pentru Ucraina. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat pe 01.12.2022 că va explora împreună cu partenerii săi din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), reuniţi la Lodz, în Polonia (fără ministrul de externe al Rusiei, căruia ia fost refuzată viza în Polonia!), „toate posibilităţile legale” pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei, relatează AFP. „Am confiscat aproape 20 de miliarde de euro de la oligarhi şi persoane, care sprijină Rusia şi controlăm aproximativ 300 de miliarde de euro din resursele financiare ale băncii centrale ruseşti. Aceşti bani trebuie să fie folosiţi pentru reconstrucţia Ucrainei”, a spus Josep Borrell. Norvegia a anunțat vineri, 9 decembrie, că va oferi un miliard de coroane norvegiene (100 de milioane de dolari) pentru repararea infrastructurii Ucrainei, care a fost deteriorată în atacurile cu rachete ale Rusiei, relatează „The Kyiv Independent”. Belarusul, aliatul lui Putin, va permite tranzitul cerealelor ucrainene fără condiții prealabile! Miercuri, 7 decembrie, Comisia Europeană a anunțat un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru războiul pe care l-a declanșat, propus statelor membre pentru aprobare. Marea Britanie a anunțat vineri, 9 decembrie, un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, scrie Bloomberg. De asemenea, Comisia Europeană a pregătit măsuri pentru a îngreuna accesul Rusiei la drone. La propunerea lui Putin Kazahstanului și Uzbekistanului despre crearea unei „uniuni a gazelor”, ministrul uzbec al Energiei – Jorabek Mirzamahmudov – a declarat pe 7 decembrie că țara sa nu va renunța la interesele naționale în schimbul gazelor naturale, iar Kazahstanul a spus doar că va studia idea, de fapt și a acesteia fiind unul negativ. Putin devine un Paria nu doar pentru occidentali ci și pentru foștii săi aliați. De fapt ce a căutat aceea a găsit acest căpcăun al secolului XXI.

Și în Rusia situația este tot mai explozivă. Noi imagini video apărute în spaţiul public surprind ceea ce pare să fie o nouă răzvrătire în rândul soldaţilor ruşi, care, în semn de protest faţă de condiţiile proaste de cazare, părăsesc o unitate militară. Luna trecută, zeci de recruţi din Kazan – capitală şi cel mai mare oraş din Republica Autonomă Tatarstan – s-au revoltat la un centru de pregătire din cauza nemulţumirilor legate de condiţiile care le erau oferite. Recruţii se plângeau că nu aveau mâncare, apă, lemne de foc şi niciun loc unde să-şi spele hainele. Totodată, recruţii au spus că li s-au dat mitraliere ruginite din anii ’70, cu care era „periculos să tragi”, relatează The Moscow Times. Dar și seria de pojare de la periferiile Moscovei se pare că e o formă de protest a rușilor împotriva războiului.

La ce să se aștepte Ucraina în următoarele câteva luni? Au continuat încercările de oprire a războiului însă Moscova a respins pe 2 decembrie condițiile președintelui Biden de încetare a conflagarației din Ucraina. Biden s-a declarat gata să discute cu șeful statului rus dacă acesta din urmă îşi retrage trupele din Ucraina pentru a pune capăt războiului. „Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele (Dar care vă sunt interesele? Poate întregul glob pământesc ar trebui să cadă la picioarele țarului, care amenință cu măciuca nucleară?) este prin mijloace paşnice, diplomatice… Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Peskov. Cât bădărănism! De ce nu au încercat „prin mijloace pașnice” până la începerea acestui război stupid la început de mileniu și secol XXI? „Ucraina a atins un impuls ireversibil, cred că nu există întoarcere. Cred că în următoarele două luni va fi o luptă foarte grea. Este prea devreme pentru a planifica paradele de victorie. Rușii vor continua să lanseze rachete împotriva țintelor civile. Dar ținând cont de toate acestea, cred că probabil până în februarie forțele ucrainene vor fi în măsură să înceapă eliberarea Crimeei și acest lucru va dura câteva luni pentru a folosi drone cu rază lungă de acțiune și alte diferite lucruri, pentru a face Crimea de nesuportat pentru forțele ruse. Și cred că până la sfârșitul verii, august, forțele ruse vor fi forțate să plece. Cred asta pentru că sunt doar două drumuri, care merg în Crimeea. Unul peste podul Kurch și apoi cel care merge de-a lungul coastei Azov, prin Mariopol. Podul Kurch a fost deja lovit o dată și mai mult ca sigur că va putea fi lovit din nou. Podul de uscat, de-a lungul coastei Azov, este deja în raza Himars, așa că va fi perturbat și cred că următoarele două luni vor fi groaznice și se vor înrăutăți pentru forțele ruse și cred că regiunea Crimeea va deveni, de fapt, aproape o capcană pentru ruși”, a declarat generalul Ben Hodges, fost comandant al trupelor aliate din Europa.

Un ecou deosebit de emoționant a avut o compilație video elaborată de corespondentul român de pe frontul din Ucraina Radu Hossu cu mai mulți soldați ucraineni (printre care și un etnic român!), care se adresează românilor în limba engleză cu ocazia Zilei Naționale a României și a tuturor românilor. „Sunteți cei mai tari și vă mulțumim pentru tot sprijinul”, sunt doar câteva dintre mesajele pline de recunoștință ale soldaților din Ucraina. Este absolut clar că după încetarea acestui război stupid, declanșat de turbatul din est Putin, evident cu Victoria Ucrainei, se vor schimba foarte multe în regiune, inclusiv, situația românilor din Bucovina, nordul și sudul Basarabiei se va îmbunătăți. Într-o Europă unită ucrainenii nu vor uita cine au fost alături de ei în clipe de răstriște.

Speranța este în Victoria ucrainenilor, care va fi și Victoria noastră, a întregii Europe, Victoria binelui asupra răului.

Autor: Valeriu DULGHERU / Chișinău / Republica Moldova / 13 decembrie 2022

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: