ROMÂNIA BREAKING NEWS

“Visul Ungariei Mari”, într-un articol “Le Monde”

Cotidianul francez „Le Monde“ a scris, recent, despre formațiunea Jobbik, care „s-a transformat într-un avocat al minorităților maghiare din țările vecine, în special al celor 1,2 milioane de români de etnie maghiară“.

În articolul scris de către jurnaliștii francezi se spune că relațiile diplomatice dintre Ungaria și România sunt supuse unui test, în urma declarațiilor făcute de liderul extremist maghiar, afirmații care „au stârnit furia la București“.

Jobbik, formațiune „antisemită, ultranaționalistă, anticapitalistă, mișcarea tineretului radical ungar s-a transformat în partid politic în 2003. De atunci, a cucerit un loc important, obținând 16,6% dintre voturi la legislativele din 2010“, se arată în material.

Ungaria-Mare

„Nu facem altceva decât să ne apărăm rasa și nația, valorile și drepturile acesteia“, ar fi spus Vona Gabor, liderul formațiunii.

Tensiunile dintre cele două state intervin, arată cotidianul francez, într-o perioadă în care România „se află în plină reformă administrativă“, așadar declarațiile venite din partea Ungariei „au încins spiritele în Transilvania“.

„Visul revenirii la o Ungarie Mare începe să încingă spiritele în Transilvania, regiune care a fost mult timp în centrul discordiei dintre București și Budapesta. Parte integrantă a Imperiului Austro-Ungar, dar în care românii sunt majoritari, Transilvania a fost integrată în România în 1918, la sfârșitul Primului Război Mondial.

După înlăturarea dictaturilor comuniste în Europa Centrală și de Est, în 1989, Bucureștiul și Budapesta au avut probleme în a se înțelege pe tema minorității ungare din Transilvania“, explică jurnaliștii cotidianului francez.

Pe de altă parte, integrarea celor două state în Uniunea Europeană calmase, într-o perioadă, spiritele, mai scriu jurnaliștii francezi.

„Jobbik promite, însă, să schimbe“ asta, conchide „Le Monde“.

Sursa: Cer si Pamant Romanesc

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: