ROMÂNIA BREAKING NEWS

În caz de Brexit UK-UE, anti globalism și închiderea granițelor. Ce schimbări majore putem avea de suferit în viața cotidiană?

În caz de Brexit UK-UE, anti globalism și închiderea granițelor. Ce schimbări majore putem avea de suferit în viața cotidiană?

UE

Fondul Monetar International avertizeaza ca o eventuala iesire a Marii Britanii din UE ar avea repercusiuni economice severe, atat la nivel regional, cat si international. FMI spune de asemenea si ca economia globala creste anevoios, scrie DeutscheWelle.ro. citat de romaniabreakingnews.ro

Lawrence Summers

Lawrence Summers

În Ziarul Financiar se arată „Dacă oamenilor nu le  este explicat procesul de globalizare și nu vor simți că sunt responsabili de menținerea lui, i se vor întoarce împotriva și îi vor deveni dușmani”. Este avertizmentul dintr-un comentariu pentru ziarul britanic Financial Times, profesorul Lawrence Summers, 61 ani, fostul secretar al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii (Ministerul de Finanțe).

Profesorul american care la 16 ani a intrat la celebra universitate MIT, iar la 28 de ani a ajuns  să predea la Universitatea Harvard, arată că de la sfârșitul anului 1945, un consens internațional a definit politicile externe ale celor mai importanți actori globali, construind o lumea mai prosperă și mai sigură, lucru incontenstabil, susținut de date statistice clare.

De la Bretton Woods până la proiectul Uniunii Europene, lumea devenea mai mică din punct de vedere instituțional. Tehnologia a contribuit și ea la crearea unei lumi mai interconectate și mai sigure.

NATO și alte organizații internaționale au reușit să mențină un climat de pace pentru o durată semnificativă de timp.

Totuși o revoltă împotriva granițelor deschise pare să se formeze, notează profesorul Summers, care a fost la un pas să devină guvernatorul băncii centrale americane, dar în final nu a fost nominalizat de către președintele Obama din cauza stilului său arogant, abraziv și coleric care a stârnit mânia lumii academice.

Brexit-ul, zidul lui Donald Trump de la granița cu Mexicul sau criza refugiaților din Europa sunt elemente din aceeași piesă ce par să alimenteze fanaticii și episcopii anti-globalizare ce își conduc întreaga agendă susținuți de teorii ale conspirației revărsate pe site-uri suspecte și cu un design arhaic spre îndoielnic .

„Nimeni nu mulțumește comerțului global că poate plăti aceeași sumă de bani pentru de două ori mai multe haine, jucării sau alte bunuri în cazul în care schimburile globale nu ar exista.” spune profesorul Summers în comentariul său din Financial Times.

Într-adevăr nimeni nu mulțumește pentru efectele globalizării. Nimeni nu mulțumește că transportul pe apă a scăzut cu 50%, transportul aerian cu 85%, iar costurile serviciilor de telecomunicații au scăzut cu 99%. Și astea sunt doar câteva dintr-o listă cu mult mai lungă.

Iar cine nu mulțumește pentru ce are, chiar riscă să piardă tot.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: