ROMÂNIA BREAKING NEWS

Titus Corlățean: Serbia trebuie să protejeze minoritatea română, dacă dorește să adere la UE !

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a declarat, marți, într-o conferință de presă susținută în comun cu omologul său sârb, Ivan Mrkic, că este extrem de important ca Serbia să continue procesele de reformă internă și să îndeplinească criteriile privind protecția minorităților, transmite Mediafax.

„E extrem de important ca Serbia să continue procesele de reforme interne în perspectiva alinierii la acquis-ul comunitar, al răspunderii și îndeplinirii atât a criteriilor politice de aderare (la UE, n.r.) cât și a criteriilor economice, inclusiv a criteriilor politice privind protecția minorităților naționale”, a spus Corlățean.

El a arătat că a ridicat în discuția cu omologul său sârb subiectul protecției minoritățiii naționale române, care trăiește pe întreg teritoriul Serbiei, la nivelul standardelor europene, menționând că România contează pe o abordare europeană și responsabilă a Serbiei, corespunzător aspirațiilor sale europene.

Potrivit lui Corlățean, acest criteriu, care va răspunde criteriilor de la Copenhaga, va face parte din procesul de negociere cu Comisia Europeană.

„Conform acestor criterii, accesul la educație în limba maternă pentru prezervarea valorilor culturale proprii, a serviciului religios în limba maternă în biserică, a utilizării limbii materne în spațiul public sunt drepturi fundamentale pentru persoane aparținând minorităților naționale”, a spus Corlățean.

El a ținut să salute, din această perspectivă, deschiderea și angajamentul exprimate de omologul său sârb Ivan Mrkic pentru continuarea unor măsuri de implementare a exigențelor care decurg din aceste criterii.

„Vreau să salut aici faptul că recent Guvernul sârb a adoptat și a început să pună în practică un proiect pilot privind educația în limba maternă, limba română, inclusiv în Serbia de Est, de Nord-Est, așa numita Vale a Timocului, dar și retransmisia unui program în limba română din Voievodina în partea de est a Serbiei”, a subliniat Corlățean.

El a arătat că, în baza mecanismului bilateral pe care România îl are încheiat cu Serbia, a protocolul bilateral în domeniul minorităților naționale și criteriilor politice de la Copenhaga, România se așteaptă ca acest proces să continue, să se dezvolte, să se consilideze pentru prezervarea identității minorității române din Serbia, într-un spirit pozitiv și european.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe din Republica Serbia, Ivan Mrkic, a precizat că țara sa va continua aceste măsuri care asigură o poziție fermă minorității române din Serbia.

sursa: cotidianul.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: