ROMÂNIA BREAKING NEWS

ROMÂNII ROMÂNIEI MARI pe CALEA UNIRII din Craiova. Un tablou cu suferințe de ieri și speranțe de azi pentru Reîntregirea de mâine…

ROMÂNII ROMÂNIEI MARI pe CALEA UNIRII din Craiova. Un tablou cu suferințe de ieri și speranțe de azi pentru Reîntregirea de mâine…

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, Consiliul Mondial Român și Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I.Brătianu”  au organizat, vineri, 10 noiembrie 2017, la Casa Universitarilor din Craiova, pe Calea Unirii, Nr. 57, colocviul cu tema „De Vorbă cu Românii României Mari pe Calea Unirii”, informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat comun al organizatorilor trimis redacției RBN Press. Potrivit comunicatului, organizatorii și-au propus să evidențieze evenimente, fapte și acțiuni premergătoare momentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, dar și felul în care au trăit în 1940 „românii României Mari” din zona Basarabia, Herța și Cernăuți, părăsirea locurilor natale, unde s-au născut și copilărit.  Evenimentul a fost transmis în direct pe pagina de facebook și contul de youtube al Romania Breaking News și în pagina articolului  „DE VORBĂ CU ROMÂNII ROMÂNIEI MARI, PE CALEA UNIRII” eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri a Românilor la Craiova.

Conform sursei citate, organizatorii văd în pregătirea Centenarului „un moment important pentru ființa noastră națională, prin intermediul căruia ne propunem să evocăm permanent memoria actului de naștere al României Mari în conștiința tuturor românilor și a valorilor europene. Centenarul trebuie să fie o bornă de adunare și interacțiune cu românii din diaspora și din vecinătatea granițelor țării” .

Referitor la Reunificarea cu Basarabia, organizatorii consideră că „rămâne o țintă de atins pentru următorii ani și pentru aceasta vom cultiva mereu sentimentul de apartenență și integrare al fraților noștri dintre Prut și Nistru în spațiul carpato-danubiano-pontic.”

           „Azi pe calea UNIRII, mâine pe calea REUNIRII!!!” – au mai scris organizatorii la finalul comunicatului.

Mie, nu mi-a fost usor sa ma aflu in fata unor oameni, ale caror radacini, a caror copilarie, au fost distruse de invazia sovietica.

Valentin BERCA, directorul pentru România al Consiliului Mondial Român, a avut amabilitatea să mărturisească corespondentului romaniabreakingnews.ro aflat la Craiova, emoțiile personale legate de această întâlnire de suflet, organizată sub genericul  „DE VORBĂ CU ROMÂNII ROMÂNIEI MARI, PE CALEA UNIRII”:  

„(…) cu toţii am fost fericiţi, cei mai în vârstă pentru simplul motiv că ne-am amintit de ei, românii României Mari, cei mai tineri de şansa de a cunoaşte aceşti români cu dramele lor personale, iar noi, organizatorii, sau cel puţin eu, de faptul că Dumnezeu mi-a dat puterea să organizez această întâlnire, nefiind totuşi singur, acest dialog, această tristă lecţie de istorie a României de ieri şi de azi.” a spus Ing. Valentin BERCA

Video: „DE VORBĂ CU ROMÂNII ROMÂNIEI MARI, PE CALEA UNIRII” la Craiova 1/4

Video „DE VORBĂ CU ROMÂNII ROMÂNIEI MARI, PE CALEA UNIRII” la Craiova 2/4

Video „DE VORBĂ CU ROMÂNII ROMÂNIEI MARI, PE CALEA UNIRII” la Craiova 3/4

Video „DE VORBĂ CU ROMÂNII ROMÂNIEI MARI, PE CALEA 4/4

Participanți la Conferința „DE VORBĂ CU ROMÂNII ROMÂNIEI MARI, PE CALEA UNIRII”, organizatori, invitați speciali (fotografii și text Ticu Constantin Gruescu)

ing. Valentin BERCA, Director pentru România al Consiliului Mondial Român

Domnul ing. Valentin BERCA, Director pentru România al Consiliului Mondial Român, organiztor, evocă evenimentul și scopurile acestuia în vederea pregătirii „Aniversării Unirii 1918” în Craiova, orașul și zona care a primit un mare număr de basarabeni, bucovineni și herțeni pentru a-și continua viața ca români dezrădăcinați …

Marian CLENCIU – președinte Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina

Marian CLENCIU, președintele Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, a subliniat apropierea Centenarului Marii Unirii din 1918 în contextul european.

Prof. univ. Gheorghe Manolea

Prof.universitar Gheorghe Manolea, a vorbit printre altele despre „unirea științifică” realizată dintre Universitatea din Craiova și Centrul Universitar Energetic din Chișinău, anticipând viitorul comun…

Actrița Alla Cebotaru, actuala proaspăt aleasă Președintă a Asociației Pro Basarabia și Bucovina Filiala Craiova, de origine din Basarabia

Liuba Eremia

Liuba Eremia, președinta Ligii studenților basarabeni din Craiova, într-o limbă românească perfect- literară, a vorbit despre participarea și inițiativele tinerilor basarabeni în vederea unei desființări a granițelor dintre poporul român, despărțit de râul Prut. Amintirile copilăriei cu bunicii români a emoționat audiența și întărit sentimentele exprimate.

Ing. Mircea BUDACU

Domnul Ing. Mircea Budacu, președintele Asociației Culturale Herța, susținut de documente evocă monstruozitățile Armatei Roșii, care depășind limitele noii granițe ce tăiau România, au ucis populația civilă și militari români pentru acapararea a cât mai mult din teritoriul românesc.

Ing. Mircea BUDACU despre anexarea Ținutului său natal – HERȚA

Doamna Drăghiciu născută în Cernăuți

Doamna Drăghiciu în vârstă de 84 de ani, născută în Cernăuți, rememorează pentru audiență, copilăria și influența benefică a educației domniei sale și a celor cinci frați sub controlul părinților, precum și periplul familiei sub amenințarea trupelor rusești, chiar și pe teritoriul Banatului, Olteniei și mai apoi al județului Vâlcea…

Dr. Sebastian Rusu – Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”

Dl. Sebastian Rusu, istoric din partea Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” prezintă materiale vizând momentul geopolitic actual al relațiilor cu țările vecine locuite de români vis-a-vis de idealul Reunificării.

Istoric – Mihai Ghițulescu

Profesorul universitar Mihai Ghițulescu al Catedrei de istorie al Universității din Craiova prezintă contextul evenimentelor din anul 1918.

Arh. Pavel Popescu

Arhitectul Pavel Popescu a prezentat situații și evenimente din Basarabia, înainte și după cedarea acestui teritoriu românesc către zona rusească.

I. Bălan – refugiat basarbean din 1940

Dl. I. Bălan a adăugat și domnia sa cu precizări asupra vieții de  „refugiat” dintr-un teritoriu românesc …în România.

Prof. univ. Dinică Ciobotea

Dl. Dinică Ciobotea, prof. univ. al Universității din Craiova, ca istoric, a întregit istoriile despre evenimentul Unirii de la 1918

Uliana Brăceanu, din Republica Moldova …stabilită după `90 în România

Dna. Uliana Brăceanu este altă istorie vie a Basarabiei, dezrădăcinată din locurile natale și de bătrânii ei înaintași…

Tineri din Basarabia alături de actrița Alla Cebotaru, aleasă recent președinta filialei Craiova a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina

Tineri din Basarabia au aflat ce a însemnat istoria anilor 1918, dar și a anilor 1941, 1944 pentru conaționalii lor de pe ambele maluri ale Prutului. Acum studiază la Universitatea din Craiova.

ROMÂNII ROMÂNIEI MARI ALĂTURI DE ROMÂNII NĂSCUȚI DUPĂ 1940… LA CRAIOVA

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: