ROMÂNIA BREAKING NEWS

Băsescu cu jurnaliștii ruși din Republica Moldova: UE vs Rusia este de fapt bani vs tancuri, Dodon este mai sincer decât Plahotniuc, Unirea va reda Demnitatea acestui popor!

Ce aș putea vrea de la Republica Moldova? Crezul meu este că acest popor împărțit în două state independente are șansa să se reunifice. Nu putem trăi și astăzi după regula lui Stalin și a lui Hitler. Acest popor are dreptul la demnitate - Traian Băsescu
Băsescu cu jurnaliștii ruși din Republica Moldova: UE vs Rusia este de fapt bani vs tancuri, Dodon este mai sincer decât Plahotniuc, Unirea va reda Demnitatea acestui popor!

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a avut joi 12 octombrie, o întâlnire cu jurnaliștii de limbă rusă de la Chișinău în cadrul clubului de presă „Rezonanţa socială”. În cadrul acestei întâlniri fostul președinte a explicat că între Uniunea Europeană și Rusia trebuie să existe un cordon sanitar pe care Rusia l-a vrut și l-a avut în toată istoria sa.  Traian Băsescu a mai spus că a decis să se implice în politica moldovenească, deoarece drumul către UE al Republicii Moldova trece prin Bucureşti, iar ajutorul pe care îl poate acorda şi experienţa pe care o poate împărtăşi, pot fi de un real folos.

„Rusia reacționează pentru a păstra acest coridor sanitar în jurul frontierelor sale. La semnarea Acordului de Asociere de către Ucraina cu Uniunea Europeană, reacția Rusiei a fost promtă – Crimeea. În același timp, Uniunea Europeană trimite bani pe proiecte, condiționează banii pentru îndeplinirea unor etape în instituții. Astfel, dacă UE reușește să transforme instituțiile, să reducă actele de corupție în așa mod încât acestea să funcționeze după reguli democratice, europenii câștigă foarte mult. Astfel de țări democratizate vor fi greu de atras în sfera de influență a Rusiei”, a explicat Băsescu. „Unii sunt cu tancuri, alții cu bani. Fiecare cu ce are”, a punctat Traian Băsescu.

Jurnaliștii ruși l-au întrebat pe Traian Băsescu cine este dușmanul acțiunilor României în Republica Moldova, președintele țării, Igor Dodon, sau președintele democraților, Vlad Plahotniuc?  Traian Băsescu le-a răspuns că „măcar Dodon e sincer și de la el știi la ce să te aștepți”.

Despre Unire și partenerii din Republica Moldova

Traian Băsescu a mai declarat că a precizat că singurii parteneri din Republica Moldova sunt președintele Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru, vicepreședintele acestui partid, Ana Guțu și  Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României. Despre cu Maia Sandu, Băsescu a precizat că  „m-a șocat atitudinea față de propria țară la o dezbatere de la Vilnius. Dacă ar candida azi împotriva lui Dodon tot pe Maia Sandu aș susține-o”, a spus Traian Băsescu.

„S-a găsit un partid care să spună că vedeţi ce rău este cu tranziţia asta, ne pune Bruxellesul să facem una, alta. Faptul că s-a găsit un partid care valorifică nemulţumirea populaţiei legată de perioada dificilă de transformări care se produc în Republica Moldova face şi mai greu drumul către Vest. În România nu a existat un asemenea partid”, a spus Traian Băsescu.

Referitor la lipsa integrităţii teritoriale, Traian Băsescu a argumentat ca această situație face din Republica Moldova un partener neeligibili în vederea unei integrări în UE.

Fostul preşedinte al României a mai spus că marea problemă în ceea ce priveşte unirea este legată de costurile care implică procesul. Paradoxal, aproximativ 80% dintre români pledează pentru reîntregirea țării pe când în Republica Moldova procentajul celor care își doresc unirea cu România atinge aproximativ 21% asta în timp ce decalajul economic dintre Republica Moldova și România crește, ceea ce va duce la mărirea costurilor reunificării.

Jurnaliștii ruși au mai întrebat ce își dorește Traian Băsescu de la Republica Moldova?

 „Eu m-am împlinit profesional. Ce aș putea vrea de la Republica Moldova? Crezul meu este că acest popor împărțit în două state independente are șansa să se reunifice. Nu putem trăi și astăzi după regula lui Stalin și a lui Hitler. Acest popor are dreptul la demnitate”, a punctat Traian Băsescu.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: