Toate semnalele din economia rusească prevestesc o recesiune. Dar problemele au foarte puțin de-a face cu criza din Crimeea. Mult mai greu atârnă în balanță faptul că Rusia a uitat să se modernizeze.
Perspectiva sancțiunilor internaționale cu siguranță nu este una îmbucurătoare pentru economia Federației Ruse. Dar nu trebuie să uităm că și fără ea Kremlinul are o serie de probleme stringente de rezolvat. Să ne uităm, de exemplu, la fluxurile de capital care părăsește Rusia.
În primul trimestru al acestui an, 70 de miliarde de dolari au ieșit din economia rusească. Suma este cu aproape opt miliarde de dolari mai mare decât cea din întregul an 2013. De la invazia Crimeei încoace ritmul s-a accelerat, dar problema exista oricum dacă ne uităm cum în luna ianuarie plecau din Rusia circa 32 de miliarde de dolari.
Unii economiști privesc mai liniștiți către Moscova datorită pilonilor pe care se bazează activitatea economică, ne referim aici la rezervele de petrol și gaze. Chiar și cu sancțiuni economice directe, Rusia ar reuși, probabil, să prevină scăderea standardului de viață al populației preț de vreo doi ani. Bugetul Federației este construit pe un preț al petrolului de peste 100 de dolari / baril și, deocamdată, nimeni nu se aștaptă la o scădere. Un alt semnal de volatilitate economică este devalorizarea rublei, dar nici aceasta nu are neapărat legătură cu Crimeea pentru că moneda rusească a pierdut în a doua jumătate a lui 2013 circa 12% față de Euro. Devalorizarea ar putea chiar să ajute economia în contextul în care Moscova vinde petrol și gaze în dolari și plătește asigurări sociale în ruble.
Problema gravă a economiei conduse de Vladimir Putin o reprezintă însă investițiile. Kremlinul a ignorat problema reducerii dependenței de gaze și petrol, iar investițiile străine scad încă din 2013. Pentru că nimeni nu mai vorbește despre modernizare, economia rusească a ratat așteptările de 3,5% creștere economică anul trecut și a înregistrat un avans de doar 1,3%. În ultimele luni, rezultatul economic al Rusiei a fost chiar unul negativ. Pentru 2014, specialiștii ruși au prevestit cel mai prost an din 2000 încoace. Iar această prognoză fusese elaborată în decembrie 2013, cu mult înainte de criza din Crimeea.
Sursa: rfi.ro