ROMÂNIA BREAKING NEWS

R. Moldova în cleștii conspirației kaghebisto-interlope

Prezentul continuu…  Renato Usatîi a devenit motiv de păruială între două femei publice. Una dintre ele, când l-a văzut pe respectivul la TV, și-a ieșit din țâțâni și i-a reproșat moderatoarei talk-show-ului că l-ar fi invitat pe acesta la emisiune fără niciun „argument jurnalistic”.

Cum se ceartă două femei pentru un „fenomen ciudat”

O bloggeriță sare la gâtul Lorenei Bogza, imputându-i că a adus în studio „zdrențe de argouri banditești” în condițiile în care, în opinia ei, jurnalismul ar fi o „artă”, unde n-au ce căuta „terfele” care „pot fi vândute la piața centrală”. Revolta ei poate găsi înțelegere, nu însă și scuză.

Mai întâi de toate, jurnalismul nu-i o artă, deoarece, spre deosebire de literatură, reprezintă un sistem de comunicare centrat pe realitatea obiectivă, nu pe ficțiunea artistică. Mai apoi, „terfele” și „zdrențele” se pot constitui într-un eveniment de presă dacă, fiind infestate cu paraziți, intră în gura lumii și riscă să afecteze viața comunității.

Până la un punct, totuși, bloggerița are dreptate. Pentru o parte a mass-mediei de la Chișinău, Renato Usatîi, supranumit și RU, a devenit un fel de Gigi Becali. Toate porcăriile și măgăriile debitate sau făcute de acest impostor sunt propulsate în prime team la TV sau în frontispiciul ziarelor. Un gunoi cules de pe fundul afacerilor tenebre e scos la suprafață și transformat în subiect de știri.

Pe de altă parte, uneori și o gânganie, oricât de repulsivă ar fi, trebuie cercetată la microscop. Precum virusul Ebola, bunăoară. Pentru a găsi vaccinul mult așteptat.

Din acest punct de vedere, aducerea lui Renato Usatîi într-o emisiune televizată s-a dovedit pe cât de justificată, pe atât de lămuritoare. În fața camerelor de luat vederi, acesta și-a trădat nu numai obtuzitatea, ci și natura-i caraghioasă.

Insul care a ajuns protagonist al sondajelor pare un troglodit. Habar n-are nu doar de PIB, ci și de formarea bugetului, ceea ce mă face să cred că în subterana lumii interlope lui i se încredința nu atât spălatul banilor, cât spălatul podelelor.

Un „fenomen ciudat”

Dumitru Diacov are dreptate când spune că RU e „un fenomen ciudat”. Dar nu pentru că-i un organizator de concerte cu ambiții politice.

R. Usatîi pare un șarlatan de carieră, de teapa lui Pavel Ivanovici Cicikov. Cu simțul nativ al înșelăciunii, cu bani mulți, el caută să cucerească pe toată lumea, cumpărând un număr însemnat de suflete electorale.

RU nu-i nici om de afaceri, nici manager de succes. În orice caz, n-a făcut dovada acestui fapt.

De unde dar dispune de mijloace financiare fabuloase? De ce justiția moldovenească nu-și pune astfel de întrebări?

În niciun stat civilizat nu-i posibil ca un personaj cvasianonim să apară din nicăieri ca să arunce bani pe fereastră pentru a cumpăra voturi. Ar fi tratat ori ca nebun de legat, ori ca escroc periculos.

În Occident, nici antreprenorii consacrați cu acte în regulă nu fac risipă de capital în campanii electorale. Sumele prevăzute pentru alegeri sunt strict reglementate de legislație și cheltuite în condiții de totală transparență.

În piesa cui joacă RU rolul de milionar?

RU este un fals milionar care joacă rolul de nabab. În piesa cui?

Nu încape îndoială că spectacolul „Renato Usatîi” putea fi pus în scenă doar într-o autocrație fără justiție independentă, unde se învârt sume imense ce scapă controlului fiscal. Acest lucru este exclus în Europa. Ucraina, din motive lesne de înțeles, de asemenea nu poate fi luată în calcul.

Renato Usatîi

Și cum e puțin probabil ca RU să fie agent chinez sau șeic saudit, rămâne doar Federația Rusă. E un secret al lui Polichinelle că Moscova urmărește să schimbe cursul politic al Chișinăului prin șubrezirea statului și inducerea haosului.

Mass-media a mai scris că „bogăția” misterioasă a lui Dodon sau R. Usatîi se datorează serviciilor secrete ruse. În spațiul postsovietic nimeni în afară de Putin nu poate să pună bani la bătaie în cantități astronomice pentru te miri ce scopuri obscure.

Dar înseamnă oare toate acestea că Moscova risipește fonduri publice pe Republica Moldova? Să fim serioși!

Rusia e în recesiune. Își spun cuvântul și sancțiunile occidentale.

Kremlinul nu are parale nici măcar pentru Crimeea. Guvernul rus a recunoscut că a luat bani din fondul de pensii pentru a subvenționa peninsula anexată.

Cu mâinile mafiei

Pe de altă parte, Putin are la îndemână o metodă verificată de extorcare a mijloacelor financiare. El îi pune la cheltuială, prin șantaj, pe oamenii de afaceri. Mai cu seamă pe cei indezirabili.

Așa se finanțează în Rusia echipele de fotbal. Așa se construiesc palate luxoase pentru camarila președintelui. Așa se cumpără obiective strategice din fostele republici sovietice etc.

Este absolut clar că banii negri care invadează astăzi campania electorală din Republica Moldova provin din afaceri private și preponderent necurate. Sunt implicați antreprenorii legați într-un fel sau altul cu Republica Moldova.

Și mai ales cei care au o situație nesigură și pot înfunda oricând pușcăria. Nu-i nicio problemă pentru serviciile speciale ruse să-i constrângă pe aceștia să cotizeze pentru destabilizarea Chișinăului.

Putin, când vine vorba de bani, nu menajează nici pe oligarhii din cercul său îngust, necum pe cei străini. În acest moment, sub ochii întregii lumi, de exemplu, este deposedat de avere potentul magnat rus Vladimir Evtușenkov.

În aceste condiții, alde Karamalak, Platon și alți foști afaceriști moldoveni de toată speța nu au nicio șansă să fie cruțați. Mafia moldovenească este băgată la înaintare. Cu mâinile ei suntem gâtuiți.

La mijloc, de fapt, e o conspirație kaghebisto-interlopă împotriva Republicii Moldova. Renato Usatîi și Igor Dodon par să fie doar vârful de lance al crimei organizate din Rusia care încearcă să pună mâna pe putere la Chișinău.

Autor, sursă:Petru Bogatu/ Ziarulnational

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.