ROMÂNIA BREAKING NEWS

Gazul românesc pentru R. Moldova:Uite-l! Nu e! ANRE face lumină !

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Sergiu Ciobanu, a declarat că, după finisarea tuturor procedurilor, „Vestmoldtransgaz” va obține licență în cel mult o săptămână, iar responsabil de furnizarea gazelor europene către consumatorii din Ungheni se face Ministerul Economiei.

Sergiu Ciobanu a afirmat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că ANRE este responsabilă doar de stabilirea tarifelor la care va fi livrat gazul românesc pe teritoriul R. Moldova.

„Cât privește furnizarea gazelor naturale pe teritoriul R.Moldova, acest lucru ține de competența colegilor noștri de la Ministerul Economiei, dar pot să vă spun că ei sunt pe ultima sută de metri în tot ceea ce ține de semnarea contractului cu acea companie românească ce furnizează gazele naturale în R. Moldova și sunt pe ultima sută de metri de a finisa toate procedurile formale sau tehnice pentru ca „Vestmoldtransgaz” să poată să obțină de la ANRE licență pentru transportarea gazului”, a precizat directorul ANRE.

Potrivit lui Ciobanu, odată cu depunerea pachetului de documente de către „Vestmoldtransgaz”, ANRE va elibera licența „la orice oră din zi sau din noapte”. „Suntem foarte deschiși, așteptăm toate actele pentru a da licență companiei „Vestmoldtransgaz” privind transportarea gazelor naturale. După ce vom avea claritate, după ce colegii de la „Energocom” vor semna contractul de furnizare cu partea română și vom ști care este costul, o să putem stabili tariful pentru gazele funrizate consumatorilor din Ungheni”, a mai spus Sergiu Ciobanu.

Potrivit ministrului Economiei, Andrian Candu, livrările de gaze românești vor fi posibile „în cel mai scurt timp”, iar acum au loc „lucrările de finalizare privind verificarea și reglarea utilajului” pentru ca aceste livrări să fie efectuate în siguranță. Totodată, Candu a mai spus că procedurile legale privind transmiterea la balanța Î.S. „Vestmoltransgaz” a gazoductului și a Stației de Măsurare Gaze „Ungheni” se află în faza finală.

Pe de altă parte, experții din cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup” susțin că gazoductul nu este funcțional și din cauză că „Guvernul nu a ajuns la o înțelegere cu „MoldovaGaz” privind distribuirea combustibilului prin rețelele-fiică „Ungheni-Gaz”și nu este exclus ca „Gazprom”-ul să utilizeze „MoldovaGaz” în lupta contra independenței energetice a Republicii Moldova.

Potrivit economica.net, în ultimii ani, trei interconectoare au fost lansate în construcție de către statul român, în ideea de a oferi alternativă la gazele rusești: Arad-Szeged, Giurgiu-Ruse și Iași-Ungheni. Giurgiu-Ruse încă nu este gata, la un an după ce trebuia pus în funcțiune, iar la celelalte două „am dat tot peste ruși”. „Prin gazoductul Iași-Ungheni nu se poate exporta încă niciun metru cub de gaze, pentru că injecția la vecinii moldoveni trebuie făcută de „MoldovaTransgaz”. Compania este controlată tot de „Gazprom”, care nu se grăbește deloc să demareze procedurile necesare”, scrie sursa.

Menționăm că gazoductul Iași-Ungheni a fost inaugurat pe 27 august curent. Construcția acestuia a costat 26,5 milioane de euro.

Sursa: ziarulnational

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.