ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cine a crezut în schimbarea de atitudine a Rusiei ? Moscova trimite elicoptere în Transnistria…

Cine a crezut în schimbarea de atitudine a Rusiei ? Moscova trimite elicoptere în Transnistria…

Rusia va trimite elicoptere în Transnistria pentru a supraveghea frontiera administrativă a raioanelor din estul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de un post de televiziune controlat de Ministerul rus al Apărării, care nu a precizat despre ce fel de aparate e vorba și nici numărul lor.

Potrivit televiziunii ruse, rolul elicopterelor ar fi acela de a ajuta trupele rusești de menținere a păcii din zonă să controleze cei patru sute de kilometri care separă regiunea de Moldova.

Autoritățile de la Chișinău nu au confirmat, încă, validitatea informațiilor, dar canalul rus de televiziune spune că Tiraspolul a aprobat deja transferul.

KA52 elicopter rusescFederația Rusă a evacuat în octombrie anul trecut opt elicoptere din regiunea transnistreană. Atunci, Chișinăul a calificat această acțiune drept începutul demilitarizării regiunii transnistrene.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat săptămâna trecută că Rusia își va retrage trupele din Transnistria abia după ce Tiraspolul și Chișinăul vor face pace.

Republica Moldova nu va accepta ca Federația Rusă să aducă elicoptere în regiunea transnistreană, a declarat ministrul Apărării din Republica Moldova, Vitalie Marinuța.

„Nu cunosc informația dată. Poziția oficială a Guvernului Republicii Moldova este ca această așa-numită misiune de pacificare să fie transformată în una civilă, cu mandat internațional. De aceea, prezența altei tehnici militare, inclusiv a elicopterelor, nu este binevenită și nu va fi acceptată de partea moldovenească”, a declarat Vitalie Marinuța.

Decizia aparține Parlamentului

Ministrul Apărării Naționale al Republicii Moldova, Vitalie Marinuță, este categoric împotriva acestei acțiuni a rușilor. În ceea ce îl privește spune că nu va accepta înzestrarea forțelor de menținere a păcii rusești cu elicoptere sub nicio formă. Cu toate acestea, Marinuță declară însă că decizia politică privind permisiunea sau refuzul pentru patrularea elicopterelor pacificatorilor aparține Parlamentului. Marinuță precizează că în cei 20 de ani de când conflictul de pe Nistru a fost înghețat nu s-au înregistrat niciun fel de incidente care să reclame menținerea trupelor militare străine pe teritoriul R. Moldova, cu atât mai nejustificată fiind intenția de dotare a acestora cu echipament nou, cum sunt aceste elicoptere.

,,Tragicul caz de la 1 ianuarie 2012, în care un militar al forțelor ruse a împușcat un tânăr moldovean, a fost singurul incident din zona de securitate care s-a înregistrat din 1992 încoace, dar asta nu prezintă nici un motiv pentru Federația Rusă de a spori potențialul de armament în teritoriu, ba dimpotrivă”, a mai declarat ministrul. La biroul de informații al trupelor de menținere a păcii de la Bender, ofițerul de presă a cerut răgaz de o zi pentru a răspunde la întrebările privind acest subiect.

Pacificatorii ruși din regiunea separatistă transnistreană vor primi elicoptere pentru a supraveghea frontiera administrativă a raioanelor din estul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de televiziunea rusă Zvezda, controlată de Ministerul Apărării al Federației Ruse, într-un reportaj care laudă prezența pacificatorilor ruși pe teritoriul regiunii.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: