ROMÂNIA BREAKING NEWS

Președinta APCE, Anne Brasseur a vorbit în „moldovenească”, insultând istoria, cultura, adevărul și suferințele românilor basarabeni

Actualizare:

Deputatul PLR, Ana Guțu, din Parlamentul Republicii Moldova i-a dat replica lui  Brasseur:

„Vreau să precizez, dna președinte, că aici în Republica Moldova nu avem limba „moldovenească”. Vreau să fac referință la decizia Curții Constituționale. Anul trecut, pe 5 decembrie, Curtea Constituțională din țara noastră a constituționalizat Declarația de Independență a Republicii Moldova unde scrie că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Nu există limba moldovenească în familia limbilor latine, din punct de vedere științific”, i-a spus liberal-reformatoarea.

Președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei i-a răspuns Anei Guțu că nu a avut intenția de a interveni în dezbaterile interne la acest capitol și i-a mulțumit pentru precizările făcute. „Eu îi mulțumesc dnei Guțu pentru că mi-a reamintit de referința la limbă din Constituție. Dna Guțu este lingvist și are o abordare lingvistică și nu intenționez să mă implic în dezbaterile din țara dvs cu privire la limbă. Dacă mă refer la țara mea, noi avem o limbă proprie, luxemburgheza. Dar noi avem lege, în Constituție este scris, în franceză, că limba este luxemburgheză. La noi legile sunt scrise în franceză. Limba nu trebuie să fie un motiv de divizare națională”, a spus Brasseur.

*************

Anne Brasseur, președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a declarat pe 17 iulie, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, în debutul căreia a ținut un discurs, că limba de stat în Republica Moldova este limba „moldovenească”- titreaz[ Unimedia.md

Oficialul european a fost îndelung aplaudată de fracțiunea Partidului Comuniștilor.

„Țara voastră are limbă proprie, limba „moldovenească”. Și țara mea are propria limbă, luxemburgheza. Ambele țări fac parte din țările francofone”, a declarat Brasseur.

Imediat, deputații comuniști și socialiști au ovaționat-o și aplaudat-o.

No Comment !

Sursa: Unimedia.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.