ROMÂNIA BREAKING NEWS

DESPRE ZIUA IMNULUI – 29 Iulie (1848 – 2013)

Pe 29 iulie 1848 în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în fața unei numeroase asistențe, după ce s-a citit noua Constituție, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluției pașoptiste „Deșteaptă-te, române”, devenit după Revoluția anticomunistă din 1989 imnul național al României.ziua_imnului_Romaniei

29 iulie – Ziua Imnului național – „Deșteaptă-te, române!”, sărbătorită, anual, începând din 1998, ca urmare a unei hotărâri a Senatului României, din 18 mai 1998.

Versurile și aranjamentul aparțin lui Andrei Mureșanu (1816 – 1863).

Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Mureșanu a pus versurile sale avea o largă circulație în epocă și nu i se cunoaște cu certitudine autorul. O versiune spune că însuși Andrei Mureșanu este autorul melodiei, iar alta susține că de fapt era o melodie cântată pe un text religios, ce purta numele Din sânul maicii mele. Gheorghe Ucenescu susținea că el a fost cel care i-ar fi intonat-o, printre altele, la cererea poetului, care căuta o melodie potrivită pentru versurile sale, deci el ar fi „autorul moral” al melodiei.

De atunci, acest imn a fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. Acesta a fost și cazul în timpul Revoluției române din 1989, când practic instantaneu și generalizat a fost cântat ca un adevărat imn național, înlocuind imnul comunist „Trei culori”.

Timp de câțiva ani „Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Moldovei, dar a fost înlocuit în 1994 cu „Limba noastră”.

Valoarea simbolică a Imnului se păstrează și astăzi, mesajul său fiind un permanent îndemn adresat tuturor românilor de a menține starea de veghe necesară păstrării demnității, spiritului de sacrificiu și solidarității naționale.

Imagini de la sarbătorirea Zilei Imnului din „Piața Tricolorului” – București

ziua_imnului

ziua_imnului2

ziua_imnului6

ziua_imnului_10

ziua_imnului7

ziua_imnului8

ziua_imnului5

ziua_imnului9

ziua_imnului4

ziua_imnului3

ziua_imnului

 

Sursa Foto: M.Ap.N

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: