Corespondență-analiză Jurnaliști Independenți pentru romaniabreakingnews.ro
În dimineaţa zilei de 29.08.2018 am sosit cu trenul la Chişinău. Atât poliţia de frontieră cât şi vameşii Republicii Moldova, ne-au chestionat amănunţit asupra scopului călătoriei, dar nici un pasager nu a fost întors sau dat jos din tren.
La Chişinău m-am întâlnit la o terasă cu un prieten funcţionar de stat. Am discutat despre motivul amânării alegerilor parlamentare din luna noiembrie 2018, la sfârşitul lunii februarie 2019. Oricum concluzia discuţiei a fost că în fiecare an situaţia este tot mai gravă şi mai instabilă atât din punct de vedere economic cât mai ales politic. Practic R. Moldova a devenit un stat capturat, o feudă a oligarhului Vladimir Plahotniuc.
Au urmat alte întâlniri cu alţi prieteni din Chişinău. Seara m-am întâlnit cu un om de afaceri din Chişinău care a afirmat că unul din motivele amânării alegerilor este de natură electorală şi anume implementarea recent anunţatei „amnistii fiscal” astfel încât „coordonatorul” ,adică Volodea Plahotniuc, să fie sigur de obţinerea în 2019 a unei majorităţi parlamentare a PDM – PSRM. Adică a Partidului Democrat Moldovenesc pe care Plaha îl conduce cu mână de fier şi a aliaţilor săi din Partidul Socialist condus de marionetă sa Igor Dodon.
A doua zi de dimineaţa, l-am vizitat la Spitalul Militar Central pe generalul (R) Costaș Ion, fost ministru de Interne şi al Apărării, care a coordonat Armata Naţională a Republicii Moldova în războiul cu separatiştii transnistreni în anul 1992. Mi-a relatat că se află în spital datorită unui straniu „accident de circulaţie” care poate fi interpretat ca un avertisment sau o încercare de intimidare, deoarece domnia sa înfiinţase în urmă cu un an un partid declarat naţionalist şi unionist. Dl. general (r) Costaș Ion mi-a relatat că are parte de o foarte bună îngrijire medicală şi că a fost vizitat de o serie de militari de rang înalt, de generalul (r) Vitalie Marinuță – fost ministru al Apărării, de academicienii Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija dar şi de alte personalităţi din Chişinău. La final am obţinut permisiunea să-i fac câteva fotografii şi să-i iau un scurt interviu pe patul de spital. Pentru mai multe detalii citiți General (r) Costaș Ion, „părintele” armatei și ministerului de interne al R. Moldova, victima unui accident de circulaţie suspect, la Chișinău
Video: Interviu cu Generalul (r.) Ion COSTAȘ, pe patul de spital din Chișinău
Deşi se simte mai bine, din cauza fracturii de bazin, generalul (r) Costas Ion va putea părăsi spitalul conform previziunilor medicilor, abia în luna noiembrie 2018.
Ziua Limbii Române la Căușeni
Am plecat din Chişinău cu microbuzul şi am sosit la Căușeni unde m-am întâlnit cu dl. profesor Valeriu Ostaş la Casa Limbii Române. Am donat trei cărţi pentru colecţia impresionantă de carte românească atent administrată de bravul roman – profesorul Ostaş de la Liceul „Mihai Eminescu”. Dânsul împreună cu soţia sa doamna profesor de limba română Olga Ostaş și cu toate cadrele didactice de la liceele Mihai Eminescu şi Alexei Mateevici, sub coordonarea înţeleaptă directoarelor celor două licee, nu precupeţesc nici un fel de efort pentru promovarea limbii române în oraşul şi Raionul Căuşeni.
Ziua Limbii Române la Zaim
La Zaim – comună de baştină a preotului-poet Alexei Mateevici, am asistat de Ziua Limbii Române, la un spectacol instrumental, o orchestră de 30 de suflători cu trompete şi tromboane din Zaim, care ne-a impresionat în mod deosebit. În pauză am mers la Biblioteca Comunei Zaim unde un scriitor din comună Săcele a lansat o carte despre Românii din jurul României – „La neuitarea privirilor din jur”, scrisă de Liviu Nicolae Darjan și stipărită cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni. La lansare au participat şi au luat cuvântul Excelenţa Sa Alexandru Mureşan – Minstru Consilier la Ambasada României la Chişinău, Primarul Comunei Zaim, Primarul unei comune de lângă Câmpina cu care Zaimul este înfrăţit, cetăţeni din Zaim şi din comună înfrăţită de lângă Câmpina, cetăţeni din Săcele, membrii ai Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina din Bucureşti, Constanţa (președinte Pînzaru) şi Piatra Neamţ.
Am revenit apoi în sala de spectacole unde am asistat la spectacole magice şi magnifice oferite de trupe de dans şi de interpreţi din Săcele dar şi din comunele Sălcuţă şi Fleşterita din Raionul Căușeni. Spectacolul a durat până la ora 21.00 când ne-am despărţit cu emoţie şi regrete de tinerii minunaţi şi talentaţi de pe ambele maluri ale Prutului.
…și din nou la Căușeni
Pe data de 31.08.2018 la ora 9.00 dimineața, în prezenţa oficialităţilor oraşului Căuşeni precum şi a vicepreşedintelui Consiliului Raional Căuşeni, am asistat la deschiderea Spectacolului omagial închinat sărbătorii Zilei Limbii Române. Copiii de la Liceele Mihai Eminescu şi Alexei Mateeveci s-au întrecut pe ei înşişi într-un sublim spectacol de poezie şi muzică care a impresionat asistenţa până la lacrimi.
La finalul spectacolului au fost luate câteva interviuri de către postul local TV Căuşeni. Am fost onorat să dau un interviu împreună cu un coleg de la Filiala Piatra Neamţ a Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina.
Video TV Căuşeni:
Acest distins coleg este dl. Prof. dr Ioan Cărăuş care este nimeni altul decât nepotul marelui preot, poet şi martir al Neamului Românesc – Alexei Mateevici! Exact! Chiar aşa! La ora 11.00 ne-am adunat cu toţii în sala de şedinţe a Consiliului Raional Căuşeni pusă la dispoziţie cu mare gentileţe de către dl. Sergiu Gogu – Vicepreşedinte al Raionului Căuşeni. Domnia sa a ţinut un vibrant şi emoţionant cuvânt de deschidere. Apoi a luat cuvântul Dl Profesor Dr Anatol Petrencu de la Universitatea de Stat – Facultatea de Istorie din Chişinău. Domnia sa a ţinut un discurs de înaltă ţinută, de nivelul Academiei Române din Bucureşti sau chiar la nivelul discursurilor formulate de către Profesor Dr Ioan Aurel Pop – Preşedintele Academiei Române.
Video: Ziua Limbii Române la Consiliul Raional Căușeni / Tv Căușeni
Nu a uitat să vorbească de pericolul depopulării R.Moldova care ar putea reprezenta o „strategie” (foarte periculoasă pentru români) pe termen mediu şi care ar putea duce la pierderea majorităţii româneşti în Republica Moldova în următorii 30 de ani, strategie pusă la cale de către forţele antiromâneşti din răsărit. Dl. Prof. dr Anatol Petrencu a vorbit şi de necesitatea imperativă a unificării forţelor şi partidelor unioniste din R. Moldova, deoarece aceste forţe unioniste există, formează în prezent un procent de 32-33 % din electorat, dar sunt dezbinate şi nu colaborează! La final a fost îndelung aplaudat. Între timp a apărut în sală şi dl. avocat Mihai Nicolae (cetăţean româno-american) director general al ONG-ului Institutul Fraţii Golescu pentru Românii de Pretutindeni.
A luat cuvântul apoi dl Profesor, poet şi scriitor Ion Găină – Directorul Muzeului Memorial „Alexei Mateevici” din Zaim. Dar desigur au luat cuvântul şi multe alte personalităţi locale precum și oaspeți veniţi din România. La final a urmat un excepţional spectacol de muzică oferit de elevii deosebit de talentaţi ai Liceului „Mihai Eminescu” din Căuşeni sub îndrumarea profesorilor extrem de profesionişti.
La ora 14.00 am fost oaspeți cu toţii la masă prin bunăvoinţa d-lui. Sergiu Gogu – Vicepreşedinte al Consiliului Raional Căuşeni, unde au continuat dezbaterile despre situaţia din R.Moldova. Spre amiază ne-am întors la pensiune, unde am socializat şi am făcut schimb de impresii cu alţi români de la Iaşi care au au participat la festivităţi. Dintre aceştia ne-a impresionat cu acurateţea şi justeţea discursului dl.Valentin Talpalaru, filolog care lucrează la Radio Iaşi. De asemeni l-am cunoscut cu toţii personal pe cantautorul Ion Chiriac din Vaslui, un veteran din perioada Cenaclului Flacără şi care la festivităţile dedicate Zilei Limbii Române ne-a încântat cu cântecele sale.
Foto de la manifestările Zilei Limbii Române la bustul lui Alexei Mateevici din Căușeni
Foto de la manifestările Zilei Limbii Române la Consiliul Raional Căușeni
După cină am fost serviţi de Dl profesor Valeriu Ostaş cu un vin fantastic din Raionul Căuşeni a cărui aromă şi al cărui buchet nu le vom uita curând. La data de 01.09.2018, întreaga delegaţie din România a fost primită la cabinetul d-lui Sergiu Gogu pentru discuţia de rămas bun. La plecare am primit fiecare un cadou, câte o plasă personalizată cu materiale documentare despre oraşul și raionul Căuşeni.
După sărbătoarea Limbii Române din Căușeni, am revenit la Chişinău unde am mers în Piaţa Mării Adunări Naţionale pentru a vedea mitingul unionist dedicat Centenarului. Aici am sosit pe la ora 12.30 şi am găsit circa 3.000-3.500 de oameni care scandau lozinci unioniste. De la tribună au vorbit dl. deputat Constantin Codreanu, dl. Ion Leascenco dar şi mulţi alţi tineri de pe ambele maluri ale Prutului. Am văzut-o la miting pe Doamna Vitalia Pavlicenco de la PNL dar şi pe Doamna Profesor Dr Ana Guțu – Primvicepreședinte PUN dar şi pe dl Dorin Dusciac – vicepreşedinte PUN.
În Parcul Central am observat forţele speciale ale poliţiei care purtau la vedere pistoale mitralieră. Puţin după ora 14.00 am plecat la o întâlnire, la un suc, cu câţiva membrii din conducerea PUN. Referitor la amânare alegerilor parlamentare aceştia susţineau că motivul este electoral şi anume PDM a promis 1.000 de km de drumuri săteşti, obiectiv care nu este nici pe departe îndeplinit. La ora 15.30 eram la gară. Un vechi prieten dorea să mă conducă la tren, Înainte de plecare mi-a spus: „voi nu observaţi de la Bucureşti nimic?!”
-
Plahotniuc declară că e bun prieten cu americanii, adică şi-a asigurat liniştea şi potenţiala finanţare din SUA.
-
Decidenţii de la Chişinău declară că sunt pe „drumul European” şi şi-au asigurat liniştea şi eventuală finanţare de la UE.
-
Decidenţii politici ai R.Moldova declară că sunt fraţi cu românii şi şi-au asigurat sprijinul şi finanţarea României. „Vor să vină Românii să fac miting unionist la Chişinău? Să vină!”
-
La plecarea în marş a unioniștilor din PMAN, forţele speciale i-au bătut pe unionişti inclusiv pe deputatul Constantin Codreanu. Adică „au dat satisfacţie şi Rusiei”. Cu alte cuvinte mesajul pentru Rusia este „i-am lăsat pe unionişti să facă miting la Chişinău. Ok. Dar aţi văzut că i-am ciomăgit la final”
Concluzia este că Plahotniuc joacă la toate capetele posibile. El face toate regulile şi dacă nu-i mai plac tot el le schimbă. „Republica Moldova este moşia lui” – a concluzionat prietenul meu din Chişinău. În tren m-am întâlnit cu avocatul Mihai Nicolae care mi-a redat în detaliu despre incidentele de la Chişinău şi ale căror victime au căzut mulţi unionişti. A se vedea foto mai jos. (Sursa FotoȘ FB Ana Guțu https://www.facebook.com/ana.gutu.52/posts/10215404588120550 )
Autor text: Dacian Dumitrescu – Jurnaliști Independenți
Corespondență-analiză Jurnaliști Independenți pentru romaniabreakingnews.ro / Material corectat și editat de Dorian Theodor – romaniabreakingnews.ro