ROMÂNIA BREAKING NEWS

Laserul de la Măgurele, cel mai mare și mai puternic din lume, vizitat de o delegație britanică. Oficialii vor analiza stadiul lucrărilor

Laserul de la Măgurele, cel mai mare și mai puternic din lume, vizitat de o delegație britanică. Oficialii vor analiza stadiul lucrărilor

Laserul de la Magurele – cel mai mare proiect stiintific din România

Proiectul celui mai mare laser din lume, care se construiește la noi în țară, este atent monitorizat de politicienii străini. Astăzi, o delegație a parlamentului britanic, aflată în vizită în România, va merge pe platforma de la Măgurele. Oficialii vor analiza stadiul lucrărilor și vor întocmi un raport în urma vizitei în țara noastră.

Suprafata centrului de cercetare:31.500 mp

Cost: 356,2 milioane euro, din care 180 de milioane euro au fost deja aprobati de CE pentru perioada 2011-2015

Constructor: Strabag pentru cladire, Thales pentru sistemul laser de mare putere, Consortiul EuroGammaS format din 7 institutii si companii europene pentru Sistemul Fascicul Gamma

STADIUL ACTUAL: Cladirea care va gazdui laserul de la Magurele este in proces de construire si trebuie ridicata pana la finalul anului 2015, moment din care incepe montarea echipamentelor mari in cladirea construita.

Construcția clădirii de la Măgurele, care va adăposti laserul, trebuia finalizată în martie 2015. Ca și cum n-ar fi fost nimic în neregulă, autoritățile pur și simplu au acordat un nou termen: iunie 2015. Și el depășit. Așa că s-a anunțat oficial cel de-al treilea termen: decembrie 2015. Însă, cel mai probabil, lucrările vor fi gata abia în vara anului viitor.

Întrebat, într-o intervenție la Realitatea TV, în emisiunea „Newsroom”, cât pierde România din nefuncționalitatea laserului, ca impact economic, fostul ministrul al Cercetării Mihnea Costoiu a replicat: „Eu așteptam mulțumiri pentru cei care au adus laserul în România, nu critici… Și suntem o mână de oameni care am făcut lucrul ăsta… Dar, trecând peste asta, deocamdată România nu pierde nimic, despre această funcționalitate discutăm în 2020.”

La insistența jurnalistei Realitatea TV Denise Rifai în legătură cu întârzierea cu un an a lucrării, acesta a declarat: „Nu avem un an de întârziere.”

Nici Ministerul Educației, care se ocupă de supervizarea proiectului, nu vede nicio problemă în derularea contractului. Recunoaște, însă, că sunt întârzieri, dar – surpriză! – îi ia apărarea constructorului.

„Poziția oficială a ministerului este că decursul lui este normal, având în vedere complexitatea acestui proiect. Sunt construcții care nu s-au mai realizat în lume. Nu poate fi invocată vreo lipsă a constructorului”, a declarat presedintele ANCS, Tudor Prisecaru.

Dacă s-ar calcula penalizări conform contractului, până la finalul anului, Strabag ar avea de achitat de trei ori valoarea lucrării, adică 750 de milioane de lei. În plus, Strabag ar putea fi obligată să termine lucrarea din fonduri proprii. Însă, paradoxal, nerealizarea proiectului la timp pune presiune pe bugetul de stat!

Un document de corespondență dintre Comisia Europeană și reprezentanții institutului obținut în exclusivitate de Realitatea TV arată că nefinalizarea clădirii de la Măgurele până în decembrie 2015 implică pierderea unei finanțări de 28 de milioane de euro, pe care îi va da, în acest caz, statul român: „Cheltuielile care nu sunt plătite până la 31.12.2015 (faza I) devin neeligibile în faza II și se suportă din bugetul național.”

În loc să caute o soluție, autoritățile române contestă ce scrie negru pe alb în document.

„Materialul pe care îl aveți trebuie citit cu atenție, trebuie văzut acolo că acești bani care ne cer a fi decalați pentru etapa următoare nu vor fi suportați din bugetul național”, a spus Prisecaru.

În plus, după depășirea termenului-limită, tot statul va plăti și cheltuielile suplimentare cu salarii, echipamente și construcții, în valoare de 26 de milioane de euro. Rezultă o gaură de peste 50 de milioane de euro, care ar trebui virați din bugetul de stat.

De proiect răspunde în mod direct Institutul de Fizică Nucleară, aflat în subordinea Ministerului Educației. Așadar, această instituție poate rezilia contractul atât cu proiectantul, cât și cu constructorul. Și totuși, cine din statul român ne spune ce se întâmplă pe șantierul de la Măgurele?

Publicat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro / Sursa: monitorizari.hotnews.rorealitatea.net

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: